Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Kadir Yurttaş
Kadir Yurttaş
3,560 UP
Üye
2

Ruh (eğer var ise) epifiz ile bağlantısı var mıdır?

Ruh kavramı elbette felsefidir ve bilimsel bir yanı yoktur ancak son zamanlarda ruh ve dmt popülerliğini böylesine bir bilim oluşumu ile çözmek gerektiğine inanıyorum
1,718 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Berat Mutluhan Seferoğlu
Felsefe Genel Editörü

Ruhun epifiz bezi aracılığıyla bedenle etkileşime geçtiği tezinin mimarı Fransız filozof Rene Descartes idi. Böyle düşünmesinin ana nedeni diğer bölgelerin aksine epifiz bezinin beynin yaklaşık olarak ortada bulunması ve bir tane olması. Diğer bölgeler her iki beyin lobunda da simetrik bir şekilde bulunuyor gibi göründüğü için ve Descartes ruhun tek ve bölünmez bir töz olduğunu düşündüğü için beyinle ruhun etkileştiği yer olarak beynin merkezi denebilecek yerde bir tane bulunan bezi seçti. Descartes ruhun 'hayvan ruhları' (animal spirits) dediği şeyler aracılığıyla epifiz bezini itip çekerek hareket ettirdiğini ve bunun da bedenin hareketine yol açtığını düşünüyordu. Bu bize tuhaf gelebilir. Ama Descartes mekanik bir doğa anlayışına sahipti. Doğadaki etkileşimlerin tamamen itme/çekme cinsinden olduğunu düşünmek anlamında Newton öncesi olsa da Newtonvari bir evren anlayışına sahipti. Bu yüzden ruhun edeni hareket ettirmesini de itme çekme cinsinden açıklıyordu. Ama o zamanın mekanik nedensellik anlayışı yer kaplamayan ruhun bedeni nasıl hareket ettirdiğini açıklamıyordu. Sonuçta mekanik nedensellik anlayışı uzayda hareket eden cisimlerin birbirleriyle etkileşimine dayanmaktaydı. Ruh böyle bir cisim olmadığından ruhun epifiz bezini nasıl hareket ettirdiği de Descartes'ın sisteminde muallakta kalır. Etkileşim problemi olarak bilinen bu problem Descartes'ın felsefesine belki de en öldürücü darbeyi vurmuştu ve modern felsefede ilk olarak onun ders verdiği Bohemya prensesi Elizabeth tarafından ortaya atılmıştı.

Ancak günümüzde ruhun varlığını savunan Richard Swinburne ve J.P. Moreland gibi filozoflar ruh ve beden arasındaki nedensel ilişkinin Descartes'ın bahsettiği türden itme-çekme gibi etkileşimlerden kaynaklandığını kabul etmemekte. Bu fikir Descartes'ın beyinle ilgili bilgilerinin ve kendi felsefi sisteminin sonucunda vardığı, günümüzde geçerliliği olmayan bir fikir. Epifiz bezi özel olarak bedenin hareket ettirilmesiyle ilgili olmadığı gibi, ruhla ilişkilendirilen akıllı/bilinçli süreçlerle de diğer beyin bölgelerine kıyasla daha fazla ilgisi yok. Dolayısıyla ruh varsa özel olarak epifiz beziyle bağlantısı olduğunu kabul etmemiz için hiçbir nedenimiz yok.

Tüm Reklamları Kapat

549 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close