Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Sefa Can Demir
Üye
5

Sapiens, Neandertal ve Denisovalıların karışımı bir tür müyüz? Karışım veya Yerine Geçme teorilerinden her hangi biri yanlışlandı mı?

Merhabalar, Yuval Noah Harari'nin Hayvanlardan Tanrılara - Sapiens adlı kitabını okurken ilginç bir konuya denk geldim. İki farklı teoriden bahsediyordu, Karışım ve Yerine Geçme. Kitabı okumaya bir süre ara vermek zorunda kalacağımdan merakıma yenik düşüp sizlere sormak istedim.
602 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Kadir Toykan Özdoğan
Paleogenetikle uğraşan Antropolog

Merhaba!Karışım bir tür demek doğru olur mu emin değilim, çünkü küçük miktarlarda Neandertal ve Denisovan genlerine sahibiz ve Homo sapiens türünün herbir bireyi Neandertal veya Denisovan genine sahip değil. Bu da topluca tür olarak belirli türlerin karışımı olmamızı imkansız hale getiriyor.Sahra altı Afrikalılar, her iki türün genlerine de sahip değilken (ya da Avrasyalılarla olan karışım nedeniyle çok küçük miktarda), geri kalan bütün modern insanlar Neandertal genlerine sahip. Bunun yanında bir çalışma da Afrikalıların henüz tanımlanmamış bir tür ile gen alışverişi yapmış olabileceğini gösteriyor.Denisovan genleri ise sadece Okyanusya popülasyonlarında önemli miktarda görünüyor. Ayrıca Asya'da da bir miktar bulunuyor. Belki karışım tür terimini, p oranında kır kurdu (Canis latrans) ve 0 oranında boz kurt (Canis lupus) genlerini taşıyan kızıl kurt (Canis rufus) türü için kullanabiliriz. Ama modern insanlar için bu terim uygun olmayabilir. Yani "Başka insan türlerinden de gen katkısına sahip olan bir türüz." demek daha doğru olabilir.Yerine geçme teorileri ise hala geçerliliğini koruyor, fakat tam olarak nasıl yaşandığı pek belli değil. Ayrıca uzun dönem aynı bölgelerde eş zamanlı yaşayan Neandertal ve modern insanlara dair kanıtlar da var.

Her ne kadar modern insanlar, Neandertallerin yaşadığı yerlerde yaşıyor olsa da (bir çeşit yerine geçme diyebiliriz), bu önceden düşünülenin aksine Afrika'dan çıkıp direkt olarak Neandertallerin yerini almak şeklinde yaşanmamış gibi görünüyor. Çünkü elimizde erken Afrika'dan çıkış "denemeleri"ne ve günümüz Afrika dışında yaşayan insanların atalarının Afrika'dan çıkışından önceki dönemlerde yaşanan modern insan-Neandertal çiftleşmelerine dair kanıtlar mevcut. Umarım faydalı olmuştur!

Tüm Reklamları Kapat

226 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Archaic Hominin Introgression In Africa Contributes To Functional Salivary Muc7 Genetic Variation. (14 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 14 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Excavating Neandertal And Denisovan Dna From The Genomes Of Melanesian Individuals. (14 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 14 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Https://Journals.plos.org/Plosgenetics/Article?Id=10.1371/Journal.pgen.1007745. (14 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 14 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. The Earliest Modern Humans Outside Africa. (14 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 14 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  5. Yazar Yok. Ancient Gene Flow From Early Modern Humans Into Eastern Neanderthals. (14 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 14 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close