Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ali Zengin
Ali Zengin
126K UP
Üye
1

"Başlık Parası" geleneğinin kökeni nedir, bu faaliyet kadınları birer nesne olarak görmek değil midir?

3,650 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Barış Barış
bilim meraklısı

Başlık parası veya benzer uygulamalar(bazı yerlerde süt parası şeklinde versiyonları var) ilkel tarım toplumlarında iş gücünün transfer bedelidir.

Yerleşik tarım toplumlarında erkeklere kadınlar da tarlada veya merada iş gücünün birer parçasıdır. Kadın da erkek gibi bu üretim alanlarında çalışır. Evlilik akdi gerçekleştiğinde kadın erkeğin evine transfer olduğundan baba evinde bir iş gücü kaybı yaşanır.

Tüm Reklamları Kapat

İşte bu kaybın temini için başlık parası veya ona benzer uygulamalar gelişmiş, ilkel koşullar için normal kabul edilecek bu durum, toplumlar geliştikçe doğal olarak eskimiş, kadına hoyrat davranan kültür ile birleşince haklı olarak tepki görür olmuştur.

Bunun modern versiyonunu spor dünyasındaki bonservis veya yetiştirme bedeli uygulamalarında bulabilirsiniz. Örneğin futbolda Bosman Kuralları'nın konmuş olması bonservis sisteminin futbolcuyu köle yapmasını engellemekti.

494 görüntülenme

Kaynaklar

  1. B.Keleş. (2017). Https://Dergipark.org.tr/Tr/Pub/Tda/Issue/60085/870026. Türk Dünyası Araştırmaları, sf: 159-170. | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Göktuğ Çağlar
Kimyagerim, Felsefe ve Bilim Yakın Dostlarımdır

Medeniyetin gelişmediği ve kas gücüne dayalı bir çarkın döndüğü,sosyal hak ve özgürlüklerin olmadığı ilksel toplumlarda, kas gücü erkekte olduğundan egemenlik hep erkekte olmuştur. Tabi bunu hemen kötü düşünmemek gerekir ,çünkü o çağda kas gücü mecburdur ,çağın gereksinimi odur. Aile ve toplumda erkeğe daha çok görev düşmektedir, erkek ekonomik geçim ve güvenlik demektir. Bu yüzden ilksel toplumlardan bu yana kadın ikinci plandadır ve nesne gibi görülmektedir. Bugün bile hala anadoluda ve doğuda kız "almak" ya da kız vermek söylemi kullanılmaktadır. Alınan ya da verilen şeyler nesnelerdir kişiler alınmaz ya da verilmezler. Eski toplumlarda dönem bunu gerektirse de, günümüzde hala bu faaliyetin gerçekleşmesi benim gözümde "medeniyetsizlik" ve "kadını değersizleştirmedir". Şunu da söylemeden edemeyeceğim ; şayet M.K.ATATÜRK olmasaydı kadına olan bu değersiz bakış hala devam edecekti.

321 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ankara üniversitesi. İlkel Toplumlarda Başlık Parası Geleneği. (18 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 18 Eylül 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close