Evren sonlu mu, sonsuz mu? Bu sorunun aslında net bir cevabı yok. En azından bu güne kadar öğrendiklerim, Evren'in sonsuz olduğuna beni ikna etmedi. Kaynak kısmına güzel bir yazı ekledim. Görüşlerimle birebir uyuşan ve uyuşmayan yerler var. O yazıyı okumanızı tavsiye ederim, en azından uyuşmayan yerler için, siz de karşılaştırma yaparak fikir yürütebilirsiniz.
Evren, 13,8 milyar yıl önce, Büyük Patlama olarak adlandırdığımız bir tekillikten meydana geldi. Yani bir başlangıcı olduğundan eminiz, sonsuz bir geçmişten gelmiyor. Ve o günden bu yana kendi uzayı içerisinde genişliyor. Bu genişleme olayı biraz kafa karıştırıcı olabilir. Evren bir şeyin içine doğru mu genişliyor, yoksa içinde bulunduğu uzay genişlediği için mi genişliyor? Uzay genişliyorsa; Evren kapalı bir sistem demektir ve eğer başka evrenler var ise bunlarla etkileşime girmesi imkansız anlamına gelir. Genel görüş, Karanlık Enerji olarak tanımladığımız bir olgunun, Evreni, uzayı genişleterek, artan bir hızla genişlettiğidir.
Evren sonsuza dek Karanlık Enerji etkisi altında genişleyecekse, "sonsuzdur" diyebiliriz. Peki ortada madde ve enerji olmaz ise Karanlık Enerji neyi genişletecek?
Evrenin sonu ile ilgili kuramlar var. Bunların üzerinden kısaca geçelim.
Büyük Çöküş; Evren eninde sonunda kütle çekimine yenik düşecek, belli bir durağanlıktan sonra, kendi içine çökmeye başlayacak, tüm kütleler karadelikler tarafından yutulacak ve en son tek bir karadelik kaldığında Büyük Patlama öncesi var olduğunu düşündüğümüz bir tekillik haline ulaşacak. Bu görüşe göre Evren'in bir sonu var, yani sonsuz değil.
Büyük Donma (en beğendiğim kuram); Evren o denli genişleyecek ki, her şey bir ısı dengesine ulaşacak, entropi artışı bir noktada bitecek ve bu noktada ısı dengesi oluştuğundan, artık herhangi bir işten bahsedemeyeceğiz. Madde artık bildiğimiz madde olmaktan çıkmaya başlayacak, 101000000 yıl sonra (rakam daha yüksek olabilir, fikir vermesi için yazıldı) Evren'de hiç bir bilinen maddeden bahsedemeyeceğimiz bir noktaya ulaşacağız. 10 rakamının yanına bir milyon tane sıfır eklemek, bize sonsuzluk gibi geliyorsa, sonsuz olduğunu kabul edelim.
Büyük Parçalanma (Yırtılma); Karanlık Enerji'nin, genişleyen Evren'de boşlukları doldurduğunu ve sürekli ivmelenerek genişlemeye neden olduğundan bahsetmiştik. Peki, bu genişleme hızı, karanlık enerji yoğunluğunun arkasında kalırsa ne olacak? (Dalga sörfü yapan birisinin, dalganın önüne düşerek altında kalması gibi bir durum). Fikre göre, yaklaşık 22 milyar yıl sonra bu gerçekleşebilir, uzay-zaman dokusunun yırtılması, bilinen maddeyi parçalayarak yok edebilir. Bu görüşe göre de bir son var.
Vakum Bozunması; Çok detaya girmeden kısaca bahsedelim. Maddeye kütlesini sağlayan Higgs Bozonu ve bu bozonun barındırdığı Higgs Alanı, klasik fizikten bildiğimiz gibi, enerjinin, yüksek enerjiden, düşük enerjiye doğru yönelimi vardır. Higgs Alanı çok kararlı görünüyor, yani böyle bir eylemi yok. Ancak bu gelecekte de böyle olacak anlamına gelmez. Alanın enerjisi kaybetmesi demek, ortada sadece kütlesiz parçacıklar kalacak demektir. Yani gene bir son var.
Şimdi başa dönelim Evren sonsuz mu? Bu kuramların dışında, farklı bir kuram, Evren'in bir sonu olduğundan bahsetmiyorsa, belki de sonsuzdur diyebiliriz. Ancak, şimdiye kadar öğrendiğimiz, klasik fizik veya kuantum fiziği, hikayenin bir sonu olduğunu anlatıyor.[1]
Kaynaklar
- Kozan Demircan. Evren Neden Hem Sonlu Hem Sonsuzdur? » Kozan Demircan. (15 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 14 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Kozan Demircan | Arşiv Bağlantısı