Koku duyusu görme gibi fiziksel değil tamamen kimyasalmbir duyudur. Elbette görme olayında gözden beyne sinyallerin ulaşımı kimyasal olsa da duyu uyaranı görme, duyma, dokunmada fiziksel, koku ve tahta ise kimyasaldır. Koku, Koku moleküllerinin burmunuzdaki reseptörlerde yer alan kimyasallarla etkileşime girmesi, yani kimyasal tepkimeye girmesi sonucu oluşan enerji değişiminin elektrik sinyalleri şeklinde beyne ulaştırılması ile gerçekleşir. Yani bir şeyi koklayabilmemiz için o şey ile aynı ortamda bulunmamız hatta onunla (en azından ondan gelen moleküllerle) temas etmemiz gerekiyor. Bu nedenle araba ile çok güzel bir çiçek bahçesinin yanından geçerken görmek için bakmanız gerekirken koklamak için camı açmanız gerekir. Ya da kamerayla bir şeyin görüntüsünü kaydedebilirsiniz ama kokusunu kaybedemezsin.
Bir kimyasal maddenin koku olarak tanımlandığı yer beynimizdir. Beynimiz ise çok karmaşık ama her tarafa "beni kandıracak yok mu?" diye bakan bir organdır. Belli bir koku da sahte olarak yaratılabilir. Yapılması gereken beynin ilgili bölgesinin uyarılmasıdır. Beyninde bir tümör olan biri sahte koku hissedebilir. Rüyalarda da buna benzer şeyler yaşanabilir. Örneğin rüyada çürümekte olan bir hayvan cesedi gören biri onun kokusunu da beyin yaratabilir. Ne kadar sık olur bilemem ancak bu gerçek bir koku değildir, olamaz. Çünkü o kokunun sebebi olan molekül ortada yoktur. Rüyasında koku almayan insanlar çoğunlukta mıdır ya da görülen rüya yoğunluğunun içinde birçok şey gibi sahte koku da unutuluyor mudur bilmem ama rüyada kimse gerçek tat ve koku deneyimleyemez.
[1]
Kaynaklar
- S. KANDEMİR, et al. (2016). Koku Fizyolojisi Ve Koku Testleri: Derleme. Turkish Journal of Clinics and Laboratory, sf: 48-53. doi: 10.18663/tjcl.54874. | Arşiv Bağlantısı