Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

"karamadde" görünseydi rengi ne olurdu? "Karamadde" kavramındaki kara gerçek mi yoksa mecaz mı?

Varlığı konusunda bu kadar bilinmezi barındıranın önce isminden başlamak gerekir,sanırım.
182 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Bilinen evrenin yaklaşık olarak, %72 sini kara enerji, %23 ünü de kara madde oluşturmaktadır bilindiği kadarıyla. (Fizik evren yani bildiğimiz atom temelli madde %4.6 kadardır.) Kara madde, bilinen madde ile hatta elektromanyetik dalgalarla dahi etkileşime girmeyen, varlığı sadece diğer maddeler üzerindeki kütle çekimsel etkisi ile belirlenebilen ŞEYdir. ( Normal maddenin yerçekimi, yıldızları toplayarak galaksiler halinde bir araya getirecek kadar güçlü değil. Kısacası everende karanlık maddenin etkisi olmasaydı yıldızlar dört bir yana savrulacak ve milyarlarca yıldız içeren galaksiler asla oluşmayacaktı) Aynen maddeye kütlesini veren higgs bozonunun teorik olarak biliniyor, ancak kanıtlanamıyor olması gibi, karanlık maddeyi de direkt olarak gözlemleyemiyoruz, tespit etmenin farklı yolları zamanla bulunmuş durumda. Bunun yanında gaz bulutu, antimadde, karadelik olmadığını net biçimde anlamış bulunmaktayız.

İşte madde ile kesinlikle doğrudan etkileşime girmiyor olmasından dolayı karanlık madde ismini almıştır. Işığın spekturumunun hiçbir alanı ile kesinlikle etkileşime girmediği için, yani ışığın hiçbir spektrumunu yansıtmadığı için -karanlık-tır. Bu nedenle görülebilir olsaydı önermesi, yapısal olarak geçersiz kalmakta. Araştırmalar belli düzeyde sonuç alrısa farklı yöntemlerle yapay olarak ya da niteliksel özellikleri üzerinden renk atfı yapılabilir. Ancak şimdilik gizemli olma konusunda iddiasını sürdürmekte.

Kütleçekimden pek etkilenmediği için evrene seyrek biçimde dağılmıştır. Galaksileri sararak görünmez bir elek gibi davranmakta (madde aylası), galaksilerin ağırlıklarını artırarak, diğer galaksilerin artan kütleçekim etkisine girmesine ve böylece galaksi kümelerinin oluşmasına neden olmakta. Ayrıca galaksilerdeki yıldızlar, karanlık maddenin oluşturduğu -elek- görünmez duvardan etkilenmeden geçiyor, ancak gaz bulutlarının büyük kısmı bu duvarı aşamamakta. Böylece galaksiden ayrılmakta.

Tüm Reklamları Kapat

109 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close