Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ece Uluser Yegül
Üye 17 Ekim 2023 1 Cevap
1

"Yenilebilir altın" tüketimi sağlığa zararlı mıdır?

Az önce bir sosyal medya hesabında, bir çiftin kahveye altın tozu ekleyip içtiklerine dair bir iddia gördüm. İnanamadım ve internetten baktım. Gerçekten de "yenilebilir altın" satıldığını öğrendim. Altın kolay kolay etkileşime girmediği için biyo-uyumludur fakat vücutta birikme yapar mı? Birikirse zararı olur mu? Güvenli bir tüketim dozu var mı?
654 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mehmetcan Yaman
Araştırmacı 21 Temmuz

Genellikle tüketim için güvenli olduğu kabul edilen saf altından yapılan yenilebilir altın yemek, genellikle küçük miktarlarda güvenli kabul edilir. Yenilebilir altın genellikle bir yemeğe lüks ve abartılı bir dokunuş katmak için yiyecek ve içeceklerin üzerinde süsleme veya garnitür olarak kullanılır. Yenilebilir altın tüketildiğinde vücut tarafından sindirilmez ve emilmeden sindirim sisteminden geçer. Altın asil bir metal olduğu için biyolojik olarak etkisizdir ve insan vücuduyla reaksiyona girmez. Bu nedenle, az miktarda yenilebilir altın yemenin çoğu insan için sağlık üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi olması olası değildir. Bununla birlikte, herhangi bir maddenin aşırı tüketimi zararlı olabileceğinden, büyük miktarlarda yenilebilir altın tüketmek veya sık sık yemek potansiyel olarak sağlık sorunlarına yol açabilir. Bazı kişilerin yenilebilir altın ürünlerinde kullanılan altın veya diğer metallere alerjisi olabileceğini unutmamak önemlidir, bu nedenle bilinen alerjileriniz veya hassasiyetleriniz varsa dikkatli olmanız önerilir.[1]

E 175'in etkileri ve güvenliği ilk olarak 1975 yılında değerlendirilmiş ve yakın zamanda 2016 yılında EFSA (Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi) tarafından metalin katkı maddesi veya gıda boyası olarak kullanımı yeniden değerlendirilmiştir.

EFSA, "gıdaların üzerinde veya içinde kullanılan altının toksisitesi, saflığı ve tam doğası hakkında veri eksikliğinden" bahsetmektedir. Bu nedenle, boşlukları doldurmak için, uygun bir şekilde, altın diş dolgularına baktılar. Altın diş hekimliğinde onlarca yıldır yaygın olarak kullanıldığından, vücut üzerindeki etkilerinin en kötü ihtimalle metale karşı aşırı hassasiyeti olanlarda kızarıklığa yol açtığını biliyoruz. Altın dolgusu olan kişilerin tükürük örneklerinde altın parçacıkları görülüyor, bu nedenle bu kişilerin bunları yuttuğunu ve herhangi bir zarara neden olmadığını varsaymak güvenli olacaktır. Yutulan altının bir başka uygulaması da tarih boyunca homeopatik olarak kullanılan ilaçların yanı sıra romatizma tedavisinde olduğu gibi farmasötik olarak da kullanılmasıdır. İkinci durumda altın, sülfür ve fosfor ile birlikte asıl ilaç için bir tür dağıtım sistemi olarak kullanılır ve bazı çalışmalar değerli metalin anti-enflamatuar yeteneklere sahip olduğunu göstermektedir. Altının yaratabileceği tek tehlike, laboratuvar deneylerinde doğrudan hücrelere enjekte edildiğinde hücrelere zarar verebileceği nanopartikül seviyesindedir. Ancak altın nanopartikülleri hücre zarını delemeyecek kadar büyük olduğundan bu tehdit neredeyse yok denecek kadar azdır. EFSA bulguları, Goldschlager gibi likörlerin içinde asılı altın nanopartiküller olabileceğini göstermektedir, ancak yine de bunlar insanlara pek bir şey yapabilecek gibi görünmemektedir.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Quora. Https://Www.quora.com/What-Happens-When-You-Eat-Edible-Gold. Alındığı Tarih: 21 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Quora | Arşiv Bağlantısı
  2. Food & Wine. What Happens When You Eat Gold?. Alındığı Tarih: 21 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Food & Wine | Arşiv Bağlantısı
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close