Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Casperlock .
Üye 12 Eylül 2023
4

RNAda neden timin yerine urasil vardır?

araştırdım fakat tam olarak aklıma yatan bir cevap bulamadım
1,137 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Selin Demiryol
Moleküler Biyolog 13 Eylül 2023

DNA bazlarımız -> Adenin, Timin, Sitozin, Guanin

RNA bazlarımız-> Adenin, Urasil, Sitozin, Guanin

Buradaki durumu daha iyi açıklayabilmek için aşağıdaki görsel üzerinden gideceğim:

Tüm Reklamları Kapat

Sitozin (sol) molekülünün hidroliz ile (su ile parçalanma) urasil molekülüne (sağ) dönüşmesi
Sitozin (sol) molekülünün hidroliz ile (su ile parçalanma) urasil molekülüne (sağ) dönüşmesi
Lund University

Gördüğün üzere soldaki Sitozin molekülünün su ile parçalanması sonucu amonyak (NH3)ve sağdaki Urasil molekülü açığa çıkıyor. Aslında bu kimyasal denklem bu kadar basit. RNA'da Timin yerine Urasil bulunmasının sebebi de: Eğer DNA'da Urasil bulunabilecek olsaydı sitozin kolay bir şekilde Urasile dönüşüp bizim genetik şifremizin yapısını bozabilirdi. Eğer DNA'mız bu kadar kolay bozulabilen bir yapıya sahip olsaydı sürekli mutasyona uğramaya açık bir hale gelebilirdik. Sitozin ve Urasil'İn yapılarındaki benzerlikten ötürü hücre bölünmesi sırasında da Urasil ve Sitozin arasındaki farklı anlamak o kadar da kolay olmazdı. DNA'da Timin kullanılması ise çift sarmal yapının daha kararlı olmasını yani bir bakıma kendini şeklini daha düzgün koruyabilmesini sağlıyor.[1]

Bunun yanında RNA molekülü tek zincirli bir yapıya sahip olduğundan ve hücrenin esas genetik kodunun DNA tarafından taşınmasından kaynaklı, RNA molekülünde bir mutasyon olması yani Sitozinden Urasile dönüşmesi, sadece düzgün bir protein oluşmamasına sebep olacak ama o hücrenin DNA'sında bozulma olmayacağı için hücre içinde kalıcı bir hasara sebep olmayacaktır. [3]Aynı zamanda Urasil molekülünün de ayrıca RNA nın kararlılığını artırdığı paylaşılmıştır. [2]

226 görüntülenme

Kaynaklar

  1. L. Madisha, et al. Difference Between Uracil And Thymine – Knowswhy.com. (6 Kasım 2017). Alındığı Tarih: 13 Eylül 2023. Alındığı Yer: Knowswhy | Arşiv Bağlantısı
  2. P. Das, et al. Adenine And Uracil Bond: What,How,Detailed Facts -. (10 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 13 Eylül 2023. Alındığı Yer: Lambda Geeks | Arşiv Bağlantısı
  3. Admin. Rna - Structure, Functions And Types Of Rna. (1 Temmuz 2016). Alındığı Tarih: 13 Eylül 2023. Alındığı Yer: BYJUS | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close