Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

"Kütlesi olan bir varlık ışık hızına çıkamaz" bu cümleye göre gidersek ve evrenin bir kütlesi varsa, evren nasıl ışıktan daha hızlı genişleyebiliyor ?

Evrenin kütlesi baktığım kadarıyla 10 üzeri 50 ton diye geçiyor. Kütlesi olan bir şey ışık hızına çıkamaz ise, evren nasıl ışıktan daha hızlı bir şekilde genişleyebiliyor.
486 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mutlu Çatık
Mutlu Çatık
33K UP
1. Nesil Yazar

İlk olarak şunu belirtmemde fayda var: Genişleyen şey evrenin kendisi değil, genişleyen şey uzay-zaman dokusu.

Şu anda evren, 1 megaparsek (3.26 milyon ışık yılı) mesafe başına saniyede 68 km hızla genişliyor. Yani bizden 3.26 milyon ışık yılı uzaktaki bir nesne, saniyede 68 km hızla uzaklaşıyor. Mesafe arttıkça, genişleme hızı (uzaktaki cisimlerin bizden uzaklaşma hızı) da doğru orantılı bir şekilde artıyor:

  • 3 260 000 ışık yılı mesafe için saniyede: 68 km,
  • 6 520 000 ışık yılı mesafe için saniyede: 136 km,
  • 9 780 000 ışık yılı mesafe için saniyede: 204 km hızla cisimler bizden uzaklaşıyor.

Evrenin "gözleyebildiğimiz" kısmında, görebildiğimiz en uzak mesafe bizden 13.820.000.000 ışık yılıdır. Genişleme hızını, bu mesafe için hesaplayacak olursanız bulacağınız sonuç: saniyede 288 270 km olacaktır. Ki bu hız, ışık hızının %96,28'ine karşılık geliyor. Yani en uzak yerlerde bile evren, ışık hızından daha hızlı genişlemiyor. Fakat şu gerçek unutulmamalıdır: evren ivmelenerek (giderek artan bir hızda) genişliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi, esnek bir kumaş parçasının kenarlarında duran ve o kumaşı çeken bir grup insan düşünün. Geriye doğru yürüyebildiklerini ve aynı hızda çekilebildiklerini varsayalım. Siz, ortada dururken, "evreninizin" genişlediğini doğru bir şekilde gözlemlersiniz: bu kumaş üzerine yerleştirilen herhangi bir nesne yavaşça sizden uzaklaşacaktır. Esnek şeyler esnek olduğundan, size en yakın kumaş üzerindeki nesneler bir miktar hızla uzaklaşıyor gibi görünecek, ancak daha uzaktaki nesneler daha hızlı hareket ediyor gibi görünecektir. Çekme işlemini yapan insanlar sabit bit hızda hareket etseler de, görünen gerilme, mesafe ile değişir. Evren de buna benzer bir şekilde genişliyor.

Özel görelilikte hiçbir şeyin ışıktan daha hızlı hareket edemeyeceği doğrudur. Ancak özel görelilik, yerel bir fizik yasası. Zaten adı üstünde; "özel". Başta söylediğim genişleyen şeyin evrenin kendisi değil de uzay-zamanın dokusu olmasını anlamak için gözleyebildiğimiz evrenin uç sınırlarını düşünmeliyiz. Ki bu alan, özel göreliliğin değil, genel göreliliğin alanı. Genel göreliliğe göre, evrenin aşırı uzak bölgeleri bizden ışık hızından daha yavaş bir hızda uzaklaşmak zorunda değil, o cisimler çok uzakta kaldığı sürece bizden istediği hızda uzaklaşabilir.

245 görüntülenme

Kaynaklar

  1. P. Sutter. How Can The Universe Expand Faster Than The Speed Of Light?. (2 Temmuz 2016). Alındığı Tarih: 5 Mart 2022. Alındığı Yer: Space.com | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close