Bildiğim kadarıyla saç geni x kromozomuyla taşınıyor yani anneden geçiyor. Soruma gelecek olursak, 24 yaşındayım(erkek) saçlarım şakaklardan açılmaya başladı fakat genel durumu iyi. Babamın saçları fırça gibi, fakat dayımın saçları onu erken terk etmiş. Acaba beni nasıl bir senaryo bekliyor? :)
Hormonal değişiklikler, tıbbi durumlar veya ilaçlar sonucu saç dökülmesi olabilir. Herkes saç dökülmesini yaşayabilir, ancak erkeklerde daha yaygındır.
Kellik tipik olarak kafa derisinden aşırı saç dökülmesi anlamına gelir. Kalıtsal saç dökülmesi, yaşla birlikte en sık görülen kellik nedenidir. Bazı insanlar saç dökülmelerinin seyrini, tedavi edilmemiş ve yasaklanmamış olarak geçirmelerini tercih ederler. Diğerleri saç stilleri, makyaj malzemeleri, şapkalar veya eşarplarla örtebilir. Ve yine diğerleri daha fazla saç dökülmesini önlemek ve büyümeyi yeniden sağlamak için mevcut tedavilerden birini seçer.
Saç dökülmesi, neyin sebep olduğuna bağlı olarak birçok farklı şekilde görünebilir. Birdenbire veya kademeli olarak ortaya çıkabilir ve sadece kafa derinizi veya tüm vücudunuzu etkileyebilir. Bazı saç dökülmesi türleri geçici, bazıları kalıcıdır.
Saç dökülmesi belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:
Kanser için kemoterapi gibi tıbbi tedaviler, saç dökülmesine neden olabilir. Sonradan saçlar genellikle uzar.
Ani saç dökülmesi, tedavi gerektiren altta yatan tıbbi durumu işaret edebilir. Mutlaka bir doktora gidilmelidir.
Saç Dökülmesinin Nedenleri
İnsanlar genellikle günde yaklaşık 120 saç kaybederler. Bu genellikle saç derisinin belirgin şekilde incelmesine neden olmaz, çünkü aynı anda yeni saçlar büyür. Saç dökülmesi ve saç dökülmesi bu döngü bozulduğunda veya saç folikülü tahrip edildiğinde ve skar dokusu ile değiştirildiğinde saç dökülmesi meydana gelir. Saç dökülmesi tipik olarak aşağıdaki faktörlerden bir veya daha fazlası ile ilgilidir:
Aile öyküsü (kalıtım): Saç dökülmesinin en sık nedeni erkek tipi kellik veya kadın tipi kellik denilen kalıtsal bir durumdur. Genellikle yavaş yavaş yaşlanmaya ve öngörülebilir şekillerde ortaya çıkar. Erkeklerde ön saç çizgisi çekilmesi ve yama; kadınlarda ise saç incelmesi şeklinde.
Hormonal değişiklikler ve tıbbi durumlar: Hamilelik, doğum, menopoz ve tiroid problemleri gibi hormonal değişiklikler de dahil olmak üzere çeşitli koşullar kalıcı veya geçici saç kaybına neden olabilir.
İlaçlar ve takviyeler: Saç dökülmesi, kanser, artrit, depresyon, kalp sorunları, gut ve yüksek tansiyon gibi bazı ilaçların yan etkisi olabilir.
Başa radyasyon tedavisi: Saçlar eskiden olduğu gibi geri gelmeyebilir.
Çok stresli bir olay: Birçok insan fiziksel veya duygusal bir şoktan birkaç ay sonra genel bir saç incelmesi yaşar. Bu tip saç dökülmesi geçicidir.
Bazı saç stilleri ve tedavileri: Saç örgüsü veya mısır püskülü gibi saçınızı sıkıca çeken aşırı saç şekillendirme veya saç stilleri, traksiyon alopesi adı verilen saç dökülmesine neden olabilir. Sıcak yağ ile saç bakımı ve kalıcı saç dökülmesine neden olan saç köklerinin iltihaplanmasına neden olabilir. Skar oluşması durumunda saç dökülmesi kalıcı olabilir.
Çoğu kellik genetikten kaynaklanır (erkek tipi kellik ve kadın tipi kellik). Bu tip saç dökülmesi önlenebilir değildir, ancak ertelenebilir. Bunun dışında bazı tavsiyeler önlenebilir saç dökülmelerini önlemenize yardımcı olabilir: Örgü, topuz veya at kuyruğu gibi sıkı saç şekillerinden kaçının. Saçınızı zorla bükmekten, ovalamaktan veya çekmekten kaçının. Yıkarken ve fırçalarken saçınıza nazik davranın. Geniş dişli bir tarak saçın çekilmesini önlemeye yardımcı olabilir.
Maşa, fön gibi sıcak yağ uygulamaları ve kalıcı maddeler gibi sert işlemlerden kaçının. Saç dökülmesine neden olabilecek ilaç ve takviyelerden kaçının. Saçınızı güneş ışığından ve diğer ultraviyole ışık kaynaklarından koruyun. Sigara içmeyi bırakın. Bazı çalışmalar erkeklerde sigara kullanımı ile kellik arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir.
Tanı koymadan önce doktorunuz size fizik muayene yapacak ve tıbbi geçmişinizi ve aile geçmişinizi soracaktır. Ayrıca bazı testler yapabilir: Kan testi, saç dökülmesiyle ilgili tıbbi durumların ortaya çıkmasına yardımcı olabilir. Saç köklerini incelemek için deriden veya kafa derisinden birkaç tel örnekleri alınır. Bu, bir enfeksiyonun saç dökülmesine neden olup olmayacağının belirlenmesine yardımcı olabilir. Kesilmiş tüyleri incelemek için özel ışık mikroskobu kullanabilir. Mikroskop saç kıllarının olası bozukluklarının ortaya çıkarılmasına yardımcı olur.