Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 10 Haziran 2021
1

"Ayıp" kavramı nasıl ortaya çıktı?

yani insanlar neden müstehcen yerlerini kapatma ihitiyacı duydu , bu tür giyinme alışkanlıkları ilk nasıl ortaya çıktı.
342 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
C. Caner Telimenli
Popüler Bilim Yazarı 13 Haziran 2021

Bunun hakkında kesin bir şey söylemek zor, çünkü davranışlar arkalarında herhangi bir kalıcı iz bırakmıyor. Bu da tarihteki gelişimlerini takip etmeyi zorlaştırıyor. Ancak tahminlerde bulunmak mümkün.

Öncelikle ayıp kavramının etik ile ilişkili olduğunu ve evrensel etik diye bir şey olmadığını bilmek lazım. Kısaca belli şartlar altında yaşayan değişik gruplar arasında en temel ahlaki kavramlar arasında bile fark olabilir. Bu tamamen yaşam koşulları ile ilişkili bir durumdur. Koşullar iyileştikçe hak ve özgürlükler artar, zorlaştıkça azalır.

İkincisi ise ayıp yerleri örtme ihtiyacı tamamen etik ile ilişkili de olmayabilir, iklim koşullarının etkisini göz ardı etmek doğru olmaz. Yani "Soğuk" giyinmemize sebep olmuş asıl etken olabilir, ayıp kavramı ondan sonra gelişmiş olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ama gene de iklimi göz ardı edersek, vücudun belli bölgelerinin örtülmesi durumu zorlu zamanlarda eş bulamayan erkeklerin dişiler üzerinde yarattığı baskıdan dolayı oluşmuş olabilir. Zorlu şartlar altında yaşayan bireyler sırf cinsellik değil her konuda risk almaya daha eğimli olur. Suç işleme baskısı altında olan biri için ise kışkırtıcı unsurlar tetikleyici olabilir. Bu durumda bu kışkırtıcı unsurları göz önünden kaldırmak mantıklı olur. Örneğin gelir düzeyi düşük bir çevrede üzerinde göstere göstere yüklü para taşımak mantıklı olmaz. Burada "parayı taşıyanın ne suçu var" denebilir, ancak bu tartışma kısa dönemde o suçun gerçekleşme ihtimalini azaltmayacağı gibi suç bir kere işlendikten sonra kaybı geri de getirmez. O yüzden aynı şekilde örtünme kavramı da durum kötüleştikçe pratik bir önlem olarak öne çıkmış olmalı.

Önceden de dediğim gibi bunların birer tahmin olduğunu unutmamak lazım, burada dinler gibi sosyolojik etkenleri kanıt yokluğundan işin içine hiç katmadık. Olay çok farklı bir şekilde gelişmiş de olabilir.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close