Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Saçlarımız neden diğer kıllarımızdan daha fazla çıkar?

Saçımızı daha geç örtmeye başlamamız ile bir bağlantısı var mı, yoksa saç gerçekten başka bir şey mi?
373 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Efe Kızıltuğ
10 senelik öğrenciyim.

Saçlarımız diğer kıllarımızdan daha fazla çıkar çünkü saçlarımız daha uzun ve daha kalındır. Saçlarımızın büyüme süresi 2-6 yıl arasında değişirken, diğer kıllarımızın büyüme süresi genellikle 2-3 ay arasındadır. Bu nedenle, saçlarımız daha uzun süre uzar ve daha fazla dökülme olmadan büyümeye devam eder.

Saçlarımızın diğer kıllarımızdan daha fazla çıkmasının bir başka nedeni de, saçlarımızın vücudumuzun daha görünür yerlerinde olmasıdır. Bu nedenle, saçlarımızın dökülmesini daha çok fark ederiz. Diğer kıllarımız ise genellikle daha az görünür yerlerde olduğu için, dökülmeleri daha az fark edilir.

Saçlarımızın daha geç örtmeye başlamamız ile saçlarımızın diğer kıllarımızdan daha fazla çıkması arasında bir bağlantı yoktur. Saçlarımızın diğer kıllarımızdan daha fazla çıkması, evrimsel bir süreçtir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Bilim Genc. Kaşlarımız Ve Kirpiklerimiz Neden Saçlarımız Gibi Uzamaz? | Tübitak Bilim Genç. Alındığı Tarih: 15 Ocak 2024. Alındığı Yer: Bilim Genc | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mustafa Sancak
Stajyer Bilgisayar Öğretmeniyim, İstanbul'da yaşıyorum.

Bedenimizdeki kıllardan daha uzun ve fazla yoğunlukta olan bölgemiz saçlarımızdır. Vücudumuza nazaran kafa bölgemizdeki kıllarımızın görece fazla olmasının nedeni insan türünün hayatta kalmasını ve kendini idame ettirebilmesini sağlayan, kendisini diğer hayvanlardan farklı kılan beynin korunmasına yöneliktir. Aşırı sıcakta ve soğukta beynimizin verimli çalışabilmesi için vücut sıcaklığımızın, özellikle de kafa bölgemizdeki sıcaklığın korunması gerekir. Saçlar her iki sıcaklık görevinde de tek başına bir etken olmasa da bizlere kolaylık sağlar. Saçlar aşırı sıcakta sıcak çarpmasını engeller, soğukta ise kafanın vücuda görece sıcak kalmasını sağlar.[1] Beynimiz diğer hayvanlardan çok daha fazla gelişmiştir. Evrimimize bakıldığında epigenetik olarak baş kısmımızın türümüzün devamı adına daha fazla öneme sahip olduğu söylenebilir. Peki vücudumuzun diğer kısımlarında neden daha az kıl var diye sorarsak bunun temel nedeni hemen hemen vücudumuzun her yerinde ter bezlerine sahip olmamız söylenebilir. Ter bezlerinin verimli çalışabilmesi için kıllarımızın ya seyrekleşmesi ya da dökülmesi gerekir. Ter bezlerimiz sayesinde vücut sıcaklığımızı sabit tutabiliriz.

Kaynaklar

  1. Theresa Larkin. How Much Difference Your Hair Really Makes To Keep You Cool Or Warm. (15 Haziran 2023). Alındığı Tarih: 15 Ocak 2024. Alındığı Yer: University of Wollongong | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close