Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emir Akbaş
Emir Akbaş
76K UP
Üye 2 gün önce 1 Cevap
3

Reklamlarda gördüğümüz hep "yapay zeka destekli" olarak sunulan teknolojik aletler ne kadar etkili olabilir?

Hep yapay zeka destekli sözünü duyuyoruz.Bu ne kadar doğru ve ne kadar etkili olabilir bir alet üzerinde?
246 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Bilgisayar Mühendisi 2 gün önce

Ağzımı açıp gözümü yumacağım hiç umurumda değil çünkü hak ediyorlar ve yaptıkları şey yanlış. Şimdi, "yapay zeka destekli" ifadesini her ürünün etiketinde görmeye iyiden iyiye alıştık. Öyle ki, sanki her tost makinesinde bir ölümsüz bir Einstein oturuyor da ekmekleri altın oranla kızartıyor gibi bir algı yaratılıyor. Tabii burada şunu sormak lazım: Bu tost makinesinde gerçekten verileri toplayıp, bir regresyon analiziyle (örneğin, en basitinden minimizasyonu) ekmeği ideal ısıda tutan bir yapay zeka mı vaaaaar, yoksa sadece "kahverengileştirme butonu" mu koyup adına "AI sensörü" demişler?

startBrainProcess(); // "Beyin parametreleri optimize ediliyor..."

Beyni kullanmaya başladık mı? Evet, başladık. Piyasadaki pek çok cihazda gördüğümüz abartılı tanıtım, genellikle ikinci seçeneğe işaret ediyor. Yani "AI" denilen özelliğin, basit bir if-else algoritmasından öteye geçmediği örnekler çok fazla.

Öte yandan gerçekten yapay zeka kullanan ve kayda değer faydalar sağlayan ürünler de mevcut. Mesela akıllı saatler, kalp ritmini sürekli ölçüp (hatta sağlıklıysak geriye dönüp verileri eğri uydurması, "curve fitting" yapması), anormal bir durum gördüğünde doktora gitmemizi tavsiye ediyor.[1] Bu cihazlar günden güne gelişiyor; verileri alıyor, kendi içinde mini bir makine öğrenmesi modeliyle anlık analiz ediyor. Hatta yakın gelecekte, sakince dururken bile nabzımızdaki değişikliklerden stres seviyemizi tahmin etmek mümkün hale gelebilir. O yüzden işinin hakkını veren markalar ya da cihazlar da var. Kısacası doğru kullanıldığında, yapay zekâ özelliği bir "vitamin takviyesi" gibi ürünü sağlamlaştırabiliyor. Ama her teknik terimin yanında "AI" yazmak, sırf reklam için yemeğe dökmek üzere olduğumuz çorbaya üzerinde "köy tereyağı" yazan paket margarin atmakla aynı şey – esasen tadı güzelleştirmiyor ama adını duyunca iştahımız kabarıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Buna karşın o neyse ağır konuşmayacağım aç oğlu aç pazarlama departmanları "AI Washing" dediğimiz o acayip durumu da körüklüyor. Elinizdeki akıllı telefon sözüm ona "yapay zekâ destekli kamera" sunuyor, ama uyguladıkları makyaj, telefonla çektiğiniz fotoğrafları sadece otomatik renk doygunluğu ayarı yaparak canlı gösteren bir algoritma olabilir. Evet, belki selfielerde pürüzsüz bir cildimiz oluyor (öyle ki çocuktuk, evet, artık bebek yanaklarımıza döndük), ama gelin görün ki 1980'lerin dijital fotoğraf yazılımları da benzer bir parlaklık ayarı yapabiliyordu. Yani bazen "yapay zekâ", basit bir filtreden ibaret çıkıyor. Tıpkı pazara gidip "organik yumurta" diye aldığımızın aslında bildiğimiz kümeste üretilen, markası değişik bir yumurtadan çok da farklı olmaması gibi...

Şuna da dikkat etmek gerek: Yapay zeka özellikleri gerçekten değer kattığında bile, çoğu kullanıcı bunları "büyülü" sanıyor. Halbuki temelinde devasa veri kümelerini işleyen istatistiksel modeller ve karmaşık matematiksel fonksiyonlar (derin sinir ağlarından tutun da Bayesian metotlara kadar) yatıyor. Örneğin makine öğrenimi tabanlı bir görüntü tanıma sistemi, milyarlarca pikseli sınıflayıp, milyarlarca parametreyi optimize edebiliyor. Ancak her cihazın içinde öyle aşırı sofistike bir model yok. Ha bu sofistike tasarımı sağlayanlar da telefonun içinde gömülü bir şey sağlayamayacakları için kendi sunucularından sağlıyorlar onlar da aylık ücrete tabii oluyor. Ohooo yani sen bana bunu sağlamayacaksan ben senin o yarım yamalak yazdığın chatbotuna niye aylık para vereyim ki? Bir de utanmadan AI destekli yazıyorsun. Zaten %20 VAT bindirdiler aylık 400 dolar harcadığım şey 480 dolar oldu iki üç aydır sinirliyim bir de bunlara para yedireceğiz. Çok zengindik ya ülkecek yurt dışına para dağıtmanın tam vakti...

Dolayısıyla "AI destekli" söyleminin bir kısmı gerçekten işe yarasa da, bir kısmının cılız bir kulüpten bozma bir koromuz olduğu aşikâr. Bu yüzden alışverişte, "Marka AI diyormuş, muhteşemmiş!" diye atlamadan önce, hangi fonksiyonu nasıl yerine getirdiğine dair detayları irdelemekte fayda var (hatta çekinmeyin gelin sorun burada şu telefon nasıl deyin 5 sayfa anlaşılır dilde yanıt yazayım ama beni etiketleyin tabii bi el atın falan diye bildirim gelsin sonra görmem falan sözümde durmamış gibi olmayayım) Aksi halde "yapay zekâ" zannettiğimiz şey sadece toz pembe bir reklam perdesinden ibaret kalabiliyor.

Kaynaklar

  1. S. Lalji, et al. Impact Of Ai In Personalised Healthmonitoring Using Wearable Devices. Alındığı Tarih: 29 Aralık 2024. Alındığı Yer: International Journal for Multidisciplinary Research | Arşiv Bağlantısı
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close