Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Ruhun var olup olmadığı kanıtlanamaz mı?

İnsanın hayvanlardan farklı olmasının sebebi bilinçli olması ve bu bazı dinlerde ruh olarak söylenmektedir. Bir insanı klonlasak ve klonladığımız insanın düşünceleri istekleri ve sevdiği şeyler gibi her insana özel olan şeylerin var olup olmadığına bakalım. Eğer ikisi de aynı şeyleri seviyorsa ruh yoktur fakat farklı şeyleri seviyorlarsa ruh vardır
427 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Moderatör Uyarısı
Olgusal Hata 1 moderatör tarafından eklendi
Hayvanlarda sadece nefis, insanlarda ise nefis ve irade olduğuna yönelik bir kanıt bulunmamaktadır. İnsanların da hayvan olmasının yanı sıra; plan yapmak, düşünmek, ayırt etmek, karar vermek gibi bilişsel fonksiyonlar insanlara özgü değildir.
1
İçeriği Göster
Nursima Yıldırım
Öylesine Biriyim

İnsanlarda nefis ve irade vardır. Hayvanlarda ise sadece nefis vardır. Biz nefsimizin her dediğini yapmayız çünkü nefsimiz her zaman bizi doğruya götürmez . Peki biz nefsimizi nasıl kontrol ediyoruz? Tabiki de irademizle ama hayvanlarda öyle değil. Nefis ne derse, canları ne isterse onu yaparlar . Tabi ki hayvanlarında duyguları var . İnsanların hissettikleri birçok şey hayvanlarda da olabilir. Mesela duygular gibi . Onlarda olmayan şey başta dediğim gibi iradedir . Peki bu irade nedir? Bu iradenin kaynağı ne ? Beyin mi kalp mi ? Beyin ya da kalp olsaydı hayvanlarda da irade olurdu . Demek ki bizim tam olarak tanımlayamadığımız bir şey var . Ona da ruh demek istemişler

0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ufuk Derin
Skeptik

"Ruh" açıklayıcı bir kavram değil ki testlerdeki farklı açıklamalarla net olarak çürütülebilsin veya kanıtlanabilsin. Nöroloji, psikoloji, sinir sistemi ve beyin gibi konuların işleyişine yönelik yeterli bilimsel açıklama olmadan önce bunların hepsine neyin sebep olduğuna yönelik bir açıklama yapmak isteyen kişiler, bu özelliklerin hepsine "ruhun sebep olduğunu" söyleyip açıklama yapmadan konuyu ötelediler.

Dolayısı ile yapılan her açıklamayı ruhun maddeye etkisini veya maddesel yönünü anlamak olarak görebilecekler olabileceği gibi, henüz anlayamadığımız her şeyi "Bak bunun nasıl böyle olduğunu açıklayamıyorsun çünkü maddenin ötesinde bir şeyler var." diye yorumlayanlar olabilir. Ama bunların hiçbiri ruha yönelik kanıt değildir. Bir şeylerin henüz anlaşılmaması herhangi bir ek açıklama gücü oluşturmayan bir kavramın doğru olduğunu göstermez.

Tüm Reklamları Kapat

10
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

Konuya birde çok açıdan yaklaşıp cevap verebiliriz ama ben hayvanlarda bilinç olmadığı iddiasından girmek istiyorum.

Var... Bu kadar basit. Eğer ruh diye bir şey varsa, hayvanlarda da o bilinç ve ruh var. Hayvanlar kıskanıyor, eğleniyor, korkuyor, planlıyor, kandırıyor, özlüyor, küsüyor, endişeleniyor, yardımlaşıyor, şüphe duyuyor, ısrar ediyor, rol yapıyor, tehlikeyi algılayıp önlem alıyor, habercilik yapıyor, daha sayamayacağımız sayısız duyguyu insanla eş biçimde ve ölçekte hissediyorlar. Kim demiş ki hayvanlarda o bilinç yok.

Tüm Reklamları Kapat

Ama toplamda elbette ruh diye bir şey zaten yok. Bu yönde bir bulgu yok, ruh kelimesi sadece varlığı varsayılan bazı vasıflara uygun görülen bir yakıştırma. Ve dediğim gibi o vasıflar hayvanlarda da eksiksizce var. Bu nedenle ruh insanlar ve hayvanlar arasında bir ayrım konusu da değil.

3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Yere Düşen Yemeğe Mikroplar Kaç Saniyede Bulaşır?
Yere Düşen Yemeğe Mikroplar Kaç Saniyede Bulaşır?
Soğukta Kas Tutulur mu?
Soğukta Kas Tutulur mu?
Uzayda Yaşam Dibimizde Olabilir mi?
Uzayda Yaşam Dibimizde Olabilir mi?
Evinizde Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (CERN) İnşa Edin!
Evinizde Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (CERN) İnşa Edin!
Mars, Yaşama Dünya'dan Daha Uygun Olabilir mi?
Mars, Yaşama Dünya'dan Daha Uygun Olabilir mi?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close