Birim zaman nedir ve nasıl ölçülür? Nasıl belirlenir?

Birinci durumda cismin yavaşlığı veya yerçekiminin çokluğu sebebiyle yavaş akan zaman ikinci durumda daha hızlı akmaktadır.
Burada senin dediğin gibi düşünebilmemiz için(birim zaman içinde gerçekleşen olayların sıklığı artıyor demek için) yavaşlamayan-hızlanmayan ve akan türden bir zaman bulmamız lazım. Yani belirli bir alan veya cisimde yavaşlıyor-hızlanıyor ama sabit X için öyle değil dememiz lazım.
Zamanın hızlanması veya yavaşlaması belirli bir bölgede(cisim, alan vs.) bir nedene bağlı olarak tüm hareketlerin hızlanmasını veya yavaşlamasını ifade eder. Zamanı ölçmek için sabit hareketli cisimleri kullanırız. Örneğin dünyanın kendi etrafında dönüşünü veya güneş etrafında dönüşünü sabit kabul edip(aslında değil) gün ve yıl kavramlarını oluştururuz. Aynı şekilde saatlerimizde sabit hareketli olduğunu varsaydığımız mekanizmalardır. Ayrıca duyusal olarak da zaman algısına sahibiz. Bu da keza vücudumuzdaki(ya da beynimizdeki) maddi mekanizmalarla kontrol ediliyor.
Şimdi bunların hepsinin hareketi, ulaşabildiğimiz her çeşit zaman ölçme cihazının ve cismin hızı artsa veya azalsa(bizim bedenlerimiz de dahil) birim zamanı neye göre belirleyeceğiz? Birim zamanı belirlemek için kullanabileceğimiz her saat gene harekete bağlıdır. Hareket göreceli, hız göreceli, yön göreceli, mesafe göreceli(vektörel hıza bağlı olarak değişir)... Bu yüzden zaman da göreceli. Bu saydığım bütün kavramlar birbiri ile bütünleşiktir. Yani zaman ayrı bir akışa sahip, hareket ayrı, cisim ayrı diye bir şey yok. Göreceli olmayan tek hız maksimum hız olarak kabul edilen ''evren hız sabiti(amiyane tabirle ışık hızı''. Ancak ışık hızındaki bir cisimde zaman durmuş oluyor. Hareket mesafe zaman hiçbiri ışık hızında hareket eden bir gözlemcide yok.
Fizikçiler bu kavramları fiziksel evrenin sunduğu imkanlara göre belirlemek zorunda. Alışkanlıklarımızdan dolayı biz ölçü birimlerimizin(zaman hız mesafe ağırlık vs.) fiziksel evrene tabi olduğunu unutabiliyoruz. Örneğin mesafe olarak kullandığımız metrenin uzunluğunu nasıl belirleriz? Elimizde ölçüsü belirli olan cisimlerin hepsini kaybetsek bir metrenin ne kadar uzun olduğuna nasıl karar veririz? Ya da kilo? Saniye? Örneğin metre dünyanın çevresinin 40 binde biri olarak belirlenmişti. Sonradan dünyanın çevresinin iyi bir sabit olmadığını düşünerek ışık hızının saniye de kat ettiği mesafenin 299.792.458'de biri olarak belirlendi. Peki saniye ne? Önce bir günün(dünyanın kendi etrafında bir tur atma süresi) 86400'de biri olarak belirlendi(24*60*60). Sonra bunun iyi bir sabit olmadığı anlaşıldı ve ''Saniye, Uluslararası Birimler Sistemine (SI) (Fransızca: Système International d’unités) göre en düşük enerji seviyesindeki (ground state) Sezyum-133 atomunun (133 Cs atom çekirdeği) iki hyperfine seviye arasındaki geçiş radyasyonunun 9.192.631.770 periyoduna karşılık gelen süredir, (13. CGPM, 1967)'' Vikipedi'den Alıntı. Gene maddi bir şeyler gerekiyor.
Yani evreni anlamak için kullandığımız ölçü birimleri gene evren içinde bulunan ve evrenin parçası olan bizler ve gene evrenin içinde bulunan ve evrenin bir parçası olan cisimlerle belirleniyor. Zaman bu konuda farklı değildir. Birim zamanı belirleyebileceğimiz hiçbir yabancı tesire uğramayan bir saat bulamayız. Bu yüzden zaman da hareket gibi cismin bir özelliğidir.