Soruyu ilgilendiren bilim dalının ve sorunun soruluş şeklinin doğruluğundan emin değilim. Yanlışsam düzeltin lütfen.
Isı tutma diye bir kavram fizikte yoktur. Sıcaklık artış hızından söz ediyorsak başka. Çünkü ısı, alınan veya verilen enerjinin adıdır ve cisimlerde depolanamaz. Depolanan enerjiye termal enerji diyoruz. Termal enerjideki değişim renklerin dalga boyu ile ilgili. Dalga boyu yüksek olan ışık, daha çok ısıl enerji taşır. her renk, kendi renği ve yakınındaki renkleri yansıtıp diğerlerini soğurur. Siyah ve beyaz cisimlerde ise siyah tümünü soğururken, beyaz tümünü yansıtır. Bu yüzden siyah daha hızlı sıcaklık artışı yaşar.
Önce bu ısıyı tutma olayının nasıl çalıştığını anlatırsam daha iyi olur.
Beyaz ışık tüm renklerin karışımından oluşur. Bir cisim eğer kırmızıysa bunu kırmızı algılamamızın sebebi, cisme gelen ışığın kırmızı ışığı soğurmayıp, yansıtmasından kaynaklanır. Örneğin kırmızı ışığın dalga boyu 635-700 nm civarıdır. Kırmızı cisme gelen ışık bu dalga boyundaki ışığı geri yansıtır ve bunun dışındakileri soğurur, bu yüzden de enerji kazanır ve bu ısıya dönüşür.
Fakat siyah cisimler bu ışığın -nerdeyse- hepsini soğurur, beyaz cisimler ise - nerdeyse- hepsini yansıtır. Bu yüzden siyah cisimler beyazlara kıyasla çok daha hızlı enerji alır.
Bu cisimlerin tutabileceği sıcaklık sorusu biraz saçma bir sorudur. Çünkü bu gibi şeyler madde cinsine ve miktarına bağlıdır. Ayrıca bu siyah beyaz kıyaslamaları da aynı maddedenin aynı miktarına göre kıyaslanarak söylenir.