Yetim veya bir sisteme bağlı olmayan gezegenler herhangi bir kütle çekimine karşı koymuyor, çünkü kütle çekimine maruz kalacak bir cismin yakınından henüz geçmiş değiller. Bu gezegenlerin bir yörüngeye bağlı olmamaları iki şekilde açıklanabilir. 1-) Yıldız sisteminde yörüngede iken bir şekilde yörüngeden çıkanlar ( yıldızın veya gezegenin sistem dışı farklı bir çekime maruz kalması). 2-) Gezegenin sistem dışında tek başına oluşumu.
Tek başına oluşmuş olanların, anakol bir yıldız oluşturacak kadar kütleye sahip olmamaları ve kahverengi cüce yıldız halinde olmalarını düşündürmektedir. Kahverengi cüce yıldızlar, gezegenler gibi ışık yayamazlar ve tespit edilmeleri çok zordur. Fakat bunların ve yeni oluşum halindeki gaz devlerinin ısılarından dolayı kuvvetli ışımaları söz konusudur, bu yüzden kızıl ötesi ışıkları yakalanabilir, gene [1]de cisim gezegen mi, kahverengi cüce mi anlaşılması zordur.
Tespit edilebilen bazı yetim gezegenlerin etrafında oluşum disklerinin varlığı ile ilgili kanıtlara ulaşılmıştır. Büyük ihtimalle kahverengi cüce olan yıldızın kendi sistemini oluşturma aşamasında olduğu düşünülebilir.
Sonuç olarak; evrende serbestçe dolaşan cisimler, bir kütle çekimine maruz kalmadıkları için serbesttirler. Kütle çekimine karşı koyma gibi bir durumları yoktur.
Kaynaklar
- Kemal Cihat Toprakçı. Galaksimizde 70'Den Fazla Başıboş Gezegen Keşfedildi! | Astrapera. (2 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2023. Alındığı Yer: Astrapera | Arşiv Bağlantısı