Sakız çiğnemenin zararları olduğu gibi yararlı özellikleri de vardır.
Sakız çiğnemek nefesimizi tazelerken aynı zamanda dişlerimiz arasına yapışan yiyecek partiküllerinin temizlenmesine yardımcı olur. Bazıları için ise stresi azaltmaya yardımcı olur. Kötü plakla savaşmaya yardımcı olan tükürük üretimini uyarır. Bunlar dışında da birçok yararından bahsedilmektedir.
Sakız çiğnediğimizde kasları yorup çene, boyun ve başımızda spazmlara neden olabiliriz. Temporomandibular disfonksiyon (veya TMD) adı verilen bir durumun gelişimidir. TMD, başımızın her iki tarafında bulunan temporomandibular eklemler, çiğnediğimizde bizim için amortisör görevi gören çene içindeki fiziksel stres veya kıkırdak dejenerasyonu nedeniyle yanlış hizalandığında ortaya çıkar. Sakız, bu tür hasara neden olmanın en yaygın yollarından biridir. TMD on milyondan fazla Amerikalıyı etkilemektedir. Çiğneme sırasında rahatsızlık, çenelerini açma ve kapama güçlüğü ve ağızlarını açtıklarında sesleri haşhaş veya tıklama gibi birçok acı verici semptomlar yaşarlar. Kulak ağrıları ve baş ağrıları da tipik olarak bozuklukla ilişkilidir. Kronik sakız çiğnemek yüz kaslarını sıkılaştırabilir ve uzun süreli baş ağrılarına yol açabilir. Aslında, son zamanlarda yapılan bir araştırma, sakız çiğnemesinin küçük çocuklar ve gençlerde kronik migrenlerle bağlantılı olduğu sonucuna vardı.
Çoğu diş hekimi, orta derecede sakız çiğnenmesinin bir sorun olmadığını kabul eder.
Sakızın ağzı oyaladığından yola çıkarak acıktırdığını da söyleyebiliriz. Sakız mideyi kandırır. Önce ağızda tükürük miktarını artırır. Biz tükürükleri yutunca mide kendini sindirme hazırlar. Fakat besin gelmez bol bol tükürük gelir. Mide beyni uyarır ve açlık hissederiz. Fakat sakız tek başına acıktırmaz. Sakızların içinde bulunan tatlandırıcılar vücuttaki insülin salınımına etki eder. Sakız çiğnendikçe vücut sanki şeker tüketiyor gibi insülin salınımına maruz kalır ve uzun vadede vücuttaki leptin duyarlılığı düşer. Vücudumuzda tokluk hissi sağlayan leptin hormonunun düşmesi de tokluk hissini yok ederek acıkmamızı sağlar.
Yazıyı özetlemek gerekirse orta derecede sakız çiğnemenin bir zararı olmadığını hatta faydalı olabileceğini söyleyebiliriz. Acıktırma hissi için ise sakızın cinsi büyük önem arz eder. Şekersiz sakızlar pek acıkma hissini ortaya çıkarmasa da şekerli sakızlarda acıkma hissinin ortaya çıkışı gözlenmektedir.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Flushing Hospital. (3 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 3 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı