Kuzey ışıkları ve bazı meteorların yeşil ışık saçmaları tamamen farklı sebelere dayanır. Demir ve nikel bakımından zengin meteorlar atmosferde yüksek hızlarda sürtünerek ilerlerken çok ısınırlar. Bu ısı da demir ve nikelin yeşilimsi ışık saçmalarına yol açar.
Kuzey ışıkları ise güneşten gelen manyetik dalgaların atmosferdeki oksijene çarpmasıyla oksijendendeki elektronlara enerji yüklerler. Elektronlar tekrar önceki enerji seviyelerine düşerken yeşil ışık saçarlar.
Eğer güneşten gelen manyetik dalglar çok güçlüyse, sadece oksijen değil nitrojendeki elektronlara da fazla bir enerji yüklerler. Nitrojendeki elektronlar önceki enerji seviyelerine düşerken pembemsi bir ışık yayarlar. Tabi bu çok ender rastlanan bir durumdur. Yani kuzey ışıkları çok nadir de olsa bazen pembe olabilir.
Roketlerde ise yeşil ışık çıkmaz. Kullandığı yakıta göre beyaz ve mavi arası bir takım renkler olabilir. Sıvı hidrojen veya kerosin yakıtıyla beraber yakıcı "oxidizer" olarak oksijen veya nitrik asit kullanırlar.[3]
[1][2]
Kaynaklar
- Wikipedia. Aurora. Alındığı Tarih: 2 Mart 2023. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
- Wikipedia. Meteor. Alındığı Tarih: 2 Mart 2023. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
- Wikipedia. Rocket. Alındığı Tarih: 2 Mart 2023. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı