Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ennur İnan
Üye 26 Mart 2023 1 Cevap
1

"neden yetenek doğuştan gelir?" konusunu nasıl savunabilirim?

Bu konuyu savunuyorum bana biraz yardımcı olur musunuz etkileyici örnekler veya konuşma yaparmısınız
427 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Araştırma yapan biriyimdir 26 Mart 2023

Yetenek nedir?

Yeteneği fark ettiğimizde genellikle yeteneğin arkasında ne yattığına bakmayız. Küçük bir çocuk çok yetenekliyse, mükemmel öğretmenlerle binlerce saat eğitim almış olabilir. Belki de yetenek göründüğü kadar doğal değildir. Aksine, 'yetenekli' insanlar, beceriler birdenbire ortaya çıkmış gibi görünse de, genellikle uzun bir süre boyunca çok çalıştılar.

Birisi genç yaşta son derece yetenekli olarak görüldüğünde, ebeveynlerinin veya deneyimli bir koçun rehberliğinde neredeyse her zaman çok fazla pratik yapmıştır. Hatta bazı ebeveynler, yetenekli ve yetenekli çocuklarıyla dünyayı etkilemek istedikleri için bunu saklamaya bile çalışabilirler.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kasıtlı uygulama

En iyi performans gösterenlerle yapılan araştırmalarda, en yüksek seviyelere ulaşanların aynı zamanda en çok pratik yaptıkları neredeyse evrensel olarak bulunur. Ancak önemli olan herhangi bir uygulama türü değildir. Fark yaratan, zahmetli ve odaklanmış kaliteli uygulama miktarıdır. Daima gelişmeyi hedeflemek ve daha önce yapamadığınız şeyleri yapmaya çalışmak. Bu tür uygulamaya kasıtlı uygulama denir.

Ericsson, kemancılar üzerine yaptığı dönüm noktası niteliğindeki bir çalışmada, kaderi dünya çapında solist olmak olanlar, iyi orkestra kemancıları ve müzik öğretmenleri olmak üzere çoğu ölçü üzerinde dikkate değer bir fark bulamadı. Ancak büyük bir fark vardı - ciddi pratiklere ayırdıkları saat sayısı.

Birinci sınıf solistlerin erken yaşlardan itibaren daha yetenekli ve daha gelişmiş bir müzik yeteneğine sahip olduğu kabul edildi. Ancak, rakiplerinden çok daha fazla pratik yaptıkları bulundu, bu da birçok beceri farkını açıklıyor.

20 yaşına gelindiğinde, en iyi kemancılar grubu 10.000 saat, iyi kemancılar 8.000 saat, müzik öğretmenleri ise yaklaşık 4.000 saat çalışmıştı. Bu çok büyük bir fark. En mükemmel sanatçılar binlerce saati daha ayırmıştı. Ericsson'un çalışmasında, çok fazla pratik yapmadan usta bir kemancı olan kimseyi bulamadılar. Performanstaki farklılıklar, çoğunlukla kaliteli uygulamaya ayırdığınız saat sayısına bağlı görünmektedir.[1]

Kaynaklar

  1. E. Hamre. Does Talent Exist Or Is It All Hard Work? - Skillup Ed - Medium. (11 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 26 Mart 2023. Alındığı Yer: Medium | Arşiv Bağlantısı
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close