Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ali Toker
Ali Toker
3,180 UP
Üye
2

Savant sendromu sadece darbeyle mi olur?

528 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Süleyman Ortaç
ARAŞTIRMACI BİR ÖĞRENCİYİM 3 YILDIR ARAŞTIRMA YAPIYORUM

Genel Tanıtım

Savant Sendromu Nedir?

Savant sendromu, aralarında öncelikle otizm spektrum bozuklukları olmak üzere ciddi zihinsel engelleri bulunan bireylerde, genellikle bu engel ile belirgin ve uyumsuz bir tezat oluşturan bir “deha adaları” olarak adlandırılan bir yeteneğin bulunduğu, nadir fakat olağanüstü bir durumdur. Otizm Spektrum Bozukluğu ise normal beyin gelişiminin bozulduğu, sosyal ve iletişim becerilerinin bazen ciddi şekilde gerilediği, yaşamın erken dönemlerinde ortaya çıkan gelişimsel bir sorundur.

Tüm Reklamları Kapat

Savant sendromu diğer gelişimsel engellerde veya diğer merkezi sinir sistemi hasarı veya hastalıkları durumunda da ortaya çıkabiliyor olmasına rağmen, otizm bozukluğu olan 10 kişiden birinde bu tür olağanüstü yetenekler çeşitli derecelerde bulunmaktadır. Bu hatırı sayılır şaşırtıcılığa sahip olabilen yetenek ne olursa olsun, her zaman çok güçlü bir hafıza ile doğrudan bağlantılıdır.

Nedenleri

Savant Sendromu Neden Olur?

Savant sendromunun nedeni tıp uzmanları tarafından kesin olarak bilinmemektedir. Tıp ve psikoloji uzmanları tarafından yaygın olarak kabul gören hiçbir bilişsel teori, savantların yetenek ve eksiklik kombinasyonunu açıklamada yeterli değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Bazı araştırmacılar bunun bir veya birkaç gende mevcut olan bir değişiklikten kaynaklandığını var saymaktadır. Otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin ayrıntı odaklı işlemeye eğilimli oldukları ve bu bilişsel tarzın otizmi olan veya olmayan bireyleri savant sendromunun sağladığı yeteneklere yatkın hale getirdiği öne sürülmektedir.

Başka bir hipotez ise savant sendromu olan bireylerin genel olarak hiper sistemik olmalarıdır. Hiper sistemleştirme ya da hiper sistemik durum, insanları başkalarıyla empati kurma becerilerine ve dış dünya hakkındaki gerçekleri sistemleştirme becerilerine göre sınıflandıran empati kurma-sistemleştirme teorisinde yer alan, aşırı bir durumdur.

Buna ek olarak savant sendromu olan bireylerin detaylara gösterdiği dikkatin, bu benzersiz bireylerde bulunan gelişmiş algı veya aşırı duyusal duyarlılığın bir sonucu olduğu düşünülmektedir. Bazı savantların, tüm insan beyninde var olan, ancak bilinçli farkındalık tarafından doğrudan kullanılmayan düşük seviyeli, daha az işlenmiş bilgilere doğrudan erişerek çalıştıkları da doğrulanmıştır.

Konuya diğer açılardan yaklaşan diğer uzmanlar ise bunun beynin sol yarım küresinde meydana gelen bir hasarın sağ yarım kürede telafi edilmesiyle ortaya çıktığını ileri sürmektedir. Buna bağlı olarak bazı vakalarda, savant sendromunun sol ön temporal lobda şiddetli kafa travmasının ardından indüklendiği de gözlemlenmiştir. Transkraniyal manyetik stimulasyon ile beynin bu bölgesinin geçici olarak işlev dışı bırakıldığı bir takım çalışmalarda savant sendromu geliştiği gözlemlenmiştir.

Savant Sendromu İle Ortaya Çıkabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

Savant sendromlu çocukların yaklaşık yarısı otizm spektrum bozukluğu belirtilerine sahiptir. Yine otizm spektrum bozukluğu olan tüm çocukların yaklaşık yüzde 10'unda savant sendromu vardır. Bu oran, otizm spektrum bozukluğu belirtileri gösteren çocuklarda zeka katsayısı, yani IQ değeri 35'in üzerinde olanlar arasında yüzde 25 gibi bir rakama yükselmektedir.

Birçok otizm spektrum bozukluğu vakasında çocuğun zeka katsayısı bu değerden daha düşüktür. Savant sendromu kız çocuklarında, erkek çocuklarına göre daha nadir görülür. Bu oran yaklaşık bire üç civarındadır. Ancak uzmanlar bunun nedeninin erkek çocukların otizm spektrum bozukluğundan daha çok etkilenmesi olduğunu düşünmektedir. Savant sendromu zeka geriliği ve diğer gelişimsel bozuklukları olanlar da dahil olmak üzere otizm spektrum bozukluğu olmayan nüfusun yüzde 1'inden daha azında gözlemlenmektedir.

Savant Sendromu Nasıl Önlenir?

Savant sendromunun gelişmesini önlemenin bilinen bir yöntemi yoktur. Özellikle otizm spektrum bozukluğu gibi durumlardan kaynaklanan savant sendromunun doğum öncesi anne duyguları, ailenin çocukla ilgilenmemesi, veya çok fazla televizyon izlenmesine izin verilmesi gibi faktörlere dayandığı iddiaları gerçeklere dayanmamaktadır.[1]

Kaynaklar

  1. A. W. V. T. Y. Kurulu. Savant Sendromu. Alındığı Yer: Acıbadem Sağlık Grubu | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close