Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mücahid Köse
Üye
98

"Tür olarak çok daha zeki olacak şekilde evrimleşmiş olsaydık, daha "üst" bir etik/ahlak anlayışına sahip olurduk" ifadesi ne kadar doğru veya yanlış?

Mesela süper zeki bir makinenin (güçlü yapay zeka), "süper etik" olması ihtimali var mı? Zeka ve etik anlayışı doğrudan ilişkili midir; zeka düzeyi arttıkça daha etik olunur mu?
11,986 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
59 Cevap
Deniz Kılıç
Öğrenci

Daha yüksek zekaya sahip olan bir türün ya da yapay zekanın, doğrudan daha "üst" bir etik anlayışına sahip olacağı tam olarak söylenemez. Her iki kavram da birçok değişkene bağlıdır ve dolayısıyla zeka düzeyi ve etik arasındaki ilişkiyi basit bir sebep-sonuç ilişkisi olarak tanımlamak zordur.

Başlangıç olarak, zeka düzeyi ve etik anlayışı arasındaki ilişkiyi anlamak için bu iki kavramın ne olduğunu netleştirmek gerekiyor. Zeka; bilgi edinme, analiz etme, anlama, öğrenme, karmaşık problemleri çözme, yeni deneyimlerden anlam çıkarma ve yeni durumlara uyum sağlama olarak ifade edilebilir. Etik ise doğru ve yanlış hakkındaki düşünceleri, değerleri ve eylemleri belirleyen bir düşünce sistemidir denebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Güçlü yapay zeka (yapay genel/süper zeka) örneği üzerinden gidecek olursak, bir yapay zeka sistemine "süper zeki" olma yeteneği sağlamak, onun direkt olarak "süper etik" olacağı anlamına gelmez. Bu tür bir sistem, karmaşık etik sorunları anlama ve çözme yeteneğine sahip olabilir; ancak, aynı zamanda ona belirli bir etik çerçeve dahilinde hareket etme becerisi verilmediyse, bu yeteneği "süper etik" bir davranışa dönüştürme olasılığı da daha düşük olacaktır. Bu durumda, yapay süper zekanın etik davranacağından emin olmak için sistemin etik değerlere bağlı kalarak kararlar vermesini sağlayacak bir altyapı hazırlamak önem arz edecektir. Bunun için bazı kuralları, öncelikleri ve amaçları içeren ana bir çerçevenin oluşturulması, programlanması ve yapay zekaya öğretilmesi gerekmektedir. Subjektif ve karmaşık olabilen etik değerlerin bilgisayarda kodlanması, özellikle de insan değerleriyle uyumlu olacak şekilde programlanmasının henüz bilinen bir yolu yoktur. Üzerinde herkesin uzlaşabileceği etik değerleri içeren, kapsamlı ve genel bir ana çerçevenin ortaya konulması ve bu çerçevenin insan değerleriyle uyumlu olacak şekilde, bilgisayarda kodlanması büyük zorluk teşkil etmektedir. Bu zorluk, "Yapay Zeka Hizalama Problemi" olarak bilinmektedir. Bu konuda daha fazla bilgi için Evrim Ağacı'nda yer alan ilgili yazıyı buradan okuyabilirsiniz.

Genel anlamda, daha zeki olmak, etik meseleleri daha karmaşık ve nüanslı bir şekilde anlamaya ve belki de bu anlayışı kendi davranışlarına uygulamaya imkan sağlayabilir. Bu durumda, daha zeki bir tür ya da varlığın "potansiyel" olarak daha "üst" bir etik anlayışına sahip olabileceği söylenebilir; ancak, yalnızca etik kavramları ve meseleleri daha iyi anlama ve uygulama kabiliyetine sahip olmanın, doğrudan daha etik davranmak ile sonuçlanacağını söylemek yanlış olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca, her ne kadar etik davranma ya da daha üstün bir şekilde etik davranma kabiliyetine sahip olsa bile daha zeki bir tür ya da güçlü yapay zeka, kendi amaç ve çıkarları uğruna diğerlerini manipüle etmeyi de seçebilir. Bu durumda, yüksek zeka, etik dışı davranışların daha etkili bir şekilde gerçekleştirilmesine yardımcı olabilir.

Sonuç olarak, zeka ve etik anlayışı arasında bir bağlantı olabileceği, ancak bu ilişkinin zorunlu veya doğrusal olmadığı söylenebilir.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Aykhan Imanov
Ilgi alanı

Bu ifade bir spekülasyondur ve kesin bir cevap yoktur. Evrim süreci, türlerin fiziksel özellikleri ve davranışlarındaki değişimleri açıklamak için kullanılan bir bilimsel teori olsa da, etik/ahlak anlayışı gibi soyut kavramlar evrimsel süreçlerle açıklanamaz.

Etik ve ahlak anlayışı, insana özgü düşünme, hissetme ve değerlendirme süreçlerine dayalıdır. Bu nedenle, insanların daha zeki olması onların daha üstün bir etik/ahlak anlayışına sahip olacağı anlamına gelmez. Ayrıca, zeka seviyesi ve etik/ahlak anlayışı arasında net bir ilişki olmadığı gibi, etik/ahlak anlayışı insanların sosyal, kültürel ve dini faktörlerden de etkilenir.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç olarak, zeka ve etik/ahlak arasında doğrudan bir ilişki olmadığı için, daha zeki olmak, insanların daha "üst" bir etik/ahlak anlayışına sahip olacakları anlamına gelmez.[1]

391 görüntülenme

Kaynaklar

  1. R. J. Sternberg. (2011). The Cambridge Handbook Of Intelligence. ISBN: 9780521518062. Yayınevi: Cambridge University Press.
29
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ayça Akca
Ayça Akca
53K UP
Öğrenciyim

Ahlak anlayışı olmayan insanlar çoğunlukla bilgi birikimi olmayan insanlar olduğu için daha zeki şekilde evrimleşmiş olsaydık üst düzey ahlak anlayışına sahip olabilirdik diye düşünüyorum fakat tam tersi de olabilir yani bilgi birikimi olduğu halde ahlak anlayışı olmayan insanlar. Bu insanlara bakınca da daha zeki şekilde evrimleşmiş olsaydık üst düzey ahlak anlayışına sahip olamazdık diye düşünüyorum. Bana göre ahlak anlayışı zekadan çok o zekayı nasıl kullandığına bağlı olarak değişir.

118 görüntülenme
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlhan Taşlı
Egzistansiyalist

Ahlak/etik anlayışımız sürekli bir gelişim halinde ve bunun zeki olmak ile bir alakası olduğunu düşünmüyorum. Çok yakın tarihi ve günümüzü kıyaslarsak: 50-60 yıllık süre içerisinde zekamız çok mu gelişmiştir? Hayır! Ama ahlak ve etik anlayışımızda çok ilerleme oldu.

Çok değil, yakın zaman önce, gelişmiş ülkelerde dahi eşcinsel olmak bir suçtu ve yargılanırdınız. Son 10 yılda bile, kişisel bilgilerin korunmasının insan hakları için öneminin farkına varıldı ve yeni yasalar çıkarıldı. Hayvan hakları ve çocuk haklarının kapsamı 50 yıl öncesine göre fazlasıyla geliştirildi. 20 yıl öncesi ile kıyaslarsak, Türkiye'de çocuk işçilerin sayısı inanılmaz düşmüştür. Örnekleri artırmak mümkün.

Tüm Reklamları Kapat

Medeni olmak, ahlak anlayışımızın gelişmesi, zekanın dışında farklı etkilerin önemini ortaya çıkarmaktadır. Geleneklerden ve tabulardan uzaklaşma eğilimi, gelişmiş iletişim araçları sayesinde sosyal uyum eğilimi, gelişen yasalara uyum eğilimi, evrensel ahlak anlayışının daha büyük kitlelere ulaşımı, olarak sayabiliriz.

153 görüntülenme
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Şafak Aki
Şafak Aki
61K UP
Daimi öğrenciyim

Zekâ ile ahlâk arasında böyle doğrusal bir ilişkinin kurulması bence hatalı. Naziler tarafından Yahudilere uygulanan katliam, insanların çoğunluğunun bilgiye ulaşma imkânının olmadığı, bilginin soylular, din adamları ve kralların elinde olduğu, bilimsel gelişmenin ve özgür düşünmenin olmadığı ve skolastik felsefenin hâkim olduğu Orta Çağ’da değil; katolik kilisesinin etkisinin azaldığı, kültürel ilerlemenin ve okuma-yazma oranının arttığı, insanların eskisi gibi “kolay” yönetilemediği, Tanrı merkezli dünya görüşü yerine insan merkezli bir dünya görüşünün geçerli olduğu modern çağda yaşandı.

Daha yüksek bir zekâ doğrudan/otomatik olarak daha yüksek bir etik anlayışını doğurmaz.

Tüm Reklamları Kapat

(Orta Çağ’da altın çağını yaşayan islam dünyasını ayrı tutuyorum ve ayrıca Orta Çağ’da hiçbir bilimsel gelişme olmadı diye bir düşüncenin kendisi doğru değil elbette. Anlaşılır olabilmek için bazı kısımları yüzeysel bir şekilde ifade ettim.)

429 görüntülenme
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close