Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Şerif Çetindağ
Üye
3

Ödüllü Soru Rüzgarsız tekne daha hızlı mı gider?

Hoca, rüzgarlı havada giden teknenin sadece nehrin akıntısı hızında gidebileceğini yani hızının 10 km/h olacağını iddia ediyor. Rüzgarsız havada giden teknenin ise tramola (zig zag) yaparak 10 km/h in üzerine çıkacağını öngörüyor. Buraya sığdıramayacağım kadar itirazlarım var.
301 görüntülenme
Rüzgarsız tekne daha hızlı mı gider?
Rüzgarsız tekne daha hızlı mı gider?
Cevap Ver 1,000 UP
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
  • Ödül
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
İlhan Taşlı
Fizik İle İlgilenen

Video anlatımında hiç bir sorun yok. Burada kritik cümle rüzgar ve akıntının karaya göre aynı hızda olması, yani zaten tekneniz akıntı ile 10 km/s hızda ise yelkenleriniz 10 km/s hızla esen rüzgarı hissetmeyecektir ve sanki rüzgarsız bir havada gitmiş gibi olacaksınız.

Videoda ikinci resimde rüzgar yok, ancak sizin hızınız akıntı ile 10 km/s olduğuna göre, aynı hızda ters rüzgar alırsınız. Şimdi görsele bakalım.

Ters Rüzgar ve Yelken Ayarı
Ters Rüzgar ve Yelken Ayarı

Burada yelkenlinizin burnunu 450 açı yapacak şekilde (zik zak yaparak) ayarlayabilirsiniz. Karşı rüzgar 450 ile geliyorsa zaten bir şey yapmanıza gerek yok. Yelkenlerin durumuna dikkat edin, tıpkı yandan kesiti görünen uçak kanadına benziyor. Uçakların havada uçmasına benzer prensip burada da geçerli. Rüzgar, eğimli yüzeyde daha fazla yol kat ettiği halde, düz yüzeyden geçen hava ile aynı anda yelkeni terk ediyor. Bu durum yelkenin önü ve arkasında basınç farkına neden oluyor ve yelkenli daha düşük basınca doğru hızlanıyor. [1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Estelle. How To Sail Upwind (Against The Wind)? - Wi Yachts. (5 Eylül 2023). Alındığı Tarih: 13 Kasım 2024. Alındığı Yer: Windward Islands The Yachting Company | Arşiv Bağlantısı
7
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör

Öncelikle İlhan Bey ve Poyraz Bey'e teşekkür ederim güzel yanıtları için.

1. Durum:

Nehir akıntısı hızı:

Tüm Reklamları Kapat

Rüzgâr hızı:

Teknenin suya göre hızı:

Teknenin karaya göre hızı:

Bağıl rüzgâr hızı:

Tüm Reklamları Kapat

2. Durum:

Nehir akıntısı hızı:

Rüzgâr hızı:

Bağıl rüzgâr hızı:

Teknenin suya göre hızı:

Burada yelken performans katsayısıdır.

Denklem:

Tüm Reklamları Kapat

Düzenleme:

Tüm Reklamları Kapat

Tüm Reklamları Kapat

Hızın büyüklüğü:

Örneğin = 0.5 ise:

Teknenin karaya göre hızı:

Eğer ise:

Sonuç:

Tüm Reklamları Kapat

Adımların açıklamasını yapaılım:

İlk durumda, tekne rüzgâr ve akıntı hızı eşit olduğu için bağıl rüzgâr sıfırdır.

Bağıl rüzgâr sıfır olduğundan tekne yelken yapamaz ve sadece akıntı hızıyla gider.

Tüm Reklamları Kapat

İkinci durumda tekne geriye doğru bağıl rüzgâr hisseder.

Bağıl rüzgâr ve tekne hızı arasında bir denklem kurduk.

Teknenin suya göre hızını yelken performans katsayısı ile hesapladık.

Teknenin karaya göre hızını açı bileşenlerini kullanarak bulduk.

Tüm Reklamları Kapat

İkinci teknenin hızı birinciden yüksek çıktı.

Ve ikinci tekne yarışı kazanır.

Diğer bir yandan şöyle de yorumlayabiliriz k'yi 0.1 alırsak:

Burada kısaca açıklayıp yazıoyurm:

Tüm Reklamları Kapat

Yelken kuvveti:

Direnç kuvveti:

Denge durumu:

Denklem:

Tüm Reklamları Kapat

Sabit:

Sadeleştirme:

Genişletme:

Düzenleme:

Tüm Reklamları Kapat

Değerler:

Denklem:

Çözüm:

Sonuç:

Tüm Reklamları Kapat

Hız:

Kaynaklar

  1. ResearchGate. A Study On The Resultant Speed Of A Laser Sailboat Under Various Wind Conditions. Alındığı Tarih: 13 Kasım 2024. Alındığı Yer: ResearchGate | Arşiv Bağlantısı
  2. A. Z. Tleubergenova, et al. (2023). Mathematical Modeling Of The Aerodynamic Coefficients Of A Sail Blade. Advances in Aerodynamics, sf: 1-15. doi: 10.1186/s42774-023-00140-6. | Arşiv Bağlantısı
6
3
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Poyraz Sıngın
fizik araştırmacısı

Merhabalar.

Bu soruyu açıklamadan önce hareketin mutlak değil göreli olduğunu anlamamız gerekiyor. Durumu birkaç örnek vererek açıklamaya çalışalım. İlk olarak yolda Doğuya doğru 100 km/h hızla hareket eden kırmızı bir araba düşleyelim. Arabanın içinde oturan ve etrafı gözlemleyen bir gözlemciye göre araba durgundur. Onun yerine yol 100km/h hız ile Batı'ya doğru hareket etmektedir. Şimdi bu kırmızı arabanın yanına yine 100km/h hızla doğuya doğru giden mavi bir araba ekleyelim. Kırmızı arabadaki gözlemciye göre mavi araba ve kendisi durgundur. Onun yerine yol 100km/h ile Batı'ya doğru gitmektedir. Bu durumu yolda giderken deneyimleyebilirsiniz. Örneğin bir otoyolda ilerlerken yanınıza sizinle aynı hızda hareket eden bir araba gelirse ve o arabanın hızını ölçmeye çalışırsanız (örneğin radarla) 0 sonucunu elde edersiniz. Çünkü bahsedilen arabanın bağıl hızı (size göre hızı) 0dır. Burası anlaşıldıktan sonra sorunun çözümüne geçilebilir.

Soruda (1. durum için) hocamız rüzgârın "yere göre hızı" 10 km/h'dir ifadesini kullandı. Gelin bu durumu analiz etmeye çalışalım. İlk önce ortamda hiç rüzgâr yokmuş gibi hayal edelim. Suyun yere göre hızı 10km/h olduğundan teknenin hızı da yere göre 10km/h'dir. Şimdi teknenin bakış açısından olaya bakalım. Teknede bulunan bir gözlemci için tekne ve nehir duruyordur ve kara 10km/h ile ters yöne hareket ediyordur (tıpkı kırmızı ve mavi araba örneğinde olduğu gibi). Şimdi ortama rüzgârı da dahil etmeye çalışalım. Rüzgârın da hızı yere göre 10km/h olduğu için, tıpkı nehir suyunun tekneye göre durgun olması gibi rüzgâr da tekneye göre durgundur. Yani üç etkenin de bağıl hızı 0'dır. Dolayısıyla 1. durumdaki tekne için rüzgâr durmuştur ve etki etmez. Bu durumda teknemiz 10km/h ile ileriye doğru hareket eder.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi ikinci durumu inceleyelim. Bu durumda da teknemiz yine ileriye doğru 10km/h hızla hareket ediyor ve yine suyumuz tekneye göre durgun. Ancak bu sefer ortamda rüzgâr olmadığı için hava (tıpkı kara gibi) sabit bir durumda yani karaya göre bağıl hızı 0. Dolayısıyla nasıl ki teknedeki bir gözlemci için kara 10km/h ile geriye hareket ediyorsa rüzgâr da 10km/h hızla geriye doğru hareket edecektir. Bu durumu tıpkı rüzgârsız bir havada koşarken yüzünüze hava çarpması gibi düşünebilirsiniz. Bu aşamadan sonra yelkencilik bilgisi önem kazanıyor. Hocamız yelkenlerin zikzak bir rotada rüzgâra karşı hareket edebildiğini ve buna "tırmanma manevrası" denildiğini açıkladı. Böyle bir durumda teknemizin hareket doğrultusu suyun hareket doğrultusuna göre zaman zaman farklı olacağından teknemizin suya göre hızı değişecek ve x>10km/h olacaktır. Bunun anlaşılabilmesi için "vektör" bilgisi gereklidir. Ancak anlatmak çok uzun süreceğinden açıklayamıyorum :)

Dolayısıyla hocamız haklıdır.

5
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close