Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

"Kuşların V şeklinde uçması için yaratıcının bu bilgiyi kuşlara anlatması gerekiyor." argümanına nasıl cevap verilir?

Birisiyle din hakkında konuşurken bana kuşlardaki V düzeninden bahsetti ve "Yukarıda anlattığım V düzenini bir kuşun kendi başına bulması ve diğerlerinin öğrenmesi imkansız. Bi yaratıcının onlara anlatması gerek bu durumda." Bu argümanı bilimsel olarak çürütebilir miyiz?
445 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
İlhan Taşlı
Egzistansiyalist

Kuşların "V" harfinden veya düzeninden haberi yok. Kuşlar, daha az hava direncine maruz kalmak ve öndeki kuşun yukarı yönlü yarattığı hava hareketinden faydalanmak için diğerinin çaprazına doğru diziliyor. En önde uçan kuş yorulunca bir arkadakine sırasını devrediyor. Biz de aşağıdan yukarı bakınca "v" harfini görüyoruz. [1]

Bisiklet yarışında da benzer bir düzen görürsünüz, yarışçılar maraton esnasında hava direncini azaltmak için birbirlerinin arkasına dizilir, yorulan bisikletçi rakibi olmasına rağmen arkadan gelen ile yer değiştirir. Tabi son düzlükte rekabet devreye girer :).

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Bilim Genc. Kuş Sürüleri Neden “V” Şekli Oluşturarak Uçar? | Tübitak Bilim Genç. Alındığı Tarih: 12 Haziran 2023. Alındığı Yer: Bilim Genc | Arşiv Bağlantısı
5
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

Dindar ve hayata inanç odaklı bakan insanlarla bilimsel gerçekleri, hatta sadece gerçekleri konuşmak zordur. Çünkü hayata inanç odaklı bakmak, çok farklı ve kendine has bir yaşam ve bakış tarzı ortaya çıkarır. Sadece din açısından değil, burçlara inananları da düşünürsek aynı şeyin geçerli olduğunu görürüz.

Bunun üzerine sayısız şey söylenebilir ama sadece şu noktaya dikkat çekmek gerekli: İnanç odaklı insanlar bir yaratıcıya ya da evrende bir düzen olduğuna inanırlar ama bunu gerçek zannederler. İnancın, gerçekler apaçık olmadığına hissedilen bir duygu olduğunu yani eğer bir şeyin gerçekliğini biliyor isek inancın gerekli olmadığını fark etmezler. Herhangi bir şeye inanmakta sorun yok, inanılan şeyin varlığından emin olmakta ve fiziksel gerçekleri o var olduğuna inanılan olguya göre düzenlemekte sorun var.

Tüm Reklamları Kapat

Allah'ın varlığına inanabilirsin ama kuşları V şeklinde uçuran Allah dersen ve ben kuşların başka bir sebeple o şekilde uçtuğunu gösterirsem Allah'a gerek kalmaz. Nitekim tüm Dünya'da insanların ulu yaratıcıya inanma oranı düşüyor. Avrupa'da, gelişmiş ülkelerde zaten artık inananların sayısı azınlığa düştü. Böyle giderse yakın zamanda gelişmiş dünyada inanan ve dindar kişi sayısı daha da azalacak diyebiliriz.

İnsanı Allah yarattı, evrim keşfedildi, dendi ki demek ki Allah yaratmamış. Bu sefer de inananlar, evrimi Allah yarattı dedi. Ya arkadaş, başından "Allah evrimi yarattı" deseydiniz ya... Ama ne ilginç, inananlar da evrimden haberdar değillerdi. E nedenle Allah'ın Adem'i çamurdan, Havva'yı onun kaburgasından yarattığı öyküsünü hızlıca terk edip evrimi Allah'ın yarattığını iddia etmeye başladılar. 200 yıl sonra, insanlar sanal alemde yaşamaya başladıklarında da muhtemelen 1'leri ve 0'ları, devreleri, elektriği Allah yarattı diyecekler.

Tüm Reklamları Kapat

Böyle bir sohbette, karşınızdaki kişiye şu soruyu yöneltmenizi öneririm: Allah'ın varlığına kuşların uçuş biçimini örnek veriyor ise ve siz, o uçuş biçiminin başka bir sebepten kaynaklandığını ispatlar iseniz o kişi "Haa öyle mi? Tamam, Allah yokmuş" diyecek mi? Elbette hayır. O zaman o sohbet anlamsızdır. Bunların hiç biri ne Allah'ın varlığına kanıttır ne de yokluğuna. Allah'ın varlığı kanıtlanamaz, ona inanmak kanıt gerektirmez, Allah'ın varlığını iddia etmek için kuşların uçuş biçimini dikkate alan biri, Allah'ı da inanmanın ne olduğunu da anlamamıştır. O inanmıyordur aslında. Çünkü kanıt, ipucu arıyor demektir. Ortada tek bir kanıt ya da gösterge olmasa da ona inanmaktır esas olan.

Özetle... İnancına kanıt aramak gereksiz ve aslında o inancın hayli zayıf olduğunu gösteren bir şey. Umarım inananlar bunu fark ederler.

4
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Dr Future
Dr Future
6K UP
Bioloji Meraklısı , Aktif Araştırmacı

Kuşlar genellikle göç sırasında V şeklinde uçarlar ve bu davranışın birkaç nedeni vardır. Bu davranış, aerodinamik verimlilik, iletişim ve navigasyon gibi faktörlerden kaynaklanır.

Bir kuş kanat çırptığında, arkasında hava türbülansı oluşur ve bu türbülans enerji tüketimini artırır. Kuşlar, V şeklinde uçarak önlerindeki kuşun yarattığı yukarı doğru hava akımından faydalanırlar. Bu yukarı doğru hava akımı, kuşların enerji tasarrufu yapmasına yardımcı olur ve uçuş maliyetlerini %20-30 oranında azaltır.

Tüm Reklamları Kapat

Kuşların V şeklinde uçmasının bir diğer nedeni de iletişimdir. Sürü halinde uçmak zor olabilir çünkü kuşlar çarpışmaları önlemek için sürekli olarak uçuş yollarını ayarlamalıdırlar. V şeklinde uçarak, kuşlar önlerinde ve yanlarında uçan kuşların net bir görüş hattına sahip olur ve bu iletişimlerini daha etkili hale getirir.

Son olarak, kuşlar V şeklinde uçarak navigasyon işlemlerini daha etkili hale getirirler. Göç ederken, kuşlar binlerce mil boyunca tanıdık olmayan bir arazi üzerinde uçarlar. V şeklinde uçarak, kuşlar güneşin konumunu ve dünyanın manyetik alanını navigasyon için kullanabilirler. V şeklinde uçan kuş grubundaki önde uçan kuşlar, diğer kuşların takip ettiği en tecrübeli navigatörlerdir.

Kuşların V şeklinde uçması, doğal bir davranıştır ve kuşların göç sırasında enerji tasarrufu yapmalarına, iletişimlerini daha etkili hale getirmelerine ve navigasyon işlemlerini daha iyi yapmalarına yardımcı olur. Bu davranış, kuşların doğal olarak keşfettiği bir davranıştır ve din veya inançlarla bir ilgisi yoktur.

Kaynaklar

  1. B. Jacques. The Flight Of Birds - Encyclopedia Of The Environment. (21 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 12 Haziran 2023. Alındığı Yer: Encyclopedia of the Environment | Arşiv Bağlantısı
0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Edward Teller, Hocası Oppenheimer'ı Neden Sattı?
Edward Teller, Hocası Oppenheimer'ı Neden Sattı?
Evinizde Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (CERN) İnşa Edin!
Evinizde Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (CERN) İnşa Edin!
Aynalar, Kuantum Evrene Açılan Bir Portal mı?
Aynalar, Kuantum Evrene Açılan Bir Portal mı?
BEST OF EVRİM AĞACI SHORTS 2022 🎉
BEST OF EVRİM AĞACI SHORTS 2022 🎉
Şeker İnsanı Hiperaktif Yapar mı?
Şeker İnsanı Hiperaktif Yapar mı?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close