Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Qwer Rewq
Üye
4

Sağlık hizmetlerinin iyi olması, toplumun sağlık düzeyinin iyi olacağı anlamına gelir mi? Birey ve toplum sağlığını yükseltmek için ne yapılmalıdır?

1,216 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Beyza Akoğlu
halk sağlığına güncel yaklaşımlar dersi almış tıp fakültesi öğrencisi

Sağlık hizmetlerinin en iyi seviyede olması toplumun sağlık düzeyini aynı oranda etkilemez çünkü özellikle Türk toplumundaki yaşlı bireyler hastalık hastası diye tabir edilen durumdalar. Bıraktığım kaynakta da bir yıl içinde hastaneye başvuran hasta sayısının nüfusa oranı 8.9 olduğu belirtiliyor. Bu veriler gösteriyor ki gerçekten hasta olmadan hastaneye başvuran sayısı çok yüksek. Bu durumun bir kaç çözüm yolu olabilir. İlk olarak plasebo etkisi. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi için kaynak bırakıyorum. Yapılması gereken gerçekten hasta olmadığını bildiğimiz hastaya "sizin bir şeyiniz yok" deyip, o hastanın başka doktorlara da görünme isteğini yok etmek için ona onun için etkili olacağını söylediğiniz ilacı (aslında vereceğiniz şey ilaç olmadığı için vücudu için de herhangi bir tehlikesi ve zararı yok) vererek psikolojik olarak hastanın kendini daha iyi hissetmesini sağlayabilirsiniz. Diğer çözüm yolu ise hastaneye erişim bu kadar kolay olmamalı ve sağlık basamaklarına uygun olarak hareket etmeli. Örneğin çok küçük bir şikayetle hastanın hastaneye gitmesi yerine aile hekimliğine başvurması sağlanmalı ve sonrasında yapılacak şey çok acil kötü bir durum olmadığı sürece hastaların önce aile hekimliğine başvurup sonrasında eğer aile hekimi o konu için alanında uzman doktora görünmesi gerektiğini düşünürse hastayı hastaneye yönlendirmesi konusunda genel sağlık sisteminde yeniliklere gidilmeli ve hasta bu konuda bilinçlendirilmeli. Örneğin randevu sistemi sadece aile hekiminin elinde olmalı eğer aile hekimi uygun görürse hasta, hastaneye gidip uzman hekimlere görünebilmeli bu şekilde hem hastane hasta yoğunluğu azalmış olur hem de doktorların baktığı hasta sayısı azalıp gerçek bir hastayla geçirdiği süre artar.

572 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. 2017 Verileri. (12 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 12 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Plasebo Etkisi. (12 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 12 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close