Dünya üzerinde "kadın" - "erkek" cinsiyeti oranı neden birbirine çok yakın? Mesela;türkiye'de yaklaşık olarak % 51 kadın, % 49 kadar da erkek insan var. Mesela, bu oran neden % 10 - % 90 değil. Sperm ve yumurta bunu ayarlıyor olamaz.6 tane evladının hepsi erkek yada 6 evladı da kadın olan aileler biliyorum. Sonuç;bu ahengin sırrı nedir?
Cinsiyet oranı, antropoloji ve demografi bilimlerinde erkek ve dişilerin toplam nüfus içindeki oranıdır. İnsan ve diğer canlılar için geçerli olmakla birlikte, daha çok insanlarla ilgili cinsiyet oranları üzerinde çalışılmaktadır.
Çoğu diğer türler gibi, insanlarda da cinsiyet oranı yaklaşık olarak bire birdir. Bilim dünyasında tartışma konusu olmasına rağmen, yaygın görüşe göre doğumdaki cinsiyet oranının 100 kız 107 erkek olduğu kabul edilir.[2] Tüm dünya nüfusu içinde 100 kadına 101 erkek düşer.[3] Kullanılan tanıma bağlı olarak, canlı doğumdaki interseks (interseksüel) oranı %0,1 ve %1,7 arasındadır.
X kromozomu, iki eşey kromozomundan biridir.
Bütün insanlarda birisi mutlaka bulunurken, kadınlarda "46, XX"; erkeklerde "46, XY" normal karyotip olarak bilinir.
Eşey kromozomları insanlarda bulunan 23 homolog çiftin biridir. X kromozomu, 153 milyondan fazla baz taşır. Kadın hücrelerindeki toplam DNA'nın yaklaşık %5'ini, erkek hücrelerindeki toplam DNA'nın %2,5'ini içerir. Her insan normalde eşey kromozomlarından ikisini bulundurur. Kadınlar X kromozomuyla birlikte X'ten bir tane daha taşırlarken (46, XX), erkekler, X'in yanında Y kromozomunu (46, XY) bulundururlar.Erkekten gelen kromozomun cinsiyet üzerinde belirleyici etken olup döllenme olayı sonucu %50 erkek(XY) %50 dişi(XX) birey meydana gelme olasılığı erkek ve dişi birey sayıları arasındaki yakınlığı sağlar .
Bir kadının yumurtası ( 22+X) dölleneceği zaman bu yumurtaya erkek sperm ( 22+Y) ya da dişi sperm ( 22+X) girme ihtimalleri %50 ihtimalle birbirine eşittir. Örneğin bir ailenin ilk bebeklerinin kız olma ihtimali %50' dir. Aynı şekilde ikinci doğacak bebeğin de kız olma ihtimali %50' dir. Bu olaylar bağımsız olaylardır ve bağımsız olaylar gerçekleşirken birbirlerinin sonuçlarını etkilemez. ( Bir ailede 8 kız çocuğu olsa dahi 9. bebeğin kız olma ihtimali yine %50' dir. Aynı şekilde erkek olma ihtimali de %50' dir.)
Örnek sayısı ne kadar artarsa sonucun güvenirliği de o derece artacaktır. Bu durum için örneklemi aileden alıp bütün dünya için yorumlarsak; her iki cinsiyet için oranlar eşit olduğu için sonuçlarında neredeyse eşit olması gerekmektedir.
Aslında dünyaya gelen her 100 kız çocuğuna 106 erkek düşüyor. Bu da yaklaşık olarak 10,000,000 sayıda denebilir. Yani her ülkede erkek çocuk doğma ihtimali kız çocuklardan daha fazla. Yaratılıştan gelen bu eşitsizlik doğa ananın kanunu.
Tabi bunun altında sosyolojik nedenlerde var. Cinsiyeti erkek olan birirnin cinsiyeti kız olan başka bir bireye kıyasla ana rahminden çıktıktan sonra ölmesi daha fazla. Mücadele vverlen hastalıklar, şiddet eğilimi ve yaşamda alınan riskler erkekerde daha fazla. Bireylerin yaşı ilerledikçe erkeklerde ölme daha fazla gerçekleşiyor ve sayı eşitleniyor. Kısacası erkelerde yaşamda kalma oranı daha düşük olduğu için bu oran eşitleniyor.
Konunun dinsel açıdan açıklamasına bakarsak: Allahın dünyayı belirli bir düzen içerisinde yarattığı, bu oranın 1/2 olması sonucu erkek ie kadınların sayısının eşitlenmesini sağlamasıdır. Böylece toplumda görülen etkileşim sorunlarının ve farklılıklarının sağlanmasıdır.