Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Uğur Gürsoy
Üye 20 Eylül 2022
1

Radyometre nasıl çalışır?

Işık nasıl kütlesi olan bir cismi hareket ettirebilir (içindeki yapraklar ışığı görünce dönüyor)?
1,830 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Kaan Dalgıç
Kaan Dalgıç
2,317 UP
Fizikle ilgilenen bir genç 20 Eylül 2022

Öncelikle bu soruya 2 şekilde cevap vereceğim çünkü sanırsam fotonun momentumunun nasıl olduğunu da sormuşsunuz onu da cevaplayacağım

İlk olarak Radyometre nasıl çalışır onu anlatayım :

Beyaz renkler ışığı yansıtırken siyah renkler soğurur. Bu da siyah rengin daha fazla ısınmasına sebep olur. Fanusun içindeki gaz molekülleri siyah yüzeye çarptığında ısıyı emer ve yüzeye çarparken ki hızından daha hızlıdır (çünkü ısıyı enerjisini emmiştir). Aksine beyaz renkten seken gaz molekülleri bunu çok daha az bir enerji ile yapar. Bu da siyah taraftan itiliyormuş gibi bir görüntü yapar.(Umarım cevabım yeterli olmuştur)

Tüm Reklamları Kapat

İkinci olarak Radyometrenin çalışma mantığının fotonun kütleli cisimleri itmesiyle ilgisi yok ama ben yine de şu soruya cevap vermek isterim "Foton nasıl kütleli bir cismi itebilir?" :

Einstein'ın Kütle-Enerji denklemi şudur :

E = mc2

Aslında bu sadeleşmiş formudur. Sadeleşmemiş hali ise şudur :

Tüm Reklamları Kapat

E = p c + mc2 (p = momentum, c = ışık hızı)

Burada Foton(yani ışık) kütlesizdir bundan dolayı denklemin sağ tarafını siliyoruz. Kalan denklem şudur

E = p c

Şimdi kalan tek şey değerleri yerlerine yerleştirmek :

h f = p c (h = Planck sabiti , f = Frekanstır ve bu da ışık hızı/dalga boyu , h f = Fotonun enerjisidir)

h c / dalga boyu = p c

İki tarafta da c var sadeleştirelim :

h/dalga boyu = p

İşte fotonun nasıl momentumu olduğunu açıkladık(Umarım yeterli olmuştur).[1][2]

138 görüntülenme

Kaynaklar

  1. KhanAcademyTurkce. Fotonun Momentumu. (28 Mart 2017). Alındığı Tarih: 20 Eylül 2022. Alındığı Yer: Youtube | Arşiv Bağlantısı
  2. nedeninedir. Radyometre Nasıl Çalışır. (22 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 20 Eylül 2022. Alındığı Yer: nedeninedir | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Batuhan Nayman
Batuhan Nayman
3,222 UP
Araştırmacı 20 Eylül 2022

Kısaca, radyometrenin kanatlarının bir yüzü siyah ve bir yüzü beyaz olması bu hareketi sağlamakta. Siyah kısımlar bahsi geçen ışık ışınlarını beyaz kısımlardan daha çok soğurduğundan siyah olan yüzeyler daha fazla ısınmakta. Fanus içerisinde halihazırda olan hava molekülleri de siyah yüzeye temas ettiğinde ısınmakta ısınan moleküller ise kinetik enerjiyi açığa çıkartmakta.[1]

177 görüntülenme

Kaynaklar

  1. P. Jankowiak. Mems Radiometer. (10 Şubat 2006). Alındığı Tarih: 20 Eylül 2022. Alındığı Yer: patents.google.com | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close