Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Buse Bakır
Üye 11 Mayıs 2021 9 Cevap
23

Reenkarnasyon mümkün mü?

33,963 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
9 Cevap
Celestial Blues
Bilim Heveslisi 9 Haziran 2019
Orijinal Soru: Reankarnasyon gerçekten var mı?

Merhaba,

Reenkarnasyonun gerçek olduğuna dair bilimsel hiçbir kanıt yoktur. Dolayısıyla nasıl olabileceğine dair her şey spekülasyondur ve bilimsel değer taşımaz.

Tüm Reklamları Kapat

2,205 görüntülenme
11
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 11 Mayıs 2021

Soru bu şekilde sorulduğunda, cevap, "Tabii ki, her şey mümkün. Önemli olan, reenkarnasyon gerçek mi?" olacaktır. Makul şüphenin ötesinde, reenkarnasyonun gerçek olduğunu düşünmek için bir gerekçe gözükmüyor; zira bunu savunanların ne bir mekanizma önerebildiği var, ne deneysel bir yaklaşıma açık (yani ne test edilebilir), ne de yanlışlanabilir bir iddia. Bu bakımdan, bilimsel olarak araştırılabilir, dolayısıyla gerçekliğine genel geçer kanaat getirilebilir bir argüman olarak gözükmüyor.

Reenkarnasyonun gerçek olabilmesi için:

  1. Bedenden ayrı ve transfer edilebilir bir ruh olmalı (fiziksel ya da değil),
  2. Bu ruhun aktarımı sonucunda gerçekten kişinin bilinci yer/beden değiştirebilmeli,
  3. Bu aktarım öncesi ile sonrası arasında belirgin bir ilişki/nedensellik kurulabilmeli,
  4. Bu aktarımın bir mekanizması olmalı (mümkünse, tespit edilebilir bir mekanizması olmalı).

Bu, kısaltılmış bir liste. Yani reenkarnasyonun gerçek olması için yeterli değil; ama geçerli bir liste. Şu anda bu listedeki 4 öncül de en iyi ihtimalle tartışmalı, en kötü ihtimalle düpedüz yanlış.

Tüm Reklamları Kapat

Bunlar çözülmeden, reenkarnasyon var mı yok mu diye düşünmek bile anlamsız olacaktır. Ne var ki bunların neredeyse hiçbiri yanlışlanabilir veya test edilebilir argümanlar bile değil (hele ki daha 1. öncülde doğaüstü işin içine dahil edilecekse).

Bu nedenle reenkarnasyon, savunucularının bariz veri noksanlığı, argüman muğlaklığı ve genel sistemsizliği dolayısıyla bir sahtebilim (veya dayanaksız bir inanç) olarak görülmektedir.

4,193 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
37
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı. 26 Şubat 2021
Orijinal Soru: Reenkarnasyon bilimsel olarak açıklanabilir mi?

Reenkarnasyon, ruh taşınımı ya da göçü olarak tanımlanır. Bir kişiye ait olan bir ruhun, birden çok bedende var olabildiği ve hayatiyetini sürdürdüğü iddiasıdır.

Bu tanıma göre bırakın Reenkarnasyonu, ruh bile bilimsel bir olgu değildir, varlığına dair hiç bir bilimsel bilgi ya da kanıt yoktur. Buna göre Reenkarnasyon'un varlığına dair hiç bir bilgi, gösterge ya da kanıt söz konusu değildir.

Bunlar tamamen dini metinlerde anılır. Var olduğuna inanmamız için bir gerekçeden söz edilemez, edilmemiştir. Reenkarnasyon olgusu binlerce yıllık tarihi olan bir iddia. Eğer varlığına dair en küçük bir şüphe olsaydı üzerine onlarca araştırma yapılmış ve var olsaydı da çoktan kanıtlanmış ya da hakkında bilgi edinilmiş olurdu.

Tüm Reklamları Kapat

2,882 görüntülenme
16
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Chaotic Order
Chaotic Order
21K UP
Felsefe ve metafizik 29 Kasım 2021

Reenkarnasyon sahte bilimden ziyade felsefi ve dini bir konsep, metafizik bir fenomendir. Dolayısıyla, fizik biliminin ötesinde olan olgular (varlık, varoluş, ruh, tanrı) ya da iddialar bilimsel bir metodla kanıtlanamaz ve doğrulanamaz diye düşünüyorum.

Bilimsel olarak bu mümkün mü sorusuna şuanki teknoloji ve yöntemlerimizle hayır yanıtını verebiliriz. Şayet ileride "ruh" gibi bir fizikötesi form kanıtlanabilirse o zaman ruh göçü de araştırılmaya elverişli hale gelecek demektir.

Reenkarnasyon tecrübesine sahip olan insanların hikayelerin çok meşhurdur. Bizi bu fenomen hakkında düşünmeye iten şeyler bu hikayeler genelde. Ancak bunlar da daha çok psikiyatrist ve nörobilimcilerin konusu gibi duruyor. Bununla ilgili birçok araştırma yapılıyor ama tahmin edeceğiniz gibi tatmin edici sonuçlara ulaşmak güç. Örnek bir çalışmayı ekliyorum

Tüm Reklamları Kapat

Saygılar,

https://med.virginia.edu › sitesPDF

Children Who Claim to Remember Previous Lives: Past, Present, and ...

1,552 görüntülenme
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Vedat Koçoğlu
Vedat Koçoğlu
107K UP
Kendi düşüncem 28 Aralık 2023
Orijinal Soru: Ölümden sonra başka bedende hayat var mı?

Büyük ihtimalle yok ama senin sorun ölümün dehşeti ile nasıl baş edebilirim gibi yanlış anlamadıysam sana önerebiliceğim en iyi şey şöyle düşünmen olur sonsuza kadar yaşamaktan ne kadar keyif alırım, bütün insanların öldüğünü ve bütün keyifleri deneyimlediğini düşün ve öldükten sonra o karanlığı asla deneyimlemeyeceksin çünkü bilincin yok karanlık olsa da hissetmeyeceksin tıpkı 13,8 milyar yıldır durup sonradan bilinçli bir varlık oldun ve bundan şimdilik haz alıyorsun ve bir gün biteceğinden korkuyorsun ama eğer dinlerin anlattığı gibi bir imtihan yok ve bu tek seferlik bir fırsat gibi düşünüyorsan dolu dolu yaşamalısın tüm herşeyden haz alırsan bu dünyadan bence o zaman korkmazsın. Umarım iyi anlatabilmişimdir

388 görüntülenme
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Sıradan Vatandaş 13 Kasım 2020
Orijinal Soru: Reenkarnasyon gerçekten var mı?

Psikoloji uzmanı birisi cevaplasa daha doğru olur. Böyle birisi gelene kadar ben sadece söz hakkımı kullanarak bir kaç laf etmek isterim :D

Birincisi bu gibi rastlantılar epey akılda kalıyor. Yanlış bir düşünce yapısıyla da birleşince garip şeyler olduğu hissine insan kapılabiliyor. Aklımızda devamlı bir şeyler dönüyor tutmayan kaç tahmini hatırlıyor veya ciddiye alıyoruz? Düşündüğün kaç şeyi arkadaşın sordu? Aklından türlü türlü ihtimallerle türlü olasılıkları düşünebilir gerçekleşeni hafızanda tutabilirsin. Sabah o gün karşılaşmayı beklediğin olağan dışı şeyler bir kağıda yazıp test etsen sonuç ne olurdu?

Birde tesadüflerin insanlara dağılımı mecburen değişiklik gösteriyor. Bazılarında daha yoğun :D Ben de insanlar hakkında sadece fotoğraflarına bakarak sezgisel bir şekilde yaşadıkları olaylar veyahut karakteristik özellikleri ile ilgili doğru tahminlerde bulunabiliyor medyum gibi geziyordum :D. Çayı şekersiz içtiğini hiç görmediğim duymadığım biriyle nasıl şekeri bıraktın diye muhabbete girebiliyordum. Sebebini düşününce aslında insanların bir birinden o kadar da farklı olmadığını fark etmiştim. İkinci çocuklar, tek çocuklar, aldatılmışlar, başarılılar, başarısızlar, depresifler... bir birleri ile belli başlı ortak yanları paylaşıyorlar. Bu ortak nokraların tanımını sınıflandırmasını yapmasam bile en azından ortak noktaları olduğunu bir şekilde anlıyorum. Bu kişilerin benzer şeyler yaşamış olmaları da bayağı olası oluyor. Benzer şeyleri yaşamış başka bir kişi ile bağ kurabiliyorum. Yanıldığım noktaları da görmezden gelince yanlış düşünceler ortaya çıkabiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Yani bence yanlış metotlarla düşünmek bunlar gibi doğaüstü fikirlerin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Tıpkı komplo teorilerin ortaya çıkışı gibi. Böyle bir fikri edinen kendi fikrini de alınan hazdan dolayı(sıradan bir hayatı düşünmektense biraz fantastik sosu serpilmiş fikirler herkes taktir eder ki daha tatlı:) yanlışlamaya çalışmıyor. Gene de bir psikolog daha doğru bir cevap verir.

2,047 görüntülenme
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close