Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
5

Saçlarımız nasıl evrimleşti neden kafamızda saç çıkıyor?

sorum şu neden evrimsel sürecde bir çok tük ve kıl dökülmüşdür ama neden kafamızın üstündeki saç ilk neden dökülmemiştir ve maymunlar bu evrimsel sürecden etkilenmemiştir? neden bazı maymunların insanlardan farkı olarak yüzlerinin her bir yerinde tük vardır?
5,252 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Aslında paleoantropolojistler soruyu tersten soruyor. Diğer primatlardan farklı olarak neden tüylerimizi kaybettik? En kabul gören teori termoregülasyon için. Ağaçlardan inip savanada yaşamaya başlayınca gündüz güneş altında, sıcakta dolaşıp avlanabilmek vücut tüylerinden kurtulup, ter bezlerimizin artmasıyla mümkün oldu. Özellikle tırmanma ve alet yapımı kullanımında avuç içi ve ön kolun iç kısımlarındaki tüylerin kaybı işe yaramış görüyor. Tavşanlarda yapılan deneyler bundan Dkk2 geninin sorumlu olduğunu gösteriyor. Ayrıca tüysüz olmak bit, pire ve benzeri parazitler açasından da avantaj oluşturuyor. Başımızda ve cinsel organların çevresinde kalan kılların ise pratikte faydaları başı güneş ışıklarından korumak ve cinsel etkileşimi arttıran koku ve feromonların yayılmasını sağlamak gibi görünüyor.

Tüylerin dökülmüş olmasının bir avantajı da birbirimizin vücut dilinden anlamamızı kolaylaştırmış olabilir. Öfkelenince yanakların kızarması, korkunca terlemek, derinin doğal renginin dışında mavi, yeşil renkler alması hastalık belirtisi olarak kolayca algılanabiliyor. Hatta bu görmede farklı gölgeleri ayırt etmemizi sağlayan konik hücrelerin gelişmiş olmasının da bir açıklaması olabilir. Çünkü hayvanların çoğunda gözlerde iki tip konik hücre bulunurken kuşlarda, bazı sürüngenlerde ve insanlarda 3 tip konik hücre bulunuyor. Kuşlar ve sürüngenlerdekiler farklı dalga boylarını görmeye özelleşmişken insanlardaki daha değişik olarak grinin tonları ve gölgeleri ayırt etmede işe yarıyor. Bu ormanda avcılık esnasında da işe yaramış olmalı.

Tüm Reklamları Kapat

Uzun saçın evrimi ise sonradan gelişmiş. Uzun saçın, kuzeye doğru göç eden topluluklarda cinsel seçilim baskısı yüzünden ortaya çıktığı tahmin ediliyor. Yiyecek toplamak zorlaştığından ve avlanmanın erkekler için zor ve hayati tehlike arz eden bir iş olması nedeniyle, bir anlamda erkekler eş olarak kıymete biniyor; buna karşılık, çok eşlilik masraflı hale geliyor. Dolayısıyla erkeklerin ilgisini çekebilen uzun saçlı kadınların üreme şansları artıyor. Bu baskı, Buzul Çağı'nda Avrasya bölgesinde zirveye ulaşıyor ve saçın evrimi görece yakın bir geçmişte tamamlanıyor. Kadınların saçlarının giderek uzaması, erkeklerin saç uzunluğunu da etkiliyor haliyle.

1,577 görüntülenme
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sivasli Istari
Lise öğrencisi

Öncelikle bir yanlış anlatımı düzelteyim; insan gibi memeli hayvanlarda “tüy” bulunmaz “kıl” bulunur. Ve tüy, kılın daha küçüğü demek değildir tüy kuş gibi hayvanlar da bulunur.

Neden saçlarımız var sorusundan önce kıllarımız neden köreldi ona bir cevap verelim. Aslında eğitimli bir insanın bakış açısına göre kıl sayımız şempanzelerle aynıdır değişen tek şey kılların uzunluğu, kalınlığı ve seyrekliğidir. Kıllarımızın ince olması aslına savanada yaşayan Homo sapiens için bir nimettir çünkü o zamanlarda insanlar et ile besleniyordu. E et bulmak için diğer canlılardan hızlı olmamız gerekiyor sadece avlardan değil avcılardan da. Günümüz de bile en hızlı koşan kişi olan Usain Bolt saatte 44,72km koşabiliyor ve bu adam bu süreyi özel eğitimlerle yakalıyor o zamanı düşünecek olursak atalarımız bu sürenin yanına bile yaklaşamazlar. Ki en güzel eti olan hayvanlardan biri olan antilop gibi hayvanlar 40 ve 80 km/sa’te ulaşmakta karşılaştıracak olursak günümüzde yaşayan (eğitimli) en hızlı insan günümüzde yaşayan normal bir hayvana anca yetişebiliyor. Bu durumda kıllarımız bizim için dezavantaj sağlıyor çünkü kılların ana görevi vücut sıcaklığını korumaktır. Şimdi düşünelim kıllarımız her ne kadar bizi daha büyük gösterse, daha iyi bir yalıtım sağlasa bile bizim gibi gündüz avlanan bir canlı için bu kötü bir şeydir. Çünkü savanadasın ve gündüz her zaman sıcak olur bu durumda üşüyemezsin ve kıllarının bir işlevi kalmaz çünkü seni sıcak tutamaz, çünkü zaten sıcaksındır. Bu durumda kıllarımızın kalınlığı düştü ve ter bezlerimiz arttı. Eğer savanada bir av yakalamak istiyorsan ya o canlıdan daha hızlı olmalısın ya da o canlıdan daha geç yorulmalısın. Bizim de kıl kalınlığımız inceldikçe ter bezlerimiz arttı bu sayede bizim 2 katı hızımız ile koşan bir canlıdan daha uzun süre yorulabildik. Düşünecek olursak kılları olan ve saatte 50 km hız ile koşan bir canlıyı sen 20 km/sa ile kovalıyorsun e haliyle sen bu canlıyı yakalayamazsın ama sen de daha çok ter bezi bulunduğu için o canlıdan daha hızlı soğuyacak bu durumda daha az yorulacaksın. Her ne kadar o senden hızlıda koşsa o bir yerden sonra dinlenmek için durması gerekecek ve sana güzel bir yemek çıkartacak. Kıllarımız muhtemelen bu yüzden incelmiştir. Soruna gelicek olursak neden bazı yerlerimiz de daha çok kıl var diye. Öncelikle beyin bir canlı için olmazda olmazdır eğer doğada hayatta kalmak ve üremek istiyorsan beyin gerçekten önemlidir. Bu durumda beyine gelebilecek bir hasar veya zarara sokabilecek radyasyondan korunmak için saçımızda kıllar vardır. Aynı şekilde kollarımızı yürürken veya koşarken salladığımız için (ileri-geri) koltuk altımızda bir sürtünme oluşuyor bu sürtünmenin de en aza inmesi ve pişik olmaması için de koltuk altımız da ve kasıklarımız da kıl bulunur. Diğer maymunların etkilenmeme nedenine de onların ağaçlık gibi gölgelik alanlarda yaşıyor olmaları cevabını verebiliriz. Kaç belgeselde maymunların (homo hariç) savanada av peşinde koşturduğunu görebilirsin ki.

Tüm Reklamları Kapat

1,069 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close