Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ecem Kaya
Ecem Kaya
98K UP
Üye 2 Ağustos 2020 1 Cevap
10

Sakız çiğnemek zararlı mıdır?

25,121 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Okur 3 Ağustos 2020

Sakız çiğnemenin zararları olduğu gibi yararlı özellikleri de vardır.

Sakız çiğnemek nefesimizi tazelerken aynı zamanda dişlerimiz arasına yapışan yiyecek partiküllerinin temizlenmesine yardımcı olur. Bazıları için ise stresi azaltmaya yardımcı olur. Kötü plakla savaşmaya yardımcı olan tükürük üretimini uyarır. Bunlar dışında da birçok yararından bahsedilmektedir.

Sakız çiğnediğimizde kasları yorup çene, boyun ve başımızda spazmlara neden olabiliriz. Temporomandibular disfonksiyon (veya TMD) adı verilen bir durumun gelişimidir. TMD, başımızın her iki tarafında bulunan temporomandibular eklemler, çiğnediğimizde bizim için amortisör görevi gören çene içindeki fiziksel stres veya kıkırdak dejenerasyonu nedeniyle yanlış hizalandığında ortaya çıkar. Sakız, bu tür hasara neden olmanın en yaygın yollarından biridir. TMD on milyondan fazla Amerikalıyı etkilemektedir. Çiğneme sırasında rahatsızlık, çenelerini açma ve kapama güçlüğü ve ağızlarını açtıklarında sesleri haşhaş veya tıklama gibi birçok acı verici semptomlar yaşarlar. Kulak ağrıları ve baş ağrıları da tipik olarak bozuklukla ilişkilidir. Kronik sakız çiğnemek yüz kaslarını sıkılaştırabilir ve uzun süreli baş ağrılarına yol açabilir. Aslında, son zamanlarda yapılan bir araştırma, sakız çiğnemesinin küçük çocuklar ve gençlerde kronik migrenlerle bağlantılı olduğu sonucuna vardı.

Tüm Reklamları Kapat

Çoğu diş hekimi, orta derecede sakız çiğnenmesinin bir sorun olmadığını kabul eder.

Sakızın ağzı oyaladığından yola çıkarak acıktırdığını da söyleyebiliriz. Sakız mideyi kandırır. Önce ağızda tükürük miktarını artırır. Biz tükürükleri yutunca mide kendini sindirme hazırlar. Fakat besin gelmez bol bol tükürük gelir. Mide beyni uyarır ve açlık hissederiz. Fakat sakız tek başına acıktırmaz. Sakızların içinde bulunan tatlandırıcılar vücuttaki insülin salınımına etki eder. Sakız çiğnendikçe vücut sanki şeker tüketiyor gibi insülin salınımına maruz kalır ve uzun vadede vücuttaki leptin duyarlılığı düşer. Vücudumuzda tokluk hissi sağlayan leptin hormonunun düşmesi de tokluk hissini yok ederek acıkmamızı sağlar.

Yazıyı özetlemek gerekirse orta derecede sakız çiğnemenin bir zararı olmadığını hatta faydalı olabileceğini söyleyebiliriz. Acıktırma hissi için ise sakızın cinsi büyük önem arz eder. Şekersiz sakızlar pek acıkma hissini ortaya çıkarmasa da şekerli sakızlarda acıkma hissinin ortaya çıkışı gözlenmektedir.

4,331 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Flushing Hospital. (3 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 3 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
13
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close