Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Sadece canlıların evrimini sorguladığımıza göre canlılık nedir?

Evrenin kara madde , kara enerji ve bilinen maddeden ibaret olduğunu kabul ediyoruz. Canlılık için nasıl bir tanım yaparsak yapalım, canlılığın bilinen madde yapısını meydana getiren kimyasalları ret edemeyiz. Canlılık tanımı nedir, bu tanım dışında kalan kimyasal yapılar değişim ve başkalaşım geçirmezler mi?
217 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Pırıl Okay
Bilimle ilgileniyorum
Orijinal Soru: Canlı olmak ne demek? Canlılık cansızlardan nasıl meydana geldi?

Canlılığın ne demek olduğu, hem felsefi hem de bilimsel bir sorudur. M.Ö. 384-322 yılları arasında yaşamış olan Aristotales, canlılığın tanımını yapmaya ve canlıları sistematik olarak sınıflandırmak üzere çalışmalar yapmıştır.

Günümüzdeki bilimsel görüşe göre, canlı organizmaları karakterize eden bazı ortak özellikler vardır:

Tüm Reklamları Kapat

  1. Düzen: Canlılar moleküler ve hücresel düzeyden başlayarak organizma düzeyine kadar bir düzene sahiptir.
  2. Metabolizma: Büyüme, gelişme ve üreme için çevreden gelen enerjiyi iç enerjiye dönüştürme yeteneğine (fotosentez, hücresel solunum vb.) sahiptir.
  3. Büyüme ve Gelişme: Canlı organizmalar, DNA'larında kodlanan özel talimatlara göre büyür ve gelişir.
  4. Adaptasyon: Nesiller boyunca, canlı organizmalar evrim süreci yoluyla çevrelerine uyum sağlar.
  5. Uyaranlara Tepki: Canlılar çevresel değişikliklere ve uyaranlara yanıt verebilir.
  6. Üreme: Türün devamını sağlayacak şekilde eşeyli veya eşeysiz olarak yeni bireyler üretebilir.

Abiyogenez olarak bilinen, cansız varlıklardan yaşamın ortaya çıkması, karmaşık ve devam eden bir bilimsel araştırma alanıdır. Dünya'da yaşamın nasıl başladığına dair çeşitli hipotezler var, ancak çoğu birkaç temel aşamada hemfikir:

  1. Basit Organik Moleküllerin Oluşumu: Dünya'da kimyasal bileşiklerin bir karışımı vardı ve çeşitli kaynaklardan (güneş, volkanlar ve yıldırım gibi) gelen enerji, amino asitler gibi basit organik moleküller oluşturan kimyasal reaksiyonları tetikleyebildi.
  2. Karmaşık Organik Moleküller: Bu basit moleküller, nükleotidler ve proteinler gibi daha karmaşık molekülleri oluşturmak için çeşitli şekillerde birleşebildi.
  3. Kendini Kopyalayan Moleküller: Bir noktada bu karmaşık moleküllerin bazıları kendilerini kopyalamaya başladı. RNA, genetik bilgiyi saklama, iletme ve kopyalama yeteneği nedeniyle birçok hipotezde bu rol için birincil adaydır.
  4. Protohücreler: Kendi kendini kopyalayan moleküller, lipit çift katmanları içine alınarak protohücreler oluşturuldu. Bu protohücreler, bir miktar metabolizma kapasitesine sahip olan ve çevrelerinden farklı bir iç kimyasal ortam sağlayan gerçek hücrelerin öncüleri olabilir.
  5. Hücresel Yaşamın Evrimi: İlk hücreler oluştuktan sonra, doğal seçilim gibi evrim mekanizmaları giderek daha karmaşık yaşam formlarının gelişmesine yol açtı.

Bu aşamaların her biri çeşitli deneysel kanıtlarla desteklenmektedir ancak hala bilinmeyen çok şey vardır ve bu alandaki araştırmalar oldukça aktiftir.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yusuf 266
Yusuf 266
36K UP
Araştıran Birisi

Aslında sadece canlılar evrim geçirmez mesela virüsler canlı olmamalarına rağmen evrim geçirebilirler[2, 3]. Bir şeyin evrim geçirebilmesi için genetik materyale, üreme yeteneğine ve kalıtım yeteneğine sahip olması yeterlidir. Canlılığın tanımına gelirsek canlılık, belirli özelliklere sahip fiziksel ve kimyasal yapılardır[2]. Aslında canlılık dediğimiz şey bir sınıflandırmadan ibarettir doğada kimyasal yapılar canlı ve cansız olarak ayrılmazlar biz onları kolaylık olsun diye ayırdık. Sadece canlılar, cansızlara göre daha karmaşık kimyasal yapılara sahiptir ve yukarıda da belirttiğim üzere belli özelliklere sahiptirler. İşte o bir kimyasal yapının canlı veya cansız olduğunu ayırt etmenizi sağlayacak özellikler[2] :

  1. Uyarana tepki gösterme
  2. Üreme
  3. Büyüme ve Gelişme
  4. İç denegeyi koruma
  5. Belli bir organizasyona sahip olma
  6. Metabolik faaliyetleri gerçekleştirme ve enerji üretme
  7. Adapte olabilme

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Evrim Mekanizmaları - 12: Virüsler (Bakteriyofaj). (11 Ağustos 2011). Alındığı Tarih: 12 Eylül 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. Ç. M. Bakırcı. Kimyasal Evrime Giriş: Canlılık Ve Cansızlık Nedir, Ne Değildir? Canlılar Ile Cansızlar Arasındaki Farklar Nelerdir?. (19 Nisan 2011). Alındığı Tarih: 12 Eylül 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  3. Ç. M. Bakırcı. Kimyasal (Moleküler) Evrime Bir Bakış: Cansızlar Evrim Geçirir Mi?. (5 Kasım 2011). Alındığı Tarih: 12 Eylül 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close