Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Artun Kanıt
Artun Kanıt
1,883 UP
Üye
2

"Hormonlu Tavuk" kavramındaki hormonlar ne tür hormonlardır ve tavuklarda ne gibi bir gelişime sebep olur ?

Bu hormonlar gerçekten basında lanse edildiği gibi sağlığa oldukça zararlı mı ve yaygın mı ? Eğer böyle ise bu hormonların yaptıklarını çeşitli seçilim baskıları ile elde edilmesi mümkün değil midir ?
5,568 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Tavukların öncülleri Malezya ve Hindistan dolaylarında ormanlarda evcilleştirilmemiş sülüngillerden bazı uçucu kuşlar. Yerel halk bunları tutsak edip çiftleştirerek ilk tavuk ırklarını elde ediyor. Zamanla gemi ticareti vasıtasıyla Dünya'nın çeşitli bölgelerine yayılıyorlar. Insanlar iyi yumurta verenleri iyi yumurta verenlerle, ya da iyi et yapanları iyi et yapanlarla çiftleştirerek bunların verim yönünden seçilimini sağlıyor. 2. Dünya savaşı sonrasında azalan nüfus ve işgücüne karşı, ihtiyaç olan proteini efektif üretme yolu olarak bu endüstriyel tavukçuluk doğmaya başlıyor. 1960'ı yıllarda Amerika'da az sayıda kişiyle döndürülebilen, çok sayıda tavuğun yetiştirilebileceği, fazla hastalık bulaşmasın, kayıp olmasın diye kapalı sistemler oluşturuluyor. O zamanlarda hayvan refahı ile ilgili kanunlar veya bir talep de henüz yok zaten. Iş bir fabrika gibi işlemeye başlıyor ve nasıl daha çok yumurta, nasıl daha çok et üretebilirim mantığıyla et verimi veya yumurta yönünde çaprazlamalarla yeni yeni hatlar seçiliyor. Bunların genetiğiyle oynanmış diyemeyiz, bir gen mühendisliği yok ama sürekli yapay seçilim ve çaprazlamalar yoluyla normalde doğada olmayan sadece bu özel yaşam koşullarına adapte olmuş tavuklar yetiştiriliyor.

Günümüzde ortalama 40 gün içinde kesim yaşına gelen etlik piliçler bu 50 yılı aşkın nesiller boyu süren çalışmanın ürünü. Bunu hormonlu diye özetliyorlar ama ilk adım çaprazlamayla yapay seçilim.

Tüm Reklamları Kapat

Endüstriyel tavuk yetiştiriciliğinde yan sanayi olarak yem gelişiyor. Buğday ve mısırla başlayan ve bugün daha çok soyaya dönen yem hammadesine işleri hızlandırmak için vitamin, mineral katkısı, bazı amino asitler zamanla da artan sayıda supplement denilen maddeler ekleniyor. Bunların en başında gelen fitaz. Fitaz geviş getirenlerin işkembesinde yer alan bakterilerin ürettiği bir enzim. Bu enzim tavuklarda veya biz insanlar gibi tek midelilerde üretilmiyor. Ama endüstriyel tavuk yetiştiriciliğinde tavuk yemlerine bu enzim supplement yani ilave olarak ekleniyor ki tavuklar verilen yemden maksimum faydalanabilsin. Kendi biyolojilerinde olmayan bu ek enzimle yemlenen tavuklar da normal yemlemeden kat be kat fazla beslenmiş oluyor.

Sorun şu ki ABD'de bu işleri düzenleyen FDA (Food and Drug Administration) antibiyotiğin içinde bulunduğu ilaç ve etkin maddeler için yasa ve düzenlemeler getirirken bu supplementler için bir test, regülasyon vs. aramıyor. Bugün ABD'de meyva suyu, sodanın içinde dahi vitamin ve supplement var, insan veya hayvan farketmiyor. Bu supplementlerin de tavukların hızlı gelişimi ve hormonal mekanizmalarında etkisi var.

Tüm Reklamları Kapat

Antibiyotik/ilaç uygulaması ise kanunlara tabi. Bunu veteriner hekim reçete yazabilir ve hekim üzerinden tedarik edilir. Yani ya hastalık tanısı veya salgın riski olduğunda veteriner antibiyotik verebilir bu yasal olarak böyle, yasa dışı uygulamaları da olabiliyor tabi.

Yani yetiştiricinin hormon, antibiyotik verdim dediği aslında o supplement. Antibiyotik ancak salgın durumunda veterinerin vereceği şey. Veterinerler de bunu sık uygulamak zorunda kalabiliyor. 1000, 5000 veya 10000 hayvanın aynı çatı altında olduğu durumlarda salgın hastalık riskini almak çok zor. Ekonomik kayıp çok yüksek olur ve baskı yüksek. Bu yüzden antibiyotik tercihi sık olabiuor. yoğun antibiyotik kullanımı da bakterilerin antibiyotiğe direncini arttırıyor ve biz insanlar için büyük bir tehlike oluşturuyor.

733 görüntülenme

Kaynaklar

  1. C. Haris. Tavuk Beslenmedinde Fitazın Yem Ilavesi Olarak Etkisi. (15 Şubat 2008). Alındığı Tarih: 27 Kasım 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close