Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Göksel Taşcı
Üye 28 Ekim 2023 2 Cevap
4

Sanatın tanımı size göre nedir? Ya da Sanatın bir tanımı var mıdır?

Sanata yeni ilgi duymaya başlayan biri olarak aklıma ilk gelen soru sanatın ne olduğuydu. Bilgisiz bir şekilde bazı tanımlar yazdım kendimce. Fakat sanata ilgi duyan bilgili veya bilgisiz kişiler buna ne cevap verir diye merak ettim.
880 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Sinema yazarı 30 Ekim 2023

Sanat, içerdiği tüm bileşenlerle değişken bir şey. Ama bu, herkes kafasına göre bir sanat tanımı yapabilir ya da herkes sanatı kendisine göre tanımlayabilir demek değil. Çünkü sanatın tarihsel olarak belirli dönemler, toplumlar, gruplar, türler bağlamında pek net, ortaklıklar içeren kabulleri oldu. O nedenle "bence sanat budur" demek hayli baştan savma, hayli hedefsiz ve ötesinde kimsenin ciddiye almayacağı bir iddia olur.

Tarihte sanatı bir çok kişi tanımladı. Platon, Kant, Thomas Munro ilk akla gelenler. Günümüz için ise en güncel, modern ve hatta çağdaş sanat dönemini de dikkate alır biçimde sanatı tanımlayan son kuramcı Arthur Danto. Yaptığı sanat tanımı ise bence gerçekten çok güçlü: Cisimleşmiş anlam. Bu kadar. Wikipedia'ya, TDK'ya, tarihte yazılmış çeşitli kuram çalışmalarına bakacak olursak çoğunun fazlaca detaylı, açıklayıcı olmaya çalışan ve elbette kendi dönemlerinin sanatını tanımlayan özetler olduğunu görürüz. Ama bu tanım gerçekten hepsini içeren ve açıklayıcı değil, aksine iki kelimeden oluşsa da devasa bir kümeyi özetleyebilen bir tanım.

Yani aslında sözkonusu değişkenlik, herkesin sanat anlayışı ve kabulleri doğrultusunda ortaya çıkan bir değişkenlik değil. Hatta bu hayli amaçsız ve hatta kötü niyetli bir esnekliğe olanak veriyor konuya. Bu esneklik ise sanatın sonsuz ölçekte yıpratılıp anlamsızlaştırılmasına zemin hazırlıyor hatta hazırladı bile. Bana göre her şey sanat o zaman, hadi buyurun bakalım. Bana göre Evrim Ağacı sanat. Ne oldu şimdi?

Tüm Reklamları Kapat

Burası artık söz konusu esnekliğin sömürülmesi. Sanat o kadar da esnek ve değişken bir olgu değil. Çünkü gayet net bir tarihi var. Kuramları, biçimleri, dönemleri, akımları var. Pek belirgin dönemler dönüşümler yaşamış, evrilmiş ve belirgin bir formdan ve içerikten başka bir forma ve içeriğe dönüşmüş bir olgu.

Peki çizgiyi nereden çekeceğiz? Benim "Evrim Ağacı sanattır" tanımım neden Arthur Danto'nun "Cisimleşmiş anlam" tanımından daha geçersiz? Neden Danto'nun tanımı önemli de benimki değil? Çünkü Danto bu tanımını sistemli, açıklayıcı bir biçimde yazıp kuramsallaştırdı. Sanat dünyasının bambaşka (ve genelde sanata farklı bakan) grupların tartışmasına sundu ve kabul gördü. Sanat neden cisimleşmiş anlamdır? Bu soruya gayet ikna edici yanıtları var.

İşte sanat değişkendir, sanat bana göre budur diyen bir kişi iddiasını ve yaptığı tanımı, sistemli biçimde kuramsallaştırıp yazmadıkça ve sanat dünyasının takdirine sunmadıkça pek de ciddiye alınmaya değmez. Bu kuramsallaştırma bilim için de geçerli, tarih için de, felsefe için de. Atıyorum "Bana göre Fatih Sultan Mehmet ilk komünisttir" derseniz bunu açıklamanız lazım. Bana göre öyle diyerek işin içinden sıyrılamazsınız. İşte Danto bunu yaptı ve kabul gördü.

Ve son olarak herhangi bir olguyu tanımlamak, göstermek değildir. Yani sanat nedir sorusuna, bir eseri gösterip "işte budur" demeniz, sanatı tanımladığınız anlamına gelmez. Yukarıda söylediğim gibi açıklamanız, temellendirmeniz ve bunu sistemli bir şekilde yapmanız gerekir. O gösterdiğinizin eseri sanat yapan şeyi açıklamanız gerekir.

Arthur Danto'nun belirttiğim tanımı için onun yazdığı Sanat Nedir?[1] adlı kitabı, sanatın tarihsel dönüşümünü incelemek istiyorsanız da Larry Shiner'ın Sanat'ın İcadı[1][2] adlı kitabını okumanızı öneririm.

Kaynaklar

  1. A. C. Danto. (2015). Sanat Nedir. ISBN: 9789755706986. Yayınevi: Sel Yayıncılık.
  2. L. Shiner. (2004). Sanatın İcadı. ISBN: 9789755393667. Yayınevi: Ayrıntı Yayınları.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Zühtü Mete Dinler
Cylon severim 28 Ekim 2023

Sanatın tanımı konusunda pek çok farklı görüş bulunsa da, sanatın tanımı kişiden kişiye değişebilir ve oldukça kişisel bir konudur. Sanat, genellikle duygusal, estetik ve yaratıcı ifade biçimi olarak kabul edilir. Birçok farklı disiplini kapsayabilen geniş bir kavramdır, bu nedenle özelleşmiş bir tanımı bence yoktur. Ayrıca, sanatın amacı da kişiden kişiye değişebilir; bazıları için sanat, duyguları ifade etmek ve düşündürmek için kullanılırken, diğerleri için toplumsal, politik veya estetik mesajlar iletmek amacı taşır. Bazende sadece sanat, anlayanlar ve sanat için yapılır. Ben yapınca sanat oldu olur. Sen yapınca çöptür.

Sanat, resim, heykel, müzik, edebiyat, dans, tiyatro ve daha pek çok farklı disiplini içerebilir. Sanatın anlamı, zaman içinde ve kültürler arasında değişebilir.Ne olduğunu belirlemek kişisel bir deneyimdir ve farklı insanlar farklı sanatsal ifadeleri farklı şekillerde değerlendirebilirler.

Sonuç olarak, sanatın kesin bir tanımı yoktur ve bu konudaki görüşler öznel ve çeşitlilik gösterebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Görüşüm, bakandan bakana anlamı değişebilen estetik bir ifade biçimidir. Örneğin afrodit ve zeus heykelleri herkesin hoşuna gidenken benim "kore" (helen dönem öncesi) tarzıağzı burnu oturmamış işler daha dikkatimi çeker. Nedenide bende yapsam anca o kadar yontardım.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close