Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Burak Sayan
Burak Sayan
1,895 UP
Üye
3

Psikolojik takıntılarım ile nasıl geçinmeliyim ve uzun süreli alışkanlık haline gelmiş olumsuz takıntıları nasıl yenebilirim?

Merhabalar ben cinsel olarak bir şeyi alışkanlık haline getirdim ve her masturbasyon veyahut diğer türlü cinsel aktivite sonrası bende bu alışkanlık devam ediyor psikiyatri ve psikoloğa göründüm fakat ilaçların ve terapinin uzun süreli ilerlemesi halinde bile bundan kurtulamadım bana bu konu hakkında tavsiye verebilirmisiniz
670 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Genellikle çok derinde beyinlerimiz bir konuda aldığımız hazzı hayal vari bir durumda önceden bize deneyimletir. Bizi o zevke iten şey bu 'önceden' olan hayalimsi seyle o şeyi gerçekten yaşarken aldığımız hazzın tadını o an beynimizin simüle etmesine dayanır. Siz farkında bile olmadan beyniniz size bu deneyimi hatırlatmakta yaşatmaktadır. (Beyinlerimiz canlı devredir. Bu nedenle beyin için bir bilginin özellikle benliksel bir bilginin hatırlanması sadece 'hatırlama' değildir ve o şey o an canlı devre özelliğinden dolayı o an belli ölçüde beynimiz tarafından bize yeniden yaşatılır. Evet bildiğiniz yaşatmadır bu tıpkı rüyadaki gibi çünkü bilinç ve bilinç altı için o an gerçek ve hayal farksızdır. Taki siz o 'andan' çıkıp onun bir hayal olduğunu fark edene kadar. Örneğin bir acı deneyiminizi o an beyniniz size belli ölçüde yeniden gerçekten yaşatır az veya çok ) Sizi buna iten şey derinde budur. Çünkü o tadı bir kez aldınız ve bu beyninizde bu tada dair yeni nöron bağlantıları oluştu ve siz bunu yaptıkça o bağlantılar daha da güçlendi. Bu bağlantılar beyninizde o şeyin 'tadını' saklıyor ve zaman zaman da size bunu yukarıda bahsettiğim gibi yeniden simüle ederek size yaşatarak sizin onu tekrar yapmanız konusunda beyninizi tetikliyor, ateşliyor ve itki oluşturuyor. Beyinlerimiz burada oldukça öznel hareket edebilir. O tadı hangi unsurlarla, hangi görsel imgelerle ve bedensel sinirsel aynalamalarla bunu yaptığı çok öznel olabilir. Geçmiş deneyimlerinizdeki bazı unsurlar güçlü zihinsel imgelerle beyninize kodlanmış olarak yeniden hatırlama ve yaşanma bu unsurlarla ateşleniyor olabilir. Bu nedenle o an kodlanan bir koku bir eşya bir bir görsel imge veya bunların benzeri bile deneyimin nöron ateşlemesini sizde tetikleyebilir ve sizi o 'ana' götürebilir.

Tadlarla ilgili hafızamızı düşünün. Sizin şuan tadmadığınız tropikal bir meyvenin tadı konusunda herhangi bir hafızanız olamaz. Ne zaman ki o meyveyi yediniz tadını aldığınız belli ölçüde artık bu tadı hatırlamanız ve beyninizin o tadı hayal edip simüle edebilmesi mümkün olur. Beyninizde işte bu meyvenin tadı ile ilgili ilk kez yediğinizde yeni sinirsel nöron bağlantıları kurulmuş ve bunlar da saklanmış oldu. Siz hatırlamak istediğiniz de bu tada dair bağlantılar yeniden ateşlenir. Hafıza konusunda 'bilgi çağırma' denen süreç esasen buradaki nöron ateşlemesidir. Biz bir bilgiyi hatırlamadığımız düşünmediğimiz anda da o bilgi beynimiz de saklanır. Geri çağırdığımızda ise canlı devre aktif olur ateşler ve size onun deneyimini (belli ölçüde bazen gerçeğe çok yakın bazen gerçekle belki eş değer) yaşatır. Bilinç altı o kadar derin işler ki biz onu yönetemeyiz ama o bir an sizi öylesine 'yerlere' götürmüştür ki o deneyimi tıpkı rüyadaki gibi çok daha derin ve gerçek olarak yaşarsınız size bunu yaşatır. Bu anlamda aslında o an olan şey bir nevi uyanık halde iken üç beş saniye rüya görmek gibi gerçekleşir. Bilinç altımızın gücü ve yeteneklerine üzerimizdeki etkisine hayran olmamak mümkün değildir.

Bu anlamda sizin alışkanlığa iten nedenler sizin o şeyden aldığınız 'tadın' (hissin') beyninizde bilgisini taşıyor olmanız ve bu tadı/hissi beyninizin siz onu gerçekten yaşamadığınızda bile simüle ederek size belli ölçüde bunu o an deneyimletmesine dayanır.

Tüm Reklamları Kapat

Nasıl kurtulabilirsiniz. İşiniz zor kolay değil. Bu biranda olması çok zor bir süreç. Çünkü siz onu yaşadığınız o tadı hissi bir kez aldınız o sizin için bir kez 'var' olmuş oldu. Onu kendiniz, beyniniz için 'yok' etmeniz gerekecek yada etkisiz kılmanız. Bu etkisiz kılmak ise onu yeniden hatırladığınızda onun tadını/hissini işlevsiz bırakmanız veya üzerinizdeki etkisini azaltmanız veya yok etmenizi gerektirir. Bunun içinde psikolojide 'çentikleme' denilen yöntemi kullanın. Ona dair zihninizde olumsuz bir anlam oluşturun. Bu sizin karşı nöron ateşlemeniz olacak. Bu yeni anlamı belli nesnelere dahi yükleyebilir ve o nesneyi yanınızda taşıyabilirsiniz. Bu nesne herşey olabilir. Mesela bir taş veya bir başka şey. Bu 'nesne'nin fiziksel olması da gerekmez. Zihninizdeki bu karşı anlamla eşleşerek bir çırpıda sizin bütün çabanızı beyninizde tetikleyecek bir cümlecik veya bir kelime grubu bile olabilir. Bu nesne veya şeye yüklediğiniz anlamı beyninize gerektiği zamanda telkin edin. Onu düşünün hatırlayın tekrar kelime grubunuzu tekrar edin, karşı direnç gösterin. Burada da aslında bilinç altının gücünü biz bu yaptığımız ile karşı atak yönünde yapmaya çalışıyoruz. Beynimizle biraz 'oynayarak' onun bilinçaltının yeteneklerini kendi lehimize kullanmaya çalışıyoruz. Çünkü karşı yönde zihninizde oluşturacağımız yeni bir 'alan' var ve bu alan çok büyük olabilir çok anlamlı bir 'havuz' olabilir. Ama sizin bu büyük havuzu çok hızlı ve güçlü hatırlayabilmeniz, bir anda kullanabilmeniz lazım. yani güçlü şekilde simüle edebilmeniz gerekir. Unutmayın siz tek bir andasının, o ansınız, o an neye (hangi hayale veya deneyime) dönüştü iseniz osunuz, herşey o andan ibaret ve o anda saklı. İşte bu yüzden de 'o an' dan çıkmak çok önemli ve sizin o andan çıkmanızı sağlayan şeyler de Tonlarca bilgi o an devre dışı kalabilir beyniniz için.. bu nedenle karşı nöron tetiklemesinin de size 'ağına düşüren' nöron ateşlemesi kadar güçlü olması ve hatırlanması gerekir gerektiğı anlarda. İşte bunu yaparken de bilinçaltının gücüne ihtiyacımız var. Böylece zihnizde karşı bir 'anlam tadı' oluşturup bunu da güçlü kullandığımız ölçüde başarı elde edebiliriz. Unutmayın başarının tadını bir kez aldığınızda da tıpkı yukarıda ilk kez yediğiniz meyve gibi o tadı beyninizin size her zaman yaşatması ve bununla mutlu olmanız, motivasyon kurmanız, güçlenmeniz ve daha büyük başarılara imza atmanız mümkün.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ertuğrul Fındıkcı
Kendi fikrimi paylaşıyorum.

Merhaba, tabii ki öncelikle profesyonel yardım almanı öneririm. Zaten almışsın fakat başka kişileri de denemekte fayda var.

Ben yakın zamanda tırnak yemeği bıraktım. Bunu lastik bant yöntemi ile gerçekleştirdim. Bileğe takılan bir lastik bandı, yapmak istemediğim alışkanlığımı yapmaya başladığımda çekip bırakarak kendimi durdurdum. Tabii ki burada amaç çok hızlı çekip acı çekmek değil, düşünce akışını değiştirmek. Bu uygulamayı deneyebilirsin.

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
M. Özer
M. Özer
12K UP
Okuyucu

Tavsiyem,bunun anormal birsey olmadigini duşünmeye baslaman,suanki algi dozun fazla olabilir cunku anormal oldugunu düşündükce doz artar.normal oldugunu düşünmeye basladiginda zamanla azaldigini görecegini tahmin ediyorum.umarim ise yarar.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Karay P
Kendi fikrimi paylaşıyorum

Benim 2 sene önce zihnimde sürekli sevdiklerimle ilgili kötü düşünceler geçiyordu ve bu düşüncelerin gerçekleşmemesi için bazi ritüeller uyguluyordum. 1 yıl boyunca o kadar cok yorulmuştum bu takintilardan anlatamam ve kurtulmaya çalıştıkça beni bir çin kapani gibi yakaliyordu ve bir daha birakmiyorlardi.

Kendi zihinlerimizde yaşiyoruz sanki ne gecerse aklimizdan gerçekleşecekmiş gibi hissediyoruz(buna dusunce difuzyonu denir.)

Ne zaman bu tarz dusunceler, imgeler aklima gelse dunya da tek olmadigimi, bir super kahraman olmadigimi, olan ya da olacak olan bazi seylere karsi elimden bir sey gelmedigini kendime hatirlatip bu imgelerle savasmak yerine aklimda belirmelerine izin veriyordum. Bende işe yaradi bu taktik umarim sana da yardimci olur.

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close