Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

resimde "bildiğim kadarıyla" altın oranla güzelliğe karar veriyorsak müzik veya koku gibi şeylerin güzelliğini neye göre değerlendiriyoruz?

6 yıldır piyano çalıyorum müzik teorisini epey biliyorum fakat bütün teorinin dışında neden belli aralıktaki sesler kulağımıza güzel geliyor? bilimsel olarak açıklaması nedir? bu soruyu görme duyusu haricindeki diğer duyular için de sorabiliriz aslında mesela dokunma veya koku gibi
256 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Sinema yazarı

Resimde altın oran dediğimiz şey, güzelliğin kıstası değil. Resimde ya da herhangi bir sanat dalında güzelliğin bir kıstası yok. Çünkü güzellik denen şey, en kısa tanımla beğeni uyandıran demek ve insanların beğeni kıstasları her zaman değişir, değişmiştir. Dün güzel başka bir şeydi, bugün başka bir şey, yarın da başka bir şey olacak.

Ve bunun da ötesinde herhangi bir sanat dalında değerli işler üretmek, güzellikten de geçmiyor. Güzellik ve onu inceleyen disiplin olan estetik, sanatın tek kıstası da değil. Yani güzel ve estetik olan eser sanattır, güzel ve estetik olan iyi sanattır diye bir şey de yok. Güzellik, sanatın içerdiği, sanat da güzelliğin ötesinde bir şey. İğrenç bir şey de sanat olabilir. Tiksindirici, korkutucu, yadırgatıcı sayısız sanat eseri var.

Tüm Reklamları Kapat

Bu dengeleri, bileşenleri anlayabilmek için sanatın tarihsel gelişimini incelemeniz gerekli. Sanat ilkelden rönesansa, rönesanstan modern sanata, modern sanattan da çağdaş sanata nasıl evrildi, bunu takip etmeniz gerekli. Sanat bir zamanlar tamamen evrimsel dinamiklerin biçimlendirdiği, evrimsel güzelliğin kıstaslarına uyan bir şeydi ve hayattan, Dünyadan bağımsız bir şey değildi. Rönesansta sanat doğanın ötesine geçti, Dünyayı olduğundan daha güzel göstermeyi ya da Dünyanın güzelliklerini resmetmeyi amaçladı ve başardı. Modernde sanat Dünyadan koptu ve sanatçılar, Dünyayı kendi gördükleri gibi resmetme üzgürlüğüne kavuştular. İşte bu noktada güzellik, sanatın kaçınılmaz şartı olmaktan çıktı. Dünyada kötülük, çirkinlik, iğrençlik görenler bunları sanatlarına yansıttılar. Çağdaş sanatta ise artık kurallar tamamen yıkıldı, hiç bir kıstas merkezde yer alamadı.

Bu ilerleme çizgisinde güzellik ve estetik, sanatla ilişkide olan bambaşka bir disiplin olarak kabul edilmeli. Ve insan da sanatı hem var eden hem de ondan beslenen odak olarak sanatla ve güzellikle değişken ilişkiler kurdu. Bu bağlamda da güzelliği evrimsel, sanatsal, zamansal, değişken, kişisel vs. bir şey olarak görmeli ve herhangi bir kıstasa sığdıramayacağımızı düşünmeliyiz.

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close