Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
5

Rus uykusuzluk deneyi nedir? Bu deney gerçek midir?

Bu deneyin gerçek olduğunu düşünenler var. Böyle bir deney yapılsaydı deneklerde bu tip etkiler görülür müydü?
5,308 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Rauf Ercan
Rauf Ercan
87K UP
Yüksek Lisans Öğrencisi & Okur bir birey.

Bu deney hiçbir resmi belgeyle veya kaynakla desteklenmemektedir. Josh Millican, bu deneyi "İnternet Çağının en şok edici ve etkileyici şehir efsanelerinden biri"[1] olarak nitelendirmektedir.

Aslında 'Rus Uyku Deneyi'[2] Creepypasta Wiki sayfasında 10 Ağustos 2010'da 'Portakallı Soda', ancak yazarın gerçek adı bilinmeyen bir yazar tarafından girilmiş. Uyku üzerine kayda geçen en uzun uykusuzluk süresi ise, 8 Ocak 1964'te 17 yaşındaki Fresno Eyalet Koleji öğrencisi Randy Gardner'a aittir. Randy Gardner 11 gün 25 dakika (264.41 saat) uyanık kalmayı başarmıştı.[3] İlaveten kullanılan görsellerin bir tanesi "Cadılar Bayramı" kostümüdür.

Tüm Reklamları Kapat

Sovyet Uyku Deneyi'ne ait olduğu iddia edilen görsel, aslında bir Cadılar Bayramı kostümüdür.
Sovyet Uyku Deneyi'ne ait olduğu iddia edilen görsel, aslında bir Cadılar Bayramı kostümüdür.
nzherald.co.nz

Konu ile ilgili olarak da Evrim Ağacı'nda da "Rus/Sovyet Uyku Deneyi Hikayesi Gerçek Değil, Bir CreepyPasta Hikayesinden İbaret; Hikayeyle İlişkilendirilen Görseller ise Bir Cadılar Bayramı Kostümü!" [4]adlı analiz bulunmaktadır. Bunlar haricinde, etik değerlere uygun olmayan deney sadece korku hikayesi olarak oluşturulan bir viral hikayedir.

426 görüntülenme

Kaynaklar

  1. J. Millican. Video: The Infographics Show Explores The Russian Sleep Experiment. (6 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 19 Şubat 2022. Alındığı Yer: Dread Central | Arşiv Bağlantısı
  2. Creepypasta Wiki. The Russian Sleep Experiment. (10 Ağustos 2010). Alındığı Tarih: 19 Şubat 2022. Alındığı Yer: Creepypasta Wiki | Arşiv Bağlantısı
  3. S. Keating. Beyin 11 Gün Uykusuzluğa Nasıl Dayanıyor? - Bbc News Türkçe. (23 Ocak 2018). Alındığı Tarih: 19 Şubat 2022. Alındığı Yer: BBC News Türkçe | Arşiv Bağlantısı
  4. Ç. M. Bakırcı. Rus/Sovyet Uyku Deneyi Hikayesi Gerçek Değil, Bir Creepypasta Hikayesinden İbaret; Hikayeyle İlişkilendirilen Görseller Ise Bir Cadılar Bayramı Kostümü!. (12 Temmuz 2014). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Deniz Yeni
Deniz Yeni
3,550 UP
Araştırma

Rus Uyku Deneyi, bir şehir efsanesinin temeli haline gelen, Sovyet döneminden kalma bir bilimsel deneyde, deneysel bir uykuyu engelleyen uyarıcıya maruz kalan beş test deneğinin hikâyesini anlatan viral bir korku hikâyesidir (bir "creepypasta") Bu deney gerçek değildir böyle bir deney hiçbir zaman yapılmamıştır. Hikâye, 1940'ların sonlarında bir Sovyet laboratuvarında yapılan bir uyku deneyini anlatıyor. Askeri onaylı bir bilimsel deneyde, beş siyasi mahkum , denekleri arka arkaya 30 gün boyunca uyanık tutmak için sürekli olarak havadan verilecek gaz odasında tutulacaklar. Mahkumlara, deneyi tamamlamaları halinde hapishaneden serbest bırakılacaklarına dair söz verildi.

Denekler ilk günlerde her zamanki gibi davrandılar, birbirleriyle konuştular ve araştırmacılara tek yönlü camdan fısıldadılar, ancak tartışmalarının giderek daha karanlık hale geldiği kaydedildi. Dokuz gün sonra, bir denek saatlerce kontrolsüz bir şekilde çığlık atmaya başladı, diğerleri ise onun çığlıklarına tepki vermedi. Adam o kadar uzun süre çığlık attı ki ses tellerini yırttı. Adamın neden çığlık attığını bilmiyordu. Sonunda felç geçirdi. İkincisi çığlık atmaya başladığında diğerleri, yırtık kitap sayfalarını ve kendi dışkılarını lumboz pencerelerine yapıştırarak araştırmacıların içeri bakmasını engelledi. Araştırmacılar içeriye bakmadan birkaç gün geçti, bu sırada oda tamamen sessiz kaldı. Araştırmacılar, deneklerin hala hayatta olup olmadığını test etmek için mikrofonları kullandılar ve bir denekten kısa bir yanıt aldılar.

Tüm Reklamları Kapat

15. gün, araştırmacılar uyarıcı gazı kapatmaya ve odayı yeniden açmaya karar verdiler. Denekler, uykuya dalacaklarından korktukları için gazın kapanmasını istemediler. Içeri giren araştırmacılar 1 deneğin öldüğünü gördü diğer denekler ölümcül yaralar almışlardı. Denekler ayrıca odadan ayrılmayı şiddetle reddediyor ve bilim adamlarına uyarıcıyı uygulamaya devam etmeleri için yalvarıyorlardı kendilerini çıkarmaya çalışan akerlere saldıran denekler bir askeri öldürdü ve diğerini ağır şekilde yaraladı. Sonunda odadan çıkarıldıktan sonra, tüm deneklerin aşırı güç, uyuşturuculara ve yatıştırıcılara karşı eşi görülmemiş bir direnç, ölümcül yaralanmalara rağmen hayatta kalma yeteneği ve uyanık kalmak ve uyarıcı verilmesi için umutsuz bir arzu sergiledikleri gösterildi. Ayrıca deneklerden herhangi birinin uykuya dalması durumunda öleceği de bulundu.

Şiddetli yaraları için bir şekilde tedavi edildikten sonra, hayatta kalan üç denek, askeri yetkililerin emriyle (araştırmacıların iradesine aykırı olsa da) gaz odasına dönmeye hazırlandı, Oda mühürlenmeden önce deneklerden biri uykuya daldı ve öldü ve konuşabilen tek kişi hemen odaya kapatılmak için çığlık attı. Askeri komutan, diğer üç araştırmacıya kalan iki deneğin odanın içinde kapatılmasını emretti. Araştırmacılardan biri hemen silahını çekerek komutanı ve cansız deneği başından vurarak öldürdü ve diğer personelin odadan kaçmasına neden oldu. Çaresizce deneğe ne olduğunu sordu, denek gülümsedi ve kendini ve diğer ölmüş denekleri, uyku eylemiyle kontrol altında tutulan insan zihninde doğal bir kötülük olarak tanımladı. Kısa bir aradan sonra araştırmacı, tutukluyu kalbinden vurdu ve soluğu yerde ölürken denek son sözlerini mırıldandı; "Yani ... neredeyse ... özgür. . .

322 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close