Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Sahte bilim nasıl anlaşılır?

251 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Turan Zeybek
Bu konularda biraz bilgi sahibiyim

Sahte bilimciler iddialarını bilimsel temellerle eşleştirmeye çalışarak sanki "bilimmiş"gibi göstermeye çalışır.

Sahte bilim dogmatiktir.Değişime kapalıdır.Ancak gerçek bilim dinamiktir.

Sahte bilim test edilemez.Deney ve gözlemle bilgilerin yanlışlığı saptanamaz.Ancak bilimde deney ve gözlemle bilinenlerde güncelleme yapılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

[1]

Sahte bilimde alakasızlık söz konusudur.

Doğum günü ile kişilik özellikleri değerlendirme ve belli günlerde gök cisimlerinin hareketi sonucu davranışlarımızın şekillenmesi(Astroloji)

Yazı şeklimiz ile kişiliğimizi anlama(Grafoloji)

Tüm Reklamları Kapat

Değersiz metallerden değerli metal elde etmek(Simya)

Vb. gibi ilgisiz durumlar vardır.

Umarım yardımcı olabilmişimidir. İyi günler:)

Kaynaklar

  1. youtube.com. Sahte Bilimi Nasıl Anlarız?. Alındığı Tarih: 6 Eylül 2022. Alındığı Yer: youtube.com | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Kayra Kurtuluş
Daha önce çokça tartıştım.

Sözde bilimcilerin önlerindeki en büyük duvar, ortaya attıkları iddiaların deney yolu ile gözlemlenememesidir.

Örnek olarak Astroloji'yi kullanırsak; burç yorumlarının bazı insanlarda tutarlı olup bazı insanlarda tutarlı olmadığını basitçe anlayabiliriz.

Atıyorum bir burç yorumcusuna Kova burcu olduğunuzu söylerseniz (asıl burcunuz Aslan olsa bile) burç yorumcusu, yüksek ihtimalle sizin Kova burcuna ne kadar uyumlu olduğunuzdan bahsetmeye başlayacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer aslında benim burcum Oğlak'tı derseniz (burcunuzun Aslan olduğu örneğin devamı olarak) sizin yükseleniniz ile ilgili konuşup aslında Oğlak'a tutarlı olduğunuzu söyleyecektir. Bunu sıkılana kadar sürdürebilirsiniz!

Ancak bilimde doğru tektir. Kaç yüz kere denerseniz deneyin doğru hep doğru çıkacaktır.

Bu tarz konularla ilgili tartışmalara önceden hazır olmak isterseniz, Immanuel Tolstoyevski'nin kaleminden "Safsatalar Ansiklopedisi" kitabını okumanızı kuvvetle tavsiye ederim.[1]

Kaynaklar

  1. Immanuel Tolstoyevski. Safsatalar Ansiklopetisi.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close