Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Salis Eler
Salis Eler
1,632 UP
Üye
2

Richard Feynman'ın "Elektron, bir teoriden ibarettir..." sözünü açıklar mısınız? Elektron'u deneyle gözlemleyemiyor muyuz?

Feynman, "Elektron, bir teoriden ibarettir. Ancak doğanın nasıl çalıştığını anlamamızı o kadar kolaylaştırır ki, gerçek olduğunu bile söyleyebiliriz." diyor. Elektron'u deneyle gözlemleyemiyor muyuz, onlara dai somut veriler elde edemiyor muyuz; yoksa "teoriden ibaret" olması "evrim yasası"nın dilimizde "evrim teorisi" olarak geçmesi gibi bir "teori" mi?
465 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emir Taha Sezer
Bilim için Yaşayan bir Primat

Atomun varlığı da bir teoridir. Burada teori kelimesinin ne ifade ettiğini iyi anlamak gerekir. Teoriler, evrenin yapısı gereği varolan doğa yasalarına getirilen açıklama önerilerinin (hipotezlerin) defalarca kez kanıtlanması sonucu elde edilen bilimsel bilgilerdir.[1] Teoriler yanlışlanabilir veya yeni bulgular sonucu değiştirilebilirler.

Örneğin atomun varlığına yönelik fikirler MÖ 5. yüzyıla dayanır, bu fikirler zamanla şu anki kuantum atom modeline kadar gelişmiştir. Buna rağmen atom hâlâ tam olarak açıklanan bir olgu değildir hatta yeni bir bulguyla atom modelinin büyük ölçüde değişmesi gibi bir ihtimal de her zaman mevcuttur. Atom adını verdiğimiz yapı taşları belki gerçekte olmayabilir veya tamamen farklı bir şeyin meydana getirdiği davranış bozuklukları da olabilir. Fakat bu durum bizim yanıldığımızı göstermez çünkü elimizdeki en iyi açıklama şu anlık bu ve bu açıklamayı tamamen uydurmuyoruz. Bilimin amacı %100 gerçeğe ulaşmak değil (bunun mümkün olup olmadığını bile bilmiyoruz) gerçeğe en yakın modeller üretmek ve evrenin davranışlarını olabilecek en iyi şekilde açıklamaya çalışmaktır.

Elektronun neye benzediğini bilen de kimse yok veya elekronun gerçek olup olmadığını da. Fakat evrenin yapısında bizim elektron adını verdiğimiz bazı davranışlar mevcut bundan eminiz. Elektron ise bu davranışları açıklamamızı sağlayan (şu anki) en iyi bilimsel modelleme.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Sizin de değindiğiz gibi Feynman'ın açıklamaya çalıştığı şey tam olarak bu. Evren gerçekten akıl almaz bir yer. Umarım cevabım yardımcı olmuştur, iyi günler.

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Contemplative And Rational Type Of Abstract Or Generalizing Thinking, Or The Results Of Such Thinking. (26 Eylül 2001). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  2. R. P. Feynman. (2011). The Feynman Lectures On Physics. ISBN: 9780465024933.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close