Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Bilge Cigerci
Üye
0

sağduyumuzun ifade ettiği anlamıyla "madde" var mıdır?

Bir duvar ışık da dahil başka parçacıkların geçmesine izin vermez ve yekpare görünür. oysa moleküller arası - atomlar arası - atom içi hatta çekirdeğin içi dahi belirli kuvvetlerle bir arada duran boşluklardan ibaret gibi görünüyor. kala kala elimizde çok küçük kütleli parçacıklar kalıyor. duvara dair algıladığımız madde değil kuvvet.
192 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Lüzumsuz Adam
Fizik öğrenicisi

"Sağduyumuzun ifade ettiği anlamda madde" olarak etrafımızda beş duyu organımız ile algıladığımız maddeyi anlıyorsak soruda bahsedilen çelişkiler ortaya çıkıyor. Aslında sorunun açıklama kısmında değinildiği gibi elimizde olan sadece küçük kütleli parçacıklar varmış gibi görünüyor. Bu parçacıkların farklı farklı şekillerde bir araya gelmesi ile duyu organlarımız ile algıladığımız madde karşımıza çıkıyor. Bu parçacıklar bir araya geliyor ve atomları oluşturuyor, atomlar bir araya geliyor ve molekülleri oluşturuyor, o moleküller devasa sayılarda ve farklı biçimlerde (katı, sıvı, gaz gibi) bir araya geliyor ve bizim algıladıklarımızı oluşturuyor. Madde dediğimiz işte bu. İçinde devasa boşluklar barındıran temel parçacıklar yığını.

Bu şekilde bakınca tablo gayet net gibi görünse de durum bundan biraz daha karışık. Verilen örnekte duvar ışığı geçirmiyor ama Wi-fi sinyalini geçiriyor. Cam görünür ışığı geçiriyor ama geçirmediği frekanslar da var! Tüm bunlar bizim günlük yaşamdaki algımızın beş duyu organımız trafından oluşturulması. Bu yeterli gelmediğinde laboratuvara gidip bir takım cihazlar aracılığı ile maddeye baktığınızda tablo değişiyor.

Bir başka nokta da şu: en temele parçacık değil de alanları koyduğunuzda farklı bir kurgu yapmış oluyorsunuz. Artık her şey parçacık değil de alanlar oluyor, foton olarak adlandırdığımız parçacıklar bir alandan türemiş oluyor vb. En temele alanları koyunca (ya da parçacık ya da alan herhangi birisi "temel" değildir her ikisi de birlikte vardır diye düşündüğünüzde), parçacıklardan oluşan madde içindeki boşluklar yerini uzayın alanlar tarafından doldurulmuş olmasına bırakıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close