Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Samanyolu Galaksisi kaç yaşında ve öldüğünde ne olacak?

Samanyolu Galaksisi 13.9 milyar yaşında mı? Bu galaksi ölecek mi, öldüğünde ne olacak? Cevaplandırırsanız sevinirim. 😊
2,016 görüntülenme
Samanyolu Galaksisi kaç yaşında ve öldüğünde ne olacak?
Samanyolu Galaksisi kaç yaşında ve öldüğünde ne olacak?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Hasan Dağtekin
Sosyal Bilimler Uzmanı

Samanyolu Galaksisinin günümüzden yaklaşık 4 milyar yıl sonra Andromeda Galaksisi ile çarpışması öngörülmektedir. Bu çarpışma sonrasında her iki galaksinin birleşiminden meydana gelen yeni bir durum ortaya çıkacaktır.

317 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Vikipedi. Andromeda-Samanyolu Çarpışması. (2 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Vikipedi | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mustafa Başkara
Mustafa Başkara
3,207 UP
Öğrenci

Söylediğiniz üzere Samanyolu galaksisi 13,9 milyar yaşında maalesef bu doğru değil, Samanyolu galaksisi 13,6 milyar yaşındadır (ki Evren 13,799 yaşındadır yuvarlarsak 13,8 milyar yaşındadır) NASA'nın James Webb Teleskobu (JWST), evrenin bilinen en eski galaksisini ortaya çıkardı. Bilim insanlarının açıklamasına göre, GLASS-z13 (GN-z13) olarak adlandırılan galaksi, 13,8 milyar yıl önce meydana gelen Büyük Patlama'dan sadece 300 milyon yıl sonra (13,5 milyar yıl önce) oluştu.

BPS CS31082-0001 yıldızı (Cayrel’in Yıldızı) Samanyolu'ndaki en yaşlı yıldızdır. Yıldızın yaşını 12.5 milyar yıl olarak kabul ediyoruz.

2001 yılında çok yaşlı olduğu keşfedilen Cayrel’in Yıldızı’ndan sonra, Samanyolu’nun en yaşlı yıldızları olmaya aday birkaç yıldız daha keşfedildi. Bunlara örnek olarak, bizden 200 ışık yılı ötedeki HD 140283 ve 7 bin 500 ışık yılı ötedeki HE 1523-0901 yıldızlarını sayabiliriz. HD 140283’in yaşı minimum 13.66 milyar yıl olmak üzere 14.46 milyar yıl ölçülürken, HE 1523-0901 yıldızı ise 13.2 milyar yıl olarak ölçüldü. Bütün ölçümlerde en az 0,7 ile 3 milyar yıl arasında hata payı öngörüldüğünü de eklememiz gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

Evrenimizin yaşı ile galaksimizin yaşının bu kadar yakın çıkması, Samanyolu Galaksisi’nin evrenin oluşumundan sonra ilk galaksilerden birisi olabileceğine dair güçlü kanıtlar sunuyor. Başta da dediğimiz gibi, görünen evrenimizde iki trilyon galaksi var. Samanyolu’nun ilk bininci, ilk bir milyonuncu, ya da ilk yüz milyon[2]uncu galaksilerden mi olduğunu bilmek kolay değil. Ancak şundan artık eminiz ki, evrenimiz kadar yaşlı bir galaksi içinde yaşıyoruz.[4]

ayrıca

[1]Galaksiler, yeni yıldız üretmeyi bıraktıkları zaman ölmüş sayılıyorlar. Bu ölü galaksiler yeni yıldız yaratacak gaza sahip değiller. Bu gaz olmadan da parlak mavi yıldızlar süpernovaya dönüşürken kızıl bir renk alıyorlar. Bu olay tüm galaksilerde gerçekleşse de, astronomlar, genç evrenin başlangıcında ölmek üzere olan bir galaksinin bu sürecin başlangıcını şu ana kadar net bir şekilde gözlemleyememişlerdi. Bu gözlem, galaksi evrimine önemli bir bakış olarak görülüyor.

225 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Geek teknoloji çevrimiçi. Uzayda Ölüm: Ölü Galaksiler Nasıl Ortaya Çıkıyor Ve Samanyolu'nu Mu Bekliyor? - Geek Teknoloji Çevrimiçi. (27 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 29 Temmuz 2022. Alındığı Yer: Geek teknoloji çevrimiçi | Arşiv Bağlantısı
  2. Dr Umut Yildiz. Samanyolu Galaksimiz Kaç Yaşında - Dr Umut Yildiz. (30 Eylül 2018). Alındığı Tarih: 29 Temmuz 2022. Alındığı Yer: Dr Umut Yildiz | Arşiv Bağlantısı
  3. spaceplace.nasa.gov. How Old Are Galaxies? | Nasa Space Place – Nasa Science For Kids. Alındığı Tarih: 29 Temmuz 2022. Alındığı Yer: spaceplace.nasa.gov | Arşiv Bağlantısı
  4. C. Online. Galaksiler Nasıl Ölüyor? Bir Galaksinin "Ölümünün Başı" Böyle Gözlemlendi!. (14 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 29 Temmuz 2022. Alındığı Yer: CHIP Online | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close