Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Sanat göreceli midir?

Arkadaşlar benim aklıma bir soru takıldı, tam anlatamayabilirim ama kısaca şöyle; sanatı icra eden kişi, sanatında kendi algısının oluşturduğu bağlamları ve anlamları birleştirerek bir şey üretiyor. Ama bunun toplumda bir karşılığı olmuyor. Buna yine de sanat diyebilir miyiz?
395 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Sinema yazarı

Bu sorunuzu kısaca cevaplamak zor ki zaten geniş kitlelerin sanatın ve sanatçının ne olup ne olmadığını anlayamamasının temel sebebi de bu. Bu ve benzeri soruların çoğunluğunu cevaplayabilmek için geleneksel sanat, modern sanat ve çağdaş sanatın farklarını, sanatçı nedir ne değildir, sanat nedir ne değildir gibi soruların tarihsel olarak nasıl bir değişime uğradığını anlatmak lazım.

Burada o kadar detaya giremeyeceğimiz için özetin özetini yapmaya çalışalım.

Rönesansla başlayan, bugün için geleneksel sanat olarak adlandırılan dönemde (ki o zaman bu reformist bir sanat anlayışıydı) sanat doğanın ve tanrının yarattığı güzellikleri (o zaman için tanrı sadece güzel şeyler yaratırdı ya da onun yarattığı her şey güzeldi) taklit edilmesiydi. Bir kişi, tanrının yarattığı bu güzel, eşsiz doğayı ne kadar gerçek, ne kadar aslına uygun taklit edebilirse o kadar sanat yapmış olur ve o kadar da sanatçı mertebesine yükselirdi. Bu şu demek: Bir sanatçının ürettiği şey, kitlelerce ve otoritelerce ne kadar beğenilir ve sevilirse o kadar başarılıdır. Sanat halka, topluma, iktidara ve otoriteye ne kadar faydalı ve haz verici ise o kadar sanattır. Ki bu yaklaşımda sanatçı ile zanaatçı aynı şeydi. Aradaki fark sadece üretilen ürünün ilk ya da tekrar oluşunda ve hüner, beceri, yetenek seviyesi ile ölçülürdü. Yani Mona Lisa'yi yapan sanatçı, benzerini yapan zanaatçıydı.

Tüm Reklamları Kapat

Bu algı, 1700'lerin sonu ve 1800'lerde değişti ve modern sanat dönemi başladı. Bu dönemde bu paradigmalar yıkıldı. Burada sanat eseri, hiç bir şekilde kimsenin fayda gözetmeyen, kimse tarafından haz verici bulunması gerekmeyen, insanların, otoritenin, halkın fikirlerini önemsemeyen bir yapıya kavuştu ve odak tanrıdan ve otoriteden sanatçıya kaydı. Kabaca geleneksel sanatta eserler "Bakın tanrının yarattıkları ne güzel" derken modern sanatta "Bakın, tanrının yarattıklarını resmedişim ne güzel" demeye başladılar. İşte burada siz, sanatçının o resmedişini beğenmiyor olabilirdiniz ki eserler doğanın taklidi olmak zorunda değildi. Sanatçı doğayı nasıl görüyor ise eserler o sanatçının bakışını yansıtmaya başladılar. Hatta odak, doğanın güzelliklerinden sanatçının bakışına kaydıkça sanatçılar, illa güzel olmayan şeyleri de anlatma özgürlüğüne kavuştular.

Bu ayrım bağlamında sorunuzun cevabını bu metnin içinden süzebilirsiniz sanırım. Son olarak size Larry Shiner'dan Sanatın İcadı adlı kitabı öneririm. Sorularınızın hepsine cevap bulacaksınız.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Sağlıcakla.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Can Demir
Can Demir
2,911 UP
Edebiyata merakım var

Deriz çünkü sanat her zaman toplum için yapılan bir şey değildir. Toplumsal konulara öğelerden birine yer verilmedi ise o zaman toplumu ilgilendiren bir konu değildir eğer toplumdaki bazı insanlar çok meraklı ise araştırarak öğrenebilirler. Toplum sanat anlayışı farklı sanat sanat içindir anlayışı zaten farklı bir olay zaten.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close