Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

Sabunun, deterjanın, çamaşır veya bulaşık makinesinin icadı temizliğin evrimini nasıl etkilemiştir?

Sorum, yeni temizlik ürünlerinin insanın çağlar boyunca dini, kültürel anlam yüklediği temizlik olgusu üzerine. Temizlik ürünlerinin çeşitliliği, bu alanda üretilen beyaz eşyaların gittikçe daha fazla geliştirilmesi, insanda "çarpık, aşırı" olarak nitelendirebileceğimiz bir temizlik anlayışına sebep olmuş mudur?
292 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Tür olarak doğadan izole, dış faktörlere yabancı bir geçmişimiz söz konusu değil. Yaşam dizayn etme açısından konu sadece temizlik alışkanları ile sınırlı değil. Kendimizi doğadan koparma - ayrıma oranında sorunlarla yüzleşmek durumunda kalıyoruz.

Doğadan kopma izole olma ile, olumsuz doğa koşullarına maruz kalma arasında denge kuramadık henüz. Özellikle çocukların immün sistem gelişimi için toprağa yakın oldukları zaman dilimlerine ihtiyaçları var. Tür olarak apartman dairesinde izole yaşamaya uygun evrimleşmedik. Aşırı korunmacı bakım tarzı da bize uygun değil. Çocuk pislik içinde kalsın değil, toprak bitki hayvan la temasını kaybetmesin burada konunun bilimsel kısmı. Çünkü hayatı boyunca oluşturacağı savunma sistemini bu sayede oluşturacak ve otoimmün sorunlarla karşılaşma riski azalacak.

Antibakteriyel diye satılan temizlik malzemelerinin eldeki iyi bakterileri de öldürmesi, temizlik malzemesinin mutlak temizleyici değil, gerçek temizlikçilerin elde zaten bulunan doğal bakteriler olmasını sabote etmeye başlaması over hyigene e neden olmakta. Abartılı temizlik - takıntı düzeyinde temizlik.

Tüm Reklamları Kapat

Genel anlamda çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi çözümler temizliğin kalitesini artırmakla birlikte temizlik maliyetini düşürmüştür. Sabun doğal haliyle iyi bir temizleyici iken, günümüzde kimyasallarla oluşturulan sıvı sabunların olumsuz etkileri yaptıkları temizlikle yarışmaya başlamıştır.

Temizlik takıntısı ürünlerle değil, zihinlerle daha yakından alakalı. Takıntı düzeyinde temizlik, ileri düzeyde temizlikten tamamen uzaklaşmaya neden olmakta. Bir çok terapide fazla pis yaşayan insanlarla temizlik takıntılı olanlar geçici bir süre aynı ortamda tutulur. Etkileşimleri, hem kendilerin daha net görebilmesi, hem de bir davranışın norm olarak kabul edilebilecek sınırlarını algılamalarını sağlamakta. Yani bu süreç ürünlerden çok zihinlerle alakalı. Makul düzeyde temizlik (abartısız), yaşam için gerekli ve yeterlidir.

Kimyasal içeriklerinden dolayı marketteki şampuan, duş jeli, sıvı sabun lardan kaçmak, onlara karşı takıntılı olmak bizim için daha faydalı olacaktır.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close