Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

sanat herkesin yapamayacağı şeylerimi yapmak yoksa bir sanatı belli bir seviyeye ulaştırmak mı?

mesela bir güveç kilden yapılıyor yapan sanatçı oluyor peki sanat olması için ne tür bir eser olmalı özgün bir eser mi yoksa sadece onun yapabildiği ona ait olan bir şey mi şekli veya özelliği açısından
653 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Sinema yazarı

Hiç biri...

Sorunuza ikna edici ve net bir cevap vermek çok zor ve ötesinde aslında sorunuzun odağı hayli flu. Sanat bu mu yoksa bu mu gibi bir soru soruyorsunuz ama sanat zaten verdiğiniz seçeneklerden biri değil. Konuya sanatın amacı, sanatçıların sanat yapma yaklaşımları gibi yan başlıkları eklersek zaten işin içinden çıkamayız. Sırf daha fazla seks yapabilmek için sanat yapandan tutun, sadece yapabildiği için yapandan geçin, ülkesini sevmesinden dolanın, borçlarını ödemek için para kazanma amacıyla sanat yapan da var. Kimin neden sanat yapıp yapmadığını bir kurama sığdırmak olanaksız gibi bir şey. Kimsenin yapıp yapamayacağı şeyler yapmak, sanatı bir seviyeye ulaştırmak, kilden bir güvecin sanat olup olmadığı, özgünlük vs. o kadar farklı odakları anmışsınız ki ortada cevaplanamaz bir kavram karmaşası var. Her biri bunların ayrı konular, ayrı açıklamalar gerektiriyor.

Bir anlamda sizin, bu konuda soru sorabilmek için belirli bir ön bilgiye ihtiyacınız var. Bunun için de sanat nedir, ne değildir, temel sanat tarihi bilgisi edinmelisiniz. Bunun için ilk okumanız gereken kitap Larry Shiner'dan Sanatın İcadı adlı kitap. Buradaki sorduklarınıza ek konu üzerine başka onlarca soruya cevap bulacaksınız. Kalınca bir kitap ama gözünüz korkmasın, okuması gayet kolay, akıcı, anlaşılır ve gayet dolu bir derleme.

Tüm Reklamları Kapat

Kabaca burada şöyle bir cevap verebiliriz size.

1- Herkes bambaşka amaçlarla sanat yapar. Bunun bir kuramı, türleri, başlığı, kuralı yok.

2- Kilden güveç, 1800'lerde başlayan modern sanat anlayışı nedeni ile artık sanat değil. O artık zanaat. Larry Shiner bunu çok güzel anlatıyor. Kitapta göreceksiniz.

3- Herkesin yapamayacağı şeyleri yapmak sanat olabilir de olmayabilir de. Kesin değil bu. Ama sanatçıların, denenmemiş anlatım biçimleri kullanmaya eğilimli oldukları doğru. Ama bu yapılmamış olanı yapmaktan çok anlatılmak isteneni iletebilmek için yeni bir şeyler yapmak gerektiğini hissetmeleri ile ilgili. İlla yapılmamış olanı yapmak, yeni bir şeyler anlatmanın garantisi değildir.

Tüm Reklamları Kapat

4- Özgünlük sanatın önemli gerekliliklerinden biri ama tek koşul değil. Daha doğrusu sanatta özgünlüğü özetlemek çok zor. Çünkü zaten 20'lerde Marcel Douchamp ve 60'larda Andy Warhol bu özgünlüğü de bitirip hazır nesne kavramını sanata ekleyip en azından teknik yaratım olgusunu da yok ettiler ve binlerce yıldır gerçekten ve günlük hayattan ayrı var olmuş sanatı günlük hayatla yakınlaştırdılar.

Gördüğünüz gibi konu çoook derin, karmaşık ve odaklar da apayrı. Her biri için ayrı cevaplar gerekli. Dediğim gibi siz önce bahsettiğim kitabı bir okuyun (ben şu an 3. kez okuyorum) sonra tekrar sohbetleşelim.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

147 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Larry Shiner. Sanatın İcadı.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close