Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mustafa Direk
Üye
5

Satın alma eylemi sırasında dopamin salgısı artıyorsa, bu artışın şiddeti veya miktarı hakkında bir sayısal değerlendirme mümkün müdür?

Satın alma eylemi sırasında dopamin salgısı arttığında, bu artışın niceliksel bir değerlendirmesi kan testleri veya farklı bir şekilde başka insanlar ile karşılaştırılabilir mi?
810 görüntülenme
Satın alma eylemi sırasında dopamin salgısı  artıyorsa, bu artışın şiddeti veya miktarı hakkında bir sayısal değerlendirme mümkün müdür?
Satın alma eylemi sırasında dopamin salgısı artıyorsa, bu artışın şiddeti veya miktarı hakkında bir sayısal değerlendirme mümkün müdür?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Mertcan Karakurt
Connectopic Mapping yöntemini araştırırken bulduğum kaynaklar

Evet, fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) ile dopaminerjik aktivite taraması [1] yapılabilir. Bu yöntem, kanın oksijenlenme seviyesine bakarak beyindeki aktif alanları belirler. Böylece kişide dopamin hareketlenmesini görüntüledikten sonra sıra karşılaştırmaya geliyor.

Bunun için deneklerin fMRI içindeyken çevrimiçi alışveriş yapmalarına olanak tanımak ardından tarama verilerini karşılaştırmak [2] yeterli olacaktır.

fMRI deney düzeneği
fMRI deney düzeneği
ResearchGate

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. M. Oldehinkel, et al. Mapping Dopaminergic Projections In The Human Brain With Resting-State Fmri. (3 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 9 Aralık 2023. Alındığı Yer: eLife doi: 10.7554/eLife.71846. | Arşiv Bağlantısı
  2. V. Voon, et al. (2010). Mechanisms Underlying Dopamine-Mediated Reward Bias In Compulsive Behaviors. Neuron, sf: 135-142. doi: 10.1016/j.neuron.2009.12.027. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Poyraz Ergin
Poyraz Ergin
101K UP
Lise öğrencisiyim

Bence mümkündür ancak biyolojik bir durumdan bahsettiğimiz için bu kişiden kişiye değişebilir. Deneysel olarak veriler ortaya konulabilir. Bu şekilde pazarlamada elde edilen veriler ışığında daha fazla satış yapılması mümkün olur.

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Semih Keskin
Fizik ile ilgileniyorum

Dopamin, beyinde bir nörotransmitter olarak görev yapar ve ödül ve motivasyonla ilişkilendirilir. Satın alma eyleminin dopamin salgısını artırdığı bilinir, çünkü insanlar satın almaktan keyif alabilir ve bu da dopamin seviyelerini yükseltebilir. Dopamin salgısının şiddeti veya miktarını tam olarak sayısal bir şekilde değerlendirmek zordur.

Nasıl bir satın alma deneyimi yaşadığınıza, satın aldığınız ürünün değerine ve beklentilerinize bağlı olarak dopamin salgısının miktarı değişebilir. Bununla birlikte, beyindeki dopamin salgılanması ve etkileri oldukça karmaşık bir süreçtir ve kişiden kişiye değişebilir.

Araştırmalar, hedonik değeri yüksek olan ürünlerin ya da beklenmedik bir şekilde elde edilen ödüllerin dopamin salgısını artırabildiğini göstermektedir. Ancak bu artışın sayısal bir değerlendirmesini yapmak, kişiden kişiye ve deneyimden deneyime değişebilen bir konudur.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç olarak, satın alma eylemi genellikle dopamin salgısını artırır, ancak bu artışın miktarını veya kesin bir sayısal değerlendirmesini yapmak zordur. Dopamin salgısı, bireysel deneyimlere, beklentilere ve çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilen karmaşık bir süreçtir.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close