Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
İzel Özel
İzel Özel
1,382 UP
Üye
0

Q=m.c.T mi yoksa Q=m.L mi kullanacağımı nereden bileceğim?

Hoca derste ısı sıcaklık grafiklerinden sorular çözdü ama hiçbir şey anlamadım. Şimdi ısı sıcaklıkta soru çözerken neyi ne zaman kullanacağım?
13,661 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Sadık Berk Evren
lise 9. sınıf öğrencisiyim

Q=m.c.ΔT bir maddenin belirli bir ısı aldığında sıcaklığının ne kadar arttığını bulmamızı sağlayan bir formüldür. Bu formül ile bir maddeyi X dereceye getirmek için ne kadar ısı verilmesi gerektiğini bulabilirsiniz. Q=m.L ise erime ve buharlaşma gibi hal değişimi durumlarında kullanılan formüldür. Sıcaklık-zaman grafiğinde maddenin sıcaklığı artıyorsa Q=m.c.ΔT formülü ile ne kadar ısı verilmesi gerektiğini bulursun. Eğer sıcaklık sabit kalıyorsa -demek ki madde hal değiştiriyor- Q=m.L formülü ile hal değişimi için gereken ısıyı tespit edersin.

Örnek vermek gerekirse -20 °C sıcaklığındaki 50 gram buzun sıcaklığını 10 °C arttırmak isterseniz şu işlemi yaparsınız:

Q=m.c.ΔT formülünden Q=50.1.10=500 joule

Tüm Reklamları Kapat

Yani 50 gram buzumuzu -20 °C'deyken 10 °C arttırıp -10 °C'ye getirmek için buza 500 joule ısı vermeniz gerekir.

Eğer buzu eritip 30 °C'ye kadar çıkarmak isterseniz şu işlemi yaparsınız:

Önce -20 °C'deki buzun sıcaklığını 20 °C arttırıp 0 °C'ye getirmeniz gerek:

Q=50.1.20=1000 joule

Tüm Reklamları Kapat

Buza 1000 joule ısı verdiniz ve 0 °C'ye getirdiniz. Buz bu sıcaklıkta erimeye başlayacaktır. Hal değişimlerinde verilen tüm ısı hal değişiminde kullanılır. Burada da Q=m.L formülü devreye girer:

Q=50.80=4000 joule

Buzun erime ısısı, yani formüldeki L, 80 cal/g olduğundan buz kütlesiyle erime ısısını çarparak buzu eritmeniz için de 4000 joule gerektiğini gördük.

Artık buzumuz eridi ve su oldu. 0 °C'deki suyumuzu da 30 °C'ye çıkartmak için yine Q=m.c.ΔT formülünü kullanırsınız:

Q=50.1.30=1500 joule

Sonuç olarak -20 °C'deki 50 gram buzu 0 °C'ye getirmek için 1000 joule, buzu eritmek için 4000 joule ve eridikten sonra 30 °C'ye çıkartmak için de 1500 joule ısı enerjisi vermeniz gerekir. Dolayısıyla -20 °C'de 50 gram buzu 30 °C'ye çıkarmak için toplamda 6500 joule ısı enerjisi kullanmanız gerekmektedir.

Unutmayın:

Q=m.c.ΔT formülü maddenin normal sıcaklık artışı için harcanacak ısıyı bulmak için kullanılır.

Q=m.L ise hal değişiminde harcanacak ısıyı bulmak için kullanılır.

3,095 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yüşa Eymen Barlın
Bu dönem fizik dersinde bu konuyu sundum.

Q=m.c.T ısı alan veya veren ancak hal değiştirmeyen bir maddeler için kullanılır.

Q=m.L ise hal değişim sıcaklığında yani hal değiştiren maddeler için kullanılır. Buradaki "L" hal değişim ısısıdır ve normal şartlarda ayırt edicidir (her madde için farklıdır)

Tüm Reklamları Kapat

1,818 görüntülenme
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close