Hayır dinleyemezsin. Bu kadar net konuşmamın sebebi senin sorunu okuduğumda ben de araştırmaya başladım. Aslında teknik olarak zaten dinleyemeyeceğini biliyordum ama acaba şu tv'de ki karıncalanmaların izlenebildiği gibi bir şey olabilir mi diye merak ettim.
Dinleyememe sebebin birincisi anteninin çapı küçücük kalır yetmez. ikincisi etrafındaki klasik radyo için olan radyo dalgaları baskın gelir. Yani muhtemelen şu anda 1420 mhz'e ayarladığında radyo kanallarından birine denk gelirsin.
Ama asıl sorun bunlar değil. Şimdi biz bilimsel makale falan okurken orada çeşitli frekans isimleri duyuyoruz ama bunların şekilleri farklı farklı. Hani basitçe bir radyo kanalı sinüs dalga da hidrojeni dinlemek üçgen dalga gibi düşün. Bu sadece benzetme tabi. Böyle bir şey yok. Anlatmak istediğim her 1420 mhz aynı değil. Demek ki sen bir radyo dalgası yakalasan bile bunu ayrıştırman gerekiyor. Bunu normalde spektrometre denilen cihazlar yapıyor. Her elementin bir ışık imzası var.
Diyelim ki elinde büyük bir anten var. Diyelim ki frekansı da ayrıştırabilen cihazın yazılımın var. Hadi diyelim sinyalin kazancını yükseltip dinlenecek seviyeye de getirebiliyorsun. Ama bu sefer de bulunduğun bölgenin biraz ıssız olması lazım. Çünkü sen zayıf bir sinyal yakalamaya uğraştığın için etraftaki elektrik kabloları bile belki sana parazit olarak dönecek.
yukardaki linkte tam senin yapmak istediğin şeyi yapmış adam. sabredip sonlara doğru gelirsen adamın antenini, kullandığı yazılımı ve spektrometresini görebilirsin. evdeki uydu çanağı kadar bir şey anteni. Ama anladığım kadarıyla o da güzel kaliteli bir dinleme yapamadı şehir içinde olduğu için. kampa gittiğinde mi ne dinleme yapıyormuş. o kadar çevirebildim. Birde arada büyük bir parçayı anlattı durdu. 2.4 ghz imiş. galiba antenden gelen sinyali ayrıştıran zamazingo bu.
ileri okuma için hidrojenin spektrumu şeklinde arayıp inceleyebilirsin. 4 tane falan dikey çizgi oluşuyor. imza dedikleri bu.