Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Saç rengi kalıtımında tonu etkileyen faktorler?

Merhaba, ya açıkçası kafamda bir soru var. Günlerdir düşünüyorum araştırıyorum ama beni tatmin edecek bir yanıt bulamadım. Benim anlayamadığım bir durum var ki o da şöyle, aslında biz genetik olarak bir özelliği aktarırken çok küçük bir kısmını ele alıyoruz. Örneğin, sarı saç ve siyah saçı incelersek, BABA Aa. ANNE Aa olsun. Şimdi diyelim çocuk aa çıktı. Peki şimdi soruya geliyorum. Bu sarı saçın tonu neye göre belirleniyor? Atıyorum açık sarışın var koyu sarışın var. Bunu belirleyen etmen t
596 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Cebrail Kudüs
Cebrail Kudüs
4,715 UP
Üniversite Okuyorum

SAÇ RENGİ VE KALITIMI VE BUGÜNKÜ İNSAN IRKLARINDAKİ SAÇ RENKLERİNİN DOĞUŞU* Dr. SENİHA TUNAKAN Antropoloji doçenti Genel olarak bir canlının dış görünüşündeki herbir vasıf bir gen veya kalıtım faktörü tarafından tayin edilmektedir. Fakat bütün kalıtım hallerinde genle vasıf arasındaki münasebet bu kadar basit değildir. Bazı vasıflar ancak birden fazla genlerin müşterek tesirleriyle fenotipte kendilerini gösterebilirler. Zaten hiçbir kalıtım faktörünün yalnız başına bir tesir yapamıyacağı göz önünde tutulursa bu faktörler arasında aşağıdaki şekilde üç münasebetin mevcut olduğu görülür. Bunlardan birincisi homolog kromozomlar üzerinde ayni bir mevkide yer almış olan eş yani allel kalıtım faktörü çiftinin her iki geni arasındaki münasebettir. Bu münasebet bu genlerin yekdiğerine karşı dominant veya resesif olması şeklinde kendini gösterir. İkincisi, allel olmayan genler arasındaki münasebettir. Bu, ayni bir kromozomun muhtelif yerlerinde yahut muhtelif kromozomlar üzerinde yer almış olan genler arasındaki direkt münasebettir. Polimerik veya çok faktörlü kalıtım dediğimiz bu çeşit gen münasebetleri saç rengi, deri rengi gibi muhtelif basamaklar gösteren vasıfların kalıtımında görülür. Bu çeşit kalıtımda bir çok gen çiftleri ayni istikamette tesir ederler ve herbiri Mendel kanunlarına göre müstakil olarak döle geçer. Nihayet allel olmayan genler arasında indirekt bir münasebetten de bahsedilebilir.

SAÇ RENGİ VE KALITIMI 323 Pek tabiî olarak A B M G formülü de bunlara uygun bir seri teşkil edecektir. Yalnız burada Prof. Nachtsheim ile beraber insan için de "kuvvetli melanin teşekkülünü sağlayan faktörlerin zayif melanin teşekkülünü sağlayan faktörlere dominant olduğunu „ kabul etmek zorundayız. Bütün bu söylediklerimizde kırmızı saçlı olmak göz önünde tutulmamıştır. Bunun için bu teorinin çerçevesi içinde mütasyon ile meydana gelen bir R faktörünün mevcudiyetini kabul etmek icap eder. Kırmızı saçlı fertler, kahve rengi ve altın sarısı kumrallar arasında siyah saçlı mongol ve zencilere nazaran daha fazla bulunduğundan bunun B faktörü ile ilgili olduğu düşünülebilir. R faktörü belki de yeni bir faktör olarak ondan ayrılmıştır. Bu suretle yeni bir oksidasyön olayı meydana çıkmış oluyor ki bunun neticesinde kırmızı renk husule gelmektedir. Bu şimik olay R faktörünün idaresi altında olmaktadır ve diğer şimik olayların yanı sıra vukua gelmektedir. Bu faktörün mevcut olmaması hali (r) yalnız diğer oksidasyön olaylarının meydana gelmesine müsaade eder. Prof. Fischer burada Conitzer ile beraber R ile r arasında iki orta basamak yani r1 r2 basamaklarını kabul etmektedir. Bunların mevcudiyeti oksidasyonu mutlak kırmızıya değil yalnız sarı veya kırmızıya götürür. Diğer taraftan yine Prof. Fischer'e göre R faktörü B ve M ile hiçbir dominans ve resesif münasebeti göstermez. G faktörü yani renk dağılışını tayin eden faktör insanlarda tesirini tavşan ve diğer hayvanlarda olduğu gibi göstermez. Çünkü insan, sırt tarafında, göğüs ve karın kısmında koyu ve açık tüy rengi gibi tipik bir renk dağılışına sahip değildir. Fakat baş saçıyla vücut kılları arasında ve başın ön kısmiyle arka kısmı saçların arasında renk farkları vardır

Tüm Reklamları Kapat

Attığım makaleye bakabilirsin.

Kaynaklar

  1. DR. SENİHA TUNAKA. Saç Rengi Ve Kalitimi Ve Bugünkü İnsan Irklarindaki Saç Renklerinin Doğuşu*. (11 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 11 Temmuz 2021. Alındığı Yer: DOCPLAYER | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close