Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kp7Q C'était À
Üye 27 Şubat 2021 3 Cevap
2

Refleks ve insan zekası arasında bağlantı var mıdır?

Bazı insanlar refleksin , doğduktan sonra kazanılan refleksler olmaksızın , doğrudan zeka ile bağlantılı olduğunu düşünüyor bu ne kadar doğrudur?
4,329 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences 27 Şubat 2021

Bu konuda yapılan bir araştırma deneklere arkafonda siyah beyaz çizgiler geçen bazı görseller gösterilmiş. Arkadaki siyah beyaz çizgilerden dikkati dağılmayan derneklerinin çoğunun IQ testlerinin sonucunun da yüksek olduğu görülmüş. Algısal reflekslerle zeka arasında %60 korelasyon olduğunu iddia ediyorlar.

Burada algısal reflekslerin bedensel reflekslerden farklı olduğunu ve beynin farklı yerlerinin uyarıldığını da belirtmek lazım.

Tüm Reklamları Kapat

363 görüntülenme

Kaynaklar

  1. M.C. Melnick. Uyaranları Ayırd Etme Ve Zeka Arasındaki Bağlantı. (23 Mayıs 2013). Alındığı Tarih: 27 Şubat 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tan Yıldız
Tan Yıldız
57K UP
Nörobiyoloji, Bilişsel Psikoloji ve Davranışsal Genetik meraklısı 28 Şubat 2021

Tepki zamanının beynin işlem hızının nörofizyolojik bir belirtisi olmasından ötürü zeka ile bağlantılı olduğunu ilk kez Galton (1883) öne sürmüştür. Galton'dan beri bilişsel psikoloji alanında bu konu üzerinde yapılan araştırmalarda bu hipotezin bazı önemli varsayımlarının ampirik veriler tarafından desteklendiği IQ ve tepki zamanı arasındaki sağlam korelasyonlar tarafından ortaya konulmuştur. Bunun üstüne tepki zamanının zeka ile çok yakından ilişkili olduğu, zekayı daha doğrudan ölçen (g faktörü korelasyonu daha yüksek olan) alt-testlerin tepki zamanı ile daha sağlam bir korelasyon göstermesi açısından bellidir. Basit bir tepki zamanı testi bile IQ seviyesi ile yakından ilişkilidir. Buna ek olarak Raven's Progressive Matrices testinde tepki zamanı ile IQ seviyesinin aynı derecede kalıtsal olduğu saptanmıştır. Bu konuda daha detaylı bir inceleme için bilişsel psikolog Arthur Jensen'in kaynakçada belirttiğim çalışmasından yararlanmanızı tavsiye ederim.

371 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Arthur R. Jensen. (2021). Clocking The Mind.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mehmet Levent Melik
Bilimsever 28 Şubat 2021

Ünlü futbolcu ve frikik ustası Cristiano Ronaldo üzerinde yapılan bir takım testleri gösteren videoyu izlemenizi tavsiye ederim. Testlerin ne kadar bilimsel olduğuna emin olamasam da konuyla olan ilgisi nedeniyle paylaşmayı uygun gördüm .

https://www.youtube.com/watch?v=psKo3Zidt5w

Tüm Reklamları Kapat

236 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Onur Yeşilyurt. Cristiano Ronaldo, Olağanüstü Süper Güç Testi. (17 Haziran 2012). Alındığı Tarih: 28 Şubat 2021. Alındığı Yer: Youtube | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close