Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

"Zamanın yavaşlaması" yanlış bir tanımlama değil mi?

Aslında "az önce" ve "şimdi" arasındaki değişim hızının yavaşlamasını kast etmiyor muyuz? Zaman denilen şeyi biz kurgulamıyor muyuz, aslında "birim zamandaki değişim yavaşlaması" desek daha mantıklı değil mi?
184 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Joseph Joestar
Azıcık Fizik Bilen Üye

Birim zaman nedir ve nasıl ölçülür? Nasıl belirlenir?

Z'lerin(zaman) anları çapraz çizgilerin de bir maddeyi ve o maddenin her an gerçekleştirdiği olayları temsil ettiğini düşünelim.    Birinci durumda cismin yavaşlığı veya yerçekiminin çokluğu sebebiyle yavaş akan zaman ikinci durumda daha hızlı akmaktadır.
Z'lerin(zaman) anları çapraz çizgilerin de bir maddeyi ve o maddenin her an gerçekleştirdiği olayları temsil ettiğini düşünelim.
Birinci durumda cismin yavaşlığı veya yerçekiminin çokluğu sebebiyle yavaş akan zaman ikinci durumda daha hızlı akmaktadır.

Burada senin dediğin gibi düşünebilmemiz için(birim zaman içinde gerçekleşen olayların sıklığı artıyor demek için) yavaşlamayan-hızlanmayan ve akan türden bir zaman bulmamız lazım. Yani belirli bir alan veya cisimde yavaşlıyor-hızlanıyor ama sabit X için öyle değil dememiz lazım.

Tüm Reklamları Kapat

Zamanın hızlanması veya yavaşlaması belirli bir bölgede(cisim, alan vs.) bir nedene bağlı olarak tüm hareketlerin hızlanmasını veya yavaşlamasını ifade eder. Zamanı ölçmek için sabit hareketli cisimleri kullanırız. Örneğin dünyanın kendi etrafında dönüşünü veya güneş etrafında dönüşünü sabit kabul edip(aslında değil) gün ve yıl kavramlarını oluştururuz. Aynı şekilde saatlerimizde sabit hareketli olduğunu varsaydığımız mekanizmalardır. Ayrıca duyusal olarak da zaman algısına sahibiz. Bu da keza vücudumuzdaki(ya da beynimizdeki) maddi mekanizmalarla kontrol ediliyor.

Şimdi bunların hepsinin hareketi, ulaşabildiğimiz her çeşit zaman ölçme cihazının ve cismin hızı artsa veya azalsa(bizim bedenlerimiz de dahil) birim zamanı neye göre belirleyeceğiz? Birim zamanı belirlemek için kullanabileceğimiz her saat gene harekete bağlıdır. Hareket göreceli, hız göreceli, yön göreceli, mesafe göreceli(vektörel hıza bağlı olarak değişir)... Bu yüzden zaman da göreceli. Bu saydığım bütün kavramlar birbiri ile bütünleşiktir. Yani zaman ayrı bir akışa sahip, hareket ayrı, cisim ayrı diye bir şey yok. Göreceli olmayan tek hız maksimum hız olarak kabul edilen ''evren hız sabiti(amiyane tabirle ışık hızı''. Ancak ışık hızındaki bir cisimde zaman durmuş oluyor. Hareket mesafe zaman hiçbiri ışık hızında hareket eden bir gözlemcide yok.

Tüm Reklamları Kapat

Fizikçiler bu kavramları fiziksel evrenin sunduğu imkanlara göre belirlemek zorunda. Alışkanlıklarımızdan dolayı biz ölçü birimlerimizin(zaman hız mesafe ağırlık vs.) fiziksel evrene tabi olduğunu unutabiliyoruz. Örneğin mesafe olarak kullandığımız metrenin uzunluğunu nasıl belirleriz? Elimizde ölçüsü belirli olan cisimlerin hepsini kaybetsek bir metrenin ne kadar uzun olduğuna nasıl karar veririz? Ya da kilo? Saniye? Örneğin metre dünyanın çevresinin 40 binde biri olarak belirlenmişti. Sonradan dünyanın çevresinin iyi bir sabit olmadığını düşünerek ışık hızının saniye de kat ettiği mesafenin 299.792.458'de biri olarak belirlendi. Peki saniye ne? Önce bir günün(dünyanın kendi etrafında bir tur atma süresi) 86400'de biri olarak belirlendi(24*60*60). Sonra bunun iyi bir sabit olmadığı anlaşıldı ve ''Saniye, Uluslararası Birimler Sistemine (SI) (Fransızca: Système International d’unités) göre en düşük enerji seviyesindeki (ground state) Sezyum-133 atomunun (133 Cs atom çekirdeği) iki hyperfine seviye arasındaki geçiş radyasyonunun 9.192.631.770 periyoduna karşılık gelen süredir, (13. CGPM, 1967)'' Vikipedi'den Alıntı. Gene maddi bir şeyler gerekiyor.

Yani evreni anlamak için kullandığımız ölçü birimleri gene evren içinde bulunan ve evrenin parçası olan bizler ve gene evrenin içinde bulunan ve evrenin bir parçası olan cisimlerle belirleniyor. Zaman bu konuda farklı değildir. Birim zamanı belirleyebileceğimiz hiçbir yabancı tesire uğramayan bir saat bulamayız. Bu yüzden zaman da hareket gibi cismin bir özelliğidir.

1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
"Güneş Tanrıçası": Var Olmaması Gereken Bir Parçacık Daha Keşfedildi!
Lisede Öğretilen
Lisede Öğretilen "Mendel Genetiği" TAMAMEN Hatalı mı?
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Tek Eşli vs. Çok Eşli: İnsanlar Hangisi?
Tek Eşli vs. Çok Eşli: İnsanlar Hangisi?
"Marslı" Filmindeki Gerçek Gözyaşları!
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close