Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mert Bulut
Mert Bulut
102K UP
Üye
2

Sahelanthropus tchadensis iki ayak üzerinde mi yürüyordu?

Evrim Ağacı'nın yaklaşık 9 yıl önceki bir yazısında "Sahelanthropus tchadensis" in iki ayak üzerinde yürüdüğü yazılmış. Günümüzde bu madde hâlâ geçerli mi? Teşekkürler.
1,431 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
İhsan Doğu
İhsan Doğu
42K UP
Öğrenci

Sahelanthropus tchadensis'in bipedalliği konusunda son zamanlarda yapılan araştırmaların ortak çıktısına göre muhtemelen Sahelanthropus tchadensis bipedal hareketi hiç gerçekleştirmeyen bir tür değildi. (4) (6)(8)

2001 senesinde Sahelanthropus tchadensis’e ait kalıntıları Paléoanthropologique Franco–Tchadienne Görevi ekibi; Çad, Djurab Çölü, Toros-Menalla 266 Fosil Bölgesi'nde buldu. Michel Brune ve ekibi 2002’de içerisinde neredeyse tamamen korunmuş vaziyette bir kafatasını içeren altı bulgu örneğini inceleyerek bulunan bu fosilleri Sahelanthropus tchadensis adını verdikleri türe ait olarak tanımladı ve bir makale yayımladı. (1) S. tchadensis'in insan soy hattındaki bilinen en eski Hominid olduğu belirtildi ve daha sonra "Toumaï" ismi verildi. (2) Bu makalede ayrıca, S. Tchadensis’in sürekli iki ayak üzerinde yürüdüğünü anlamak için yeterince bilginin olmadığı belirtildi. (1)

TM 266 bölgesinde fosilleri bulan ekibin lideri Alain Beauvilain 19 Temmuz 2001 sabahında femur kemiğini, kafatası ve diğer kemiklerin yanında bulduklarını, 2003 yılında Poitiers'e gönderilinceye kadar Çad'da kaldığını ve Poitiers Üniversitesi'nde geziden elde edilen hayvan-kemik parçalarından oluşan bir koleksiyonda depolandıklarını söyledi. (3) Bergeret, 2004’te Poitiers Üniversitesi'ndeki koleksiyonda bulunan kemiklerin Toumaï'ye (S. Tchadensis’e) ait olduğunu düşündü ve Bergeret ile Macchiarelli buldukları femur kemiğini inceledi. Macchiarelli Sahelanthropus’un bir Hominin olduğundan şüphelendi. (3) Bulgularını yayımlamadıkları için düzenlemek istedikleri konferansta ön bulgularını anlatamadı ve 2020’de Journal of Human Evolution dergisinde yayımlanan, bir 2019 yazısından alıntı yaparak (5) Sahelanthropus'un kök Hominin olduğunun belirtildiği makalede Sahelanthropus’un femur yapısından dolayı sürekli bipedalliği göstermeyen bir Hominid olduğunu açıklayan bulgular yayımlandı. (4)

Tüm Reklamları Kapat

Research Square’de yayımlanan başka bir 2020 makalesi ise daha açık şekilde önceden S. tchadensis’in bipedal olduğunun, ilk bulunan kranial örneklerle (266-01-060-1 (1) ve daha sonra bulunan S. tchadensis kafatası kemiklerindeki foramen magnum’un incelenmesiyle (7) gösterilmiş olduğunu desteklemek amacıyla kafa haricindeki kemiklerden S. tchadensis'de bipedalizminin gösterildiğini belirtti. (6) TM 266 bölgesinde bulunan diğer iskelet kemiklerinin [TM 266-01-063 (sol femur), TM 266-01-358 (sağ ulna) ve TM 266-01-050 (sol ulna)] bölglelerinin yapılarını nesli tükenen ve farklı dönemlerde yaşayan Danuvius, Australopithecus, Nacholapithecus, Orrorin, Dryopithecus, Hispanopithecus ve Ardipithecus cinslerinin kemik yapılarıyla karşılaştırarak S. Tchadensis’in sürekli bipedal yapıda olduğunu söylendi. (6)

23 Nisan 2021'de yayımlanan insan evriminin filogenetik ağlarını gösteren bir makalede ise bidepalizmin ilk kanıtının Sahelanthropus tchadensis'de görüldüğü belirtildi. (8)

166 görüntülenme

Kaynaklar

  1. M. Brunet, et al. (2002). A New Hominid From The Upper Miocene Of Chad, Central Africa. Nature, sf: 7. doi: 10.1038/nature00879. | Arşiv Bağlantısı
  2. J. Whitfield. Oldest Member Of Human Family Found. (11 Temmuz 2002). Alındığı Tarih: 21 Mayıs 2021. Alındığı Yer: Nature doi: 10.1038/news020708-12 News Feature. | Arşiv Bağlantısı
  3. E. Callaway. Femur Findings Remain A Secret. (23 Ocak 2018). Alındığı Tarih: 21 Mayıs 2021. Alındığı Yer: Nature | Arşiv Bağlantısı
  4. R. Macchiarelli, et al. (2020). Nature And Relationships Of Sahelanthropus Tchadensis. Elsevier, sf: 11. doi: 10.1016/j.jhevol.2020.102898. | Arşiv Bağlantısı
  5. C. Mongle, et al. (2019). Expanded Character Sampling Underscores Phylogenetic Stability Of Ardipithecus Ramidus As A Basal Hominin. Journal of Human Evolution, sf: 47. doi: 10.1016/j.jhevol.2019.03.006. | Arşiv Bağlantısı
  6. F. Guy, et al. (2020). Postcranial Evidence Of Late Miocene Hominin Bipedalism In Chad. Journal of Human Evolution, sf: 18. doi: 10.21203/rs.3.rs-69453/v1. | Arşiv Bağlantısı
  7. M. Brunet, et al. (2005). New Material Of The Earliest Hominid From The Upper Miocene Of Chad. Nature, sf: 6. doi: 10.1038/nature03392. | Arşiv Bağlantısı
  8. M. Caparros, et al. (2021). A Phylogenetic Networks Perspective On Reticulate Human Evolution. Cell Press, sf: 47. doi: 10.1016/j.isci.2021.102359. | Arşiv Bağlantısı
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Emre Civelek
Öğrenci

Bu linkte bulunan ve Journal of Human Evolution' da yayımlanan çalışmaya göre Sahelanthropus tchadensis' in bipedal olmadığı bulunmuş. Çalışma 2020 yılında yayımlanmış, 2001 yılında bulunan sol uyluk kemiği incelenmiş ve bipedal olmadığı sonucuna varılmış.

Bu kaynakta da araştırmanın 2001 ve 2020 tarihine kadar olan bulguları özetlenmiş.

Evrim Ağacı'nın bahsettiğiniz yazısı 2011 yılında yayımlanan şu yazısı sanırım.

Tüm Reklamları Kapat

Wikipedia'da da Sahelanthropus tcahdensis'in bipedal olmadığı yazıyor, belki oraya da bakmak isteyebilirsiniz.

2011 tarihli yazının güncellenmesi gerekiyor sanırım. Yeni fosiller ve yeni araştırmalar yapıldıkça böyle değişikliklerin olması kaçınılmaz. Sanırım güncel olarak Sahelanthropus tchadensis hominina alt oymağından çıkmış bulunmakta. Aksi şekilde kanıtlanmış yeni bir bulgu veya gözümden kaçırdığım bir şey varsa buradan bize cevap verilirse çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkür ediyorum :)

204 görüntülenme

Kaynaklar

  1. R. Macchiarelli, et al. (2020). "Nature And Relationships Of Sahelanthropus Tchadensis". Journal of Human Evolution. doi: 10.1016/J.JHEVOL.2020.102898. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Muhammed  Musab Akdağ
Üye Okur

Sahelanthropus tchadensis , insanın soy ağacındaki bilinen en eski türlerden biridir. Bu tür , 6 ile 7 milyon yıl önce bir zamanda Batı Afrika (Çad)’ da yaşamıştır. Dik yürümeleri ormanların ve otlakların da dahil olduğu farklı doğa koşullarında hayatta kalmalarına yardımcı olmuş olabileceği düşünülüyor.Boyun kaslarının bulunduğu kafatasının arka tarafı Toumai'nin dik yürüyebildiğini düşündürüyor.

213 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Bilinmiyor. Sahelanthropus Tchadensis. (21 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close