Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
7

Kadın-erkek sayısı neden birbirine yakın?

Dünya üzerinde "kadın" - "erkek" cinsiyeti oranı neden birbirine çok yakın? mesela;Türkiye'de yaklaşık olarak % 51 kadın, % 49 kadar da erkek insan var.Mesela, bu oran neden % 10 - % 90 değil.Sperm ve yumurta bunu ayarlıyor olamaz.6 tane evladının hepsi erkek yada 6 evladı da kadın olan aileler biliyorum. Sonuç;bu ahengin sırrı nedir?
10,113 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
V For Vendetta
V For Vendetta
1,980 UP
Okur

Cinsiyet oranı, antropoloji ve demografi bilimlerinde erkek ve dişilerin toplam nüfus içindeki oranıdır. İnsan ve diğer canlılar için geçerli olmakla birlikte, daha çok insanlarla ilgili cinsiyet oranları üzerinde çalışılmaktadır.

Çoğu diğer türler gibi, insanlarda da cinsiyet oranı yaklaşık olarak bire birdir. Bilim dünyasında tartışma konusu olmasına rağmen, yaygın görüşe göre doğumdaki cinsiyet oranının 100 kız 107 erkek olduğu kabul edilir.[2] Tüm dünya nüfusu içinde 100 kadına 101 erkek düşer.[3] Kullanılan tanıma bağlı olarak, canlı doğumdaki interseks (interseksüel) oranı %0,1 ve %1,7 arasındadır.

Tüm Reklamları Kapat

X kromozomu, iki eşey kromozomundan biridir.

Bütün insanlarda birisi mutlaka bulunurken, kadınlarda "46, XX"; erkeklerde "46, XY" normal karyotip olarak bilinir.

Eşey kromozomları insanlarda bulunan 23 homolog çiftin biridir. X kromozomu, 153 milyondan fazla baz taşır. Kadın hücrelerindeki toplam DNA'nın yaklaşık %5'ini, erkek hücrelerindeki toplam DNA'nın %2,5'ini içerir. Her insan normalde eşey kromozomlarından ikisini bulundurur. Kadınlar X kromozomuyla birlikte X'ten bir tane daha taşırlarken (46, XX), erkekler, X'in yanında Y kromozomunu (46, XY) bulundururlar.Erkekten gelen kromozomun cinsiyet üzerinde belirleyici etken olup döllenme olayı sonucu %50 erkek(XY) %50 dişi(XX) birey meydana gelme olasılığı erkek ve dişi birey sayıları arasındaki yakınlığı sağlar .

1,569 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Cinsiyet Oranı Wikipedia. (31 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 31 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. X Kromozomu Wikipedia. (31 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 31 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
8
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Haluk YURTÖREN
Haluk YURTÖREN
1,144 UP
Öğrenici

Bir kadının yumurtası ( 22+X) dölleneceği zaman bu yumurtaya erkek sperm ( 22+Y) ya da dişi sperm ( 22+X) girme ihtimalleri %50 ihtimalle birbirine eşittir. Örneğin bir ailenin ilk bebeklerinin kız olma ihtimali %50' dir. Aynı şekilde ikinci doğacak bebeğin de kız olma ihtimali %50' dir. Bu olaylar bağımsız olaylardır ve bağımsız olaylar gerçekleşirken birbirlerinin sonuçlarını etkilemez. ( Bir ailede 8 kız çocuğu olsa dahi 9. bebeğin kız olma ihtimali yine %50' dir. Aynı şekilde erkek olma ihtimali de %50' dir.)

Örnek sayısı ne kadar artarsa sonucun güvenirliği de o derece artacaktır. Bu durum için örneklemi aileden alıp bütün dünya için yorumlarsak; her iki cinsiyet için oranlar eşit olduğu için sonuçlarında neredeyse eşit olması gerekmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

831 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Ankara. Edu ( Istatistik). (2 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 2 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Fettah Yalçın
Bilgin

Aslında dünyaya gelen her 100 kız çocuğuna 106 erkek düşüyor. Bu da yaklaşık olarak 10,000,000 sayıda denebilir. Yani her ülkede erkek çocuk doğma ihtimali kız çocuklardan daha fazla. Yaratılıştan gelen bu eşitsizlik doğa ananın kanunu.

Tabi bunun altında sosyolojik nedenlerde var. Cinsiyeti erkek olan birirnin cinsiyeti kız olan başka bir bireye kıyasla ana rahminden çıktıktan sonra ölmesi daha fazla. Mücadele vverlen hastalıklar, şiddet eğilimi ve yaşamda alınan riskler erkekerde daha fazla. Bireylerin yaşı ilerledikçe erkeklerde ölme daha fazla gerçekleşiyor ve sayı eşitleniyor. Kısacası erkelerde yaşamda kalma oranı daha düşük olduğu için bu oran eşitleniyor.

Tüm Reklamları Kapat

Konunun dinsel açıdan açıklamasına bakarsak: Allahın dünyayı belirli bir düzen içerisinde yarattığı, bu oranın 1/2 olması sonucu erkek ie kadınların sayısının eşitlenmesini sağlamasıdır. Böylece toplumda görülen etkileşim sorunlarının ve farklılıklarının sağlanmasıdır.

878 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kadın Ve Erkek Oranları. (31 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 31 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
"Güneş Tanrıçası": Var Olmaması Gereken Bir Parçacık Daha Keşfedildi!
Meksikalı Uzaylılar Gerçek mi?
Meksikalı Uzaylılar Gerçek mi?
Bir Odaya Neden Girdiğinizi Neden Unutuyorsunuz?
Bir Odaya Neden Girdiğinizi Neden Unutuyorsunuz?
Hazırlıklı Olmak Depremin Sonucunu Gerçekten Değiştirir mi?
Hazırlıklı Olmak Depremin Sonucunu Gerçekten Değiştirir mi?
Cinayetin Bilimi: Canavar Komşum Nasıl Yakalandı?
Cinayetin Bilimi: Canavar Komşum Nasıl Yakalandı?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close